Van Mijenfjorden

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Van Mijenfjorden
Nathorst Land IMG 4019 akselöya van mijenfjorden.JPG
Akseløya og Van Mijenfjorden.
LandNorge Norge
OmrådeSpitsbergen (Svalbard)
Lengde83 km (Inkludert Bellsund)
ArmRindersbukta
Beliggenhet

Van Mijenfjorden, tidligere Lågfjorden, er en fjord på vestsiden av SpitsbergenSvalbard. Medregnet Bellsund strekker fjorden seg 83 kilometer i østlig retning inn til bunnen av Braganzavågen og er en del av det geografiske skillet mellom Nordenskiöld Land i nord og Nathorst Land og Wedel Jarlsberg Land. Øst for fjorden ligger Heer Land.

Geografi[rediger | rediger kilde]

Selve Van Mijenfjorden regnes vanligvis som den 62 kilometer lange fjorden øst for Akseløya, en smal øy som nesten sperrer hele innløpet, og har forbindelse med Bellsund via de to korte sundene Akselsundet og Mariasundet. Bellsund, vest for Akseløya, har munning mellom Lågneset i nord og Straumneset i sør. Fra Bellsund går Van Keulenfjorden av i sørøstlig retning.

Det ligger tre fyrlykter som ble oppført i 1964 langs nordkysten av Van Mijenfjorden. Akseløya lykt på Akseløya, Blåhuken lykt øst for Kaldbukta og Kapp Amsterdam lykt ved munningen til Sveabukta. Ved Kapp Amsterdam ligger Store Norske Spitsbergen Kulkompanis utskipningshavn for kull fra Sveagruva som ligger ved Sveasundet i den indre delen av fjorden.

Svalbards største elver har utløp i fjorden. Fra nord kommer Reindalselva med utløp i Kaldbukta og fra øst kommer Kjellstrømelva med utløp i Braganzavågen i bunnen av fjorden. To isbreer munner helt ut i fjorden, Fridtjovbreen nordvest for Akseløya og Paulabreen i bunnen av fjordarmen Rindersbukta.

Nordkysten av Van Mijenfjorden tilhører Nordenskiöld Land Nasjonalpark og hele fjorden tilhører Forvaltningsområde 10 hvor tilreisende kan bevege seg uten å melde til Sysselmannen og uten forsikring. Ferdsel til alt land og hav sør for fjorden skjer derimot utenfor Forvaltningsområde 10 og innebærer forsikrings- og meldeplikt.

Navn[rediger | rediger kilde]

Fjorden er oppkalt etter Willem van Muyden. Nordenskiöld skrev feilaktig navnet hans som Van Mijen, og dette har siden blitt brukt.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Van Mijenfjorden Stadnamn i norske polarområde, Norsk polarinstitutt. Besøkt 12. mars 2013

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]