Universitetssenteret på Svalbard

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Universitetssenteret på Svalbard AS (UNIS) er en norsk forsknings- og utdannelsesinstitusjon på Svalbard, grunnlagt i 1993. Det er verdens nordligste utdanningsinstitusjon, og ligger ved sørbredden av Adventfjorden, helt nederst i Longyeardalen i Longyearbyen.

UNIS underviser og driver forskning innen arktisk biologi, geologi, geofysikk og teknologi. UNIS er organisert som et statseid aksjeselskap som driver forskning og undervisning på universitetsnivå.

Halvparten av studenter og stab er utenlandske, og arbeidsspråk på UNIS er engelsk.

Studenter som studerer biologi, geologi, geofysikk eller teknologi kan søke seg for et semester til UNIS i løpet av det tredje og siste året av bachelorgraden. UNIS har i tillegg en rekke kurs som er rettet mot master- og doktorgradsstudenter. Oversikt over kurstilbudet finnes på UNIS’ hjemmesider.

I 2012 hadde UNIS 467 studenter fra 23 land som tok et eller flere kurs i Longyearbyen. Av disse var 53 % internasjonale studenter. I 2012 hadde UNIS 24 fulltids professorer/førsteamanuenser samt 28 deltids professorer (Professor II). I tillegg henter UNIS årlig inn ekspertkompetanse innen arktiske studier fra hele verden og i 2012 hadde institusjonen 153 gjesteforelesere.

Historikk[rediger | rediger kilde]

UNIS ble grunnlagt som en stiftelse i 1993 av de fire tradisjonelle universitetene i Norge (Oslo, Bergen, Trondheim og Tromsø) og hadde det første året 23 studenter og 7 ansatte. I 1995 fikk UNIS et eget bygg. I 2002 ble UNIS omgjort til et aksjeselskap som er heleid av Kunnskapsdepartementet. Per august 2012 er disse universitetene representert i UNIS sitt styre: UiO, UiB, NTNU, UiT og UMB. I 2005 ble UNIS-bygget utvidet og ligger nå som en del av Svalbard Forskningspark, som ble offisielt åpnet av Kong Harald og Dronning Sonja den 26. april 2006. I 2011 inngikk UNIS formelle samarbeidsavtaler med alle de åtte norske universitetene.

I Svalbard Forskningspark er følgende institusjoner samlokalisert:

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]