Norconsult

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Norconsult
Norconsult Sandvika.jpg
Norconsults hovedkontor i Sandvika
Offisielt navnNorconsult AS
Org.formAksjeselskap
Org.nummer962 392 687
BransjeKonsulentselskap
Etablert1929[1]
Hovedkontor SandvikaRediger på Wikidata
LandNorge
Nettsted Offisielt nettsted

Norconsult er et norsk konsulentforetak med hovedkontor i Sandvika og filialer i de øvrige landene i Norden. Selskapet tilbyr rådgivning innen samfunnsplanlegging, prosjektering og arkitektur.

Norconsult er eid av de ansatte. Hovedkontoret ligger i Sandvika utenfor Oslo, i et bygg tegnet av Platou arkitekter.

Norconsult har i tillegg 70 kontorer i andre norske byer, rundt 60 kontorer i utlandet. Selskapet har ca. 5 300 ansatte.[2] Bedriften har prosjekter i 50 land over hele verden, og rundt 1 750 av medarbeiderne jobber i utlandet. Konsernsjef i selskapet er Egil Hogna. Årlig er Norconsult engasjert i over 20 000 prosjekter for offentlige og private oppdragsgivere innen arkitektur, bygg og eiendom, fornybar energi, industri, geo og miljø, samfunn og byutvikling, samferdsel, vann og digitalisering. Konsernets omsetning var 7427 MNOK i 2021, med et driftsresultat på 509 MNOK.

Norconsult har kontorer i en rekke byer over hele Norge samt i følgende land: Danmark, Finland, Island, Polen og Sverige. I tillegg har Norconsult en internasjonal virksomhet med datterselskaper i Afrika (Botswana, Mosambik og Zambia), Sørøst-Asia (Filippinene, Malaysia og Thailand).

Tanzania[rediger | rediger kilde]

Selskapet har vært en stor aktør i bistandsprosjekter i Tanzania i over 30 år med en omsetning på over 200 millioner kroner i landet på disse årene. Men i 2008 trakk selskapet seg ut etter at det ble avslørt korrupsjon i datterselskapet der. To norconsultansatte ble dømt for korrupsjon, men selskapet ble ikke idømt foretaksstraff i den norske retten. Verdensbankens parallelle prosess som baserer seg på intern granskning, har ført til en midlertidig utestengelse, og kan føre til permanent utestengelse fra kontrakter i prosjekter finansiert av verdensbanken.[3] Norconsult ble frifunnet av norsk Høyesterett.[4]

Norconsult har gjennom årene hatt over 100 bistandsprosjekter i Tanzania, og hadde 60 personer ansatt der da de vedtok å legge ned datterselskapet og trekke seg ut av landet.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Research Organization Registry Data (ROR release v1.19)[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ «Norconsult». www.norconsult.no. Besøkt 12. mai 2021. 
  3. ^ Norconsult in new legal battle. Debarred by the World Bank, appeals verdict. Arkivert 1. november 2013 hos Wayback Machine., Development Today no. 8-2013, Supreme Court aquits Norconsult on corruption charges Arkivert 1. november 2013 hos Wayback Machine. Development Today
  4. ^ Høyesteretts dom 28. juni 2013 Arkivert 1. november 2013 hos Wayback Machine.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]