Arctic World Archive

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Arctic World Archive
Longyearbyen Gruve 3 IMG 8771 rk 136717.JPG
Beliggenhet
AdresseVei 706
Land NorgeRediger på Wikidata
OmrådeSpitsbergen
KommuneLongyearbyen
Nivå130 m (430 ft)

Arctic World Archive
78°14′18″N 15°26′49″Ø
Nettsted
Nettsted Offisielt nettsted

Arctic World Archive (AWA) er et arkiv for sikker data bevaring på Svalbard øygruppen, ikke langt fra det Globale Frøhvelvet. Det inneholder data fra historiske og kulturelle formål fra flere land, i tilleg til all åpen kildekode hos Github. Data lagret i AWA er offline, sikker, robust og forventes å ha en levetid på mer enn 1 000 år, uten å være avhengig av elektrisitet eller kunstig klimatisering. Dette gjør datalagring bærekraftig, med en minimal miljøpåvirkning.

Beliggenhet[rediger | rediger kilde]

Arctic World Archive ligger i en velholdt og sikker nedlagt kullgruve (Gruve nr. 3) som eies av Store Norske Spitsbergen Kulkompani (SNSK). SNSK har mer enn 100 års erfaring med utvikling og drift av gruver og infrastruktur på Svalbard og eies av Nærings- og fiskeridepartementet.

AWA ligger i sitt eget hvelv i sentrum av permafrosten, 300 meter inn i gruven og 300 meter under toppen av fjellet. Store Norske Spitsbergen Kulkompani (SNSK) er ansvarlig for drift og vedlikehold av hvelvet og gruven, inkludert sikkerhet og tilgangskontroll for AWA.

Tryggheten, sikkerheten og en isolert geografi utgjør det perfekte valget for plasseringen av et arkiv med slik verdifull informasjon. Kjølige og tørre forhold forlenger levetiden betydelig på lagrede data i AWA.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]