Svalbard satellittstasjon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Svalsat på Platåberget, over Longyearbyen

Svalbard satellittstasjon (SvalSat) er en satellittstasjon 459 moh på Platåberget (over Hotellneset og Bjørndalen), om lag 5 km vest for LongyearbyenSvalbard. SvalSat er en stasjon i firmaet Kongsberg Satellite Services (KSAT). Satellittstasjonen henter ned data fra og laster opp innstruksjoner til satellitter i polare baner. Satellittstasjonen, som er den nordligste i verden, åpnet i 1997 og har i dag (jan. 2020) ca. 40 ansatte. Hovedkontoret til KSAT ligger i Tromsø og har tilsammen over 200 ansatte.

Satellittstasjonen består av i underkant av 100 antenner (jan. 2020). I starten ble det bygd 6 antenner, hvor Kongsberg Satellite Services og Den europeiske organisasjonen for meteorologisatellitter (EUMETSAT) fra starten eide to hver og NASA og den sivile amerikanske værvarslingstjenesten National Oceanic and Atmospheric Administration eide en hver. Antall antenner har økt meget sterkt de senere årene, og i 2012 satte KSAT i gang en utvidelse av stasjonbygget. Med utvidelsen har antallet satellitter det leses ned data fra økt fra 14 i 2008 til mer enn 130 i 2020. Svalbard og Tromsø tar det data fra tilsammen 40 000 passeringer i måneden.

I tillegg har Telenor bygd en telekommunikasjonsantenne. Dataene sendes via Telenors anlegg på Skjeringa i Longyearbyen, med sjøkabel (fiber) via Harstad til Sør-Norge og, blant annet, USA.

Svalbard satellittstasjon og TrollSat ved forskningsstasjonen Troll i Antarktis er de eneste satellittstasjonen i verden som kan ha kontakt med de polare satellittene på hver eneste runde de tar (14 av 14 runder i døgnet).[1] Sammen med et tilsvarende anlegg i TromsøKSAT ved Prestvannet – er Svalsat og Tromsø de to eneste sivile anleggene i Norge av denne typen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Kristin Straumsheim Grønli (13. desember 2006). «Øyet i himmelen laster ned på Svalbard». Forskning.no. Arkivert fra originalen 14. mars 2012. Besøkt 9. desember 2007. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]