Ny-Friesland

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ny-Friesland på kartet over Svalbard
Ny-Friesland
Ny-Friesland
Ny-Friesland på kartet over Svalbard

Ny-Friesland er et landområde helt nordøst på Spitsbergen, Svalbard. Det utgjør øyens nordligste punkt ved Verlegenhuken, og avgrenses i nord geografisk av Hinlopenrenna og Hinlopenstredet, mot vest av Wijdefjorden, og mot sør av Atomfjella og Chydeniusfjella som markerer overgangen mot Olav V Land.

Ny-Friesland har bratte fjell i sørvest opp til 1 712 meter (Perriertoppen), men mindre bratte fjell i nord og øst. I nord ligger to store isbreer: Åsgardfonna og utstikkeren Valhallfonna, og Balderfonna i sørøst mot Hinlopenstredet.

Det er ingen bosetninger i området, og det er meldeplikt til Sysselmannen ved ferdsel her. Det østlige kystbeltet mot Hinlopenstredet tilhører Nordaust-Svalbard naturreservat. Kystområdet på begge sider av den innerste halvdelen av Wijdefjorden utgjør Indre Wijdefjorden nasjonalpark.

Arve Staxrud var den første som krysset Ny-Friesland da han i 1913 var på vei for å redde overlevende etter Herbert Schröder-Stanz' ekspedisjon i Sorgfjorden.[1]

Ny-Friesland har fått sitt navn etter fylket Friesland i Nederland.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Mills, William James: Exploring polar frontiers: a historical encyclopedia, bind 1, 2003, s. 263. ISBN 1-57607-422-6
  2. ^ Ny-Friesland Stadnamn i norske polarområde, Norsk polarinstitutt