Olav V Land

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Olav V Land på kartet over Svalbard
Olav V Land
Olav V Land
Olav V Land på kartet over Svalbard

Olav V Land er et landområde på østlige Spitsbergen, Svalbard. Det er det største og mest golde landområdet på Spitsbergen, nesten hele området er dekket av isbreer, hvorav Kvitbreen er den største. Wilhelmøya i øst hører også til Olav V Land. Landområdet er oppkalt etter Olav V, Norges konge 1957–1991.[1]

Det er relativt lavt i øst mot Hinlopenstredet (4–600 moh.), og brattere mot vest, med Svalbards høyeste fjell Atomfjella i nordvest, 1300–1700 moh. Newtontoppen er 1713 meter høy, og Perriertoppen 1712 moh.

Mot vest avgrenses landområdet geografisk av Wijdefjorden og Billefjorden, mot nord og øst av Hinlopenstredet (med Nordaustlandet på andre siden), og mot sørvest av Storfjorden. På den andre siden av denne fjorden ligger Barentsøya.

Landområdet grenser mot nord til Ny-Friesland, mot sør til Sabine Land, mot sørvest til Bünsow Land og mot vest til Dickson Land.

Det er ingen bosetninger på Olav V Land, og det er meldeplikt til Sysselmannen for ferdsel i området. Kystområdet på begge sider av den innerste halvdelen av Wijdefjorden utgjør Indre Wijdefjorden nasjonalpark. Kystbeltet i nordøst mot Hinlopenstredet tilhører Nordaust-Svalbard naturreservat.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Olav V Land Stadnamn i norske polarområde, Norsk polarinstitutt