Norconsult

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Norconsult
Offisielt navnNorconsult AS
Org.formaksjeselskap
Org.nummer962 392 687
Bransje Konsulentselskap
Etablert1929
HovedkontorSandvika
LandNorge
Nettsidehttp://www.norconsult.com

Norconsult er Norges største[1] og en av de ledende tverrfaglige rådgiverbedriftene i Norden. Selskapets tjenester er rettet mot samfunnsplanlegging, prosjektering og arkitektur. Norconsult har hovedkontor i Sandvika i Bærum. Bygget er tegnet av Platou arkitekter. Videre har Norconsult 51 kontorer i andre norske byer, samt 32 kontorer i utlandet. Selskapet har ca. 2 650 ansatte. Bedriften har prosjekter i 50 land over hele verden, og rundt 900 av medarbeiderne jobber i utlandet. Konsernsjef i selskapet er Per Kristian Jacobsen. Selskapet driver rådgivning innen følgende markedsområder: Bygg og eiendom, samferdsel, energi, industri, vann og avløp, olje og gass, miljø, plan, arkitektur, sikkerhet og IT.

Norconsult har kontorer i en rekke byer over hele Norge og i følgende land i tillegg til Norge: Chile, Botswana, Danmark, Filippinene, Malaysia, Mosambik, New Zealand, Peru, Sverige, Sør-Afrika, Thailand og Zambia.

Thailand[rediger | rediger kilde]

Selskapet har vært aktivt i Thailand innen flere områder de siste 25 årene. I dag ledes arbeidene i Thailand av Norconsult Civil Engineering Co.,Ltd (NCE), som ble etablert i 1994. NCE har 51% thai, og 49% norsk eierskap. Etter at det i starten primært ble utført oppdrag innen prosjektering av bruer og motorveier, har NCE nå utvidet sitt tjenestespekter til også å omfatte prosjektering av bygg, fabrikker, jernbane, flyplasser m.m. over hele Thailand og inn i naboland. Prosjektering av større bruer er fremdeles den største aktiviteten.

Tanzania[rediger | rediger kilde]

Selskapet har vært en stor aktør i bistandsprosjekter i Tanzania i over 30 år med en omsetning på over 200 millioner kroner i landet på disse årene. Men i 2008 trakk selskapet seg ut etter at det ble avslørt korrupsjon i datterselskapet der. To norconsultansatte ble dømt for korrupsjon, men selskapet ble ikke idømt foretaksstraff i den norske retten. Verdensbankens parallelle prosess som baserer seg på intern granskning, har ført til en midlertidig utestengelse, og kan føre til permanent utestengelse fra kontrakter i prosjekter finansiert av verdensbanken.[2] Norconsult ble frifunnet av norsk Høyesterett.[3]

Norconsult har gjennom årene hatt over 100 bistandsprosjekter i Tanzania, og hadde 60 personer ansatt der da de vedtok å legge ned datterselskapet og trekke seg ut av landet.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]