Nordenskiöld Land

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Nordenskiöld Land på kartet over Svalbard
Nordenskiöld Land
Nordenskiöld Land
Nordenskiöld Land på kartet over Svalbard
Tundralandskap i Bellsund, lengst sørvest i Nordenskiöld Land nasjonalpark

Nordenskiöld Land er det sentrale landområdet på Spitsbergen. Det er avgrenset av Isfjorden i nord og Van Mijenfjorden i sør. Mot øst utgjør Sassendalen, Eskerdalen, Lundströmdalen og Kjellströmdalen en grense mot de tilstøtende landområdene Sabine Land i nordøst og Heer Land i sørøst. Områdets utstrekning er 90 km i retning øst-vest og 58 km retning nord-sør, om lag 5 000 km², av samme størrelse som tidligere Akershus fylke.

Nordenskiöld Land har de største bosettingene på Svalbard: Longyearbyen, Barentsburg og Sveagruva. Også de nedlagte bosettingene Grumantbyen, Colesbyen, Green Harbour og Isfjord Radio ligger her. Longyearbyen har flyplass på Hotellneset. Det er et tett nettverk av scooterløyper i hele området, og ikke meldeplikt for Sysselmannen ved ferdsel.

Nordenskiöld Land er kupert med relativt bratte fjell over hele området, med unntak av en 5-10 km bred lavslette - Nordenskiöldkysten - helt i vest ut mot Isfjordbanken og Nord-Atlanteren. Fjellene når opp i 901 moh i vest, 1 050 moh ved Longyearbyen i nord, og 1 235 moh i sørøst ved Svea. Fjellene er relativt lite isdekt, med unntak av Fridtjovbreen innerst i Grønfjorden. Det er ellers et stort antall små isbreer.

Tre store dalfører skjærer inn i Nordenskiöld Land: Adventdalen fra Isfjorden i nord, og Reindalen fra Van Mijenfjorden i sør. Reindalen er Svalbards største og bredeste dalføre og er nasjonalpark. I øst avgrenses området av den brede Sassendalen.

Det er omfattende gruvedrift og kullforekomster i store deler av Nordenskiöld land. Det er veier rundt hver av bosettingene, men ikke mellom dem. Det er mobildekning i store deler av området. Sveagruva er ikke permanent bebodd men drives av 100-200 pendlere som har fast bopel i Longyearbyen. Ferdselen følger en scootertrasé gjennom Reindalen.

Det er to nasjonalparker i Nordenskiöld Land:

Navn[rediger | rediger kilde]

Landområdet er oppkalt etter den svenske geologen og polarforskeren professor Adolf Erik Nordenskiöld, som ledet fem forskningsreiser til Svalbard, i 1858, 1861, 1864, 1868 og 1872/1873, og en ekspedisjon til Vestgrønland i 1870. Han er mest kjent for reisen med skipet «Vega» fra 1878 til 1880, da han fant nordøstpassasjen.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Nordenskiöld Land Stadnamn i norske polarområde, Norsk polarinstitutt