Barentsøya

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Barentsøya
Dorst bay.jpg
Fuglefjell ved Dorstbukta, nordøst på Barentsøya.
Geografi
PlasseringNordishavet
Øygruppe Svalbard
Areal 1 288 km² (herav isbre: 558 km²) km²
Lengde 50 km
Bredde 50 km
Høyeste punktSolveigdomen (666 moh.)
Administrasjon
LandNorge Norge
Posisjon
Map
Barentsøya
78°24′N 21°24′Ø

Barentsøya er en av øyene som utgjør Svalbard, oppkalt etter den nederlandske oppdagelsesreisende Willem Barents. Barentsøya ligger øst for Spitsbergen, mellom Olav V Land i nord og Edgeøya i syd. Øya har et areal på 1 288 km², hvorav omkring halvparten er dekket av isbreer. Det høyeste punktet er SolveigdomenBarentsjøkulen med 666 moh. I nord, Heleysundet mellom Barentsøya og Spitsbergen, ligger Kükenthaløya. I sør, mellom Barentsøya og Edgeøya, ligger Freemansundet.

På Frankenhalvøya er det en gammel fangsthytte som ikke er i bruk lenger, men området har vært brukt som depot for helikopterdrivstoff til bruk under telling av isbjørn. Fra Frankenhalvøya er det lett å ta seg inn til det indre av øya. Andre steder kan det være vanskelig fordi det er høye klipper som begrenser adkomsten.

I Dorstbukta kommer Besselbreen ut. Den har trukket seg mange kilometer tilbake i løpet av de siste årene. Kapp Bessel, som ligger øst for utløpet til breen er nå (i 2007) helt forandret fra det som står i kartene. Dette skyldes at neset består utelukkende av løsmasser, og disse vaskes ut igjen i sjøen. I Dorstbukta er det også et stort fuglefjell som hovedsakelig brukes av krykkje. I hekkeperioden er dette et sikkert sted å observere isbjørn på nært hold.

Om sommeren er det mange isbjørner å se på Barentsøya. Noen sirkler rundt øya på jakt etter mat. Andre holder seg fast under fuglefjell og atter andre okkuperer de mindre øyene, f.eks. Engeløya.

Øyer og øygrupper[rediger | rediger kilde]

Rundt Barentsøya ligger følgende mindre øyer, holmer og øygrupper (fra nord):

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]