Lenestol

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Lenestol med svingmekanisme.
Lenestol med innebygd forhvile på et fly

En lenestol er en type stol med armlene og rygg med fokus på god sittekomfort,[1] og har ofte en rygg som kan vippes bakover slik at personen kan legge seg tilbake for å slappe av eller sove. Mange lenestoler har og en innebygd forhvile som kan heves. På noen stoler må man betjene en spak eller lignende for å justere, mens andre justeres automatisk når man for eksempel legger tyngdepunktet bakover eller presser ryggen bakover i stolen.

Funksjoner[rediger | rediger kilde]

Noen avanserte lenestoler har også justerbar nakkestøtte, korsryggstøtte for å maksimere komforten og en en uavhengig fotskammel som justeres med brukerens ben ved flytte kroppsvekten i gitte vinkler. Andre funksjoner kan inkludere varme, massasje og vibrasjon. Noen modeller er utformet for rullestolbrukere.

Lenestoler med hjul[rediger | rediger kilde]

Lenestoler er ofte ment å være store og immobile (og ofte tunge) gjenstander som sjelden flyttes på, og må vanligvis dras eller løftes for å flyttes. Det har imidlertid også blitt produsert lenestoler med hjul slik at de enkelt kan flyttes.

Det finnes også lenestoler med hjul laget for omsorgstilfeller som for eksempel på sykehjem eller sykehus. Disse har ofte tilbehørskroker og kan ha avtakbar arm og brettbord.

"Wall hugger"-lenestoler[rediger | rediger kilde]

Lenestol som ikke utvider seg bakover for å ikke forstyrre de bak (bilde fra premiumklasse på en japansk buss).

En "wall hugger" -lenestol skiller seg fra vanlige lenestoler ved at den bare vippes fremover (ut fra veggen). Det er en spesiell type lenestol som kan brukes i leiligheter for å spare plass, eller på buss, fly og lignende for å ikke forstyrre de som sitter bak.

Funksjonen kan oppnås ved at det er en glidemekanisme under setet som skyver den nederste halvdelen av stolen fremover, slik at baksiden av lenestolen aldri kommer nærmere veggen bak, og dermed sikrer effektiv bruk av plass.

Løftestol[rediger | rediger kilde]

En løftestol vippet fremover.

Noen lenestoler har en løftemekanisme hvor setet heves og vippes fremover slik at det blir enklere for brukeren å komme seg opp og ut av stolen. Disse kalles løftestol,[2] og markedsføres spesielt mot eldre og andre med nedsatt bevegelighet.

Soving[rediger | rediger kilde]

Lenestoler muliggjør en nær liggende stilling for å sove, hvilket gjør dem til kombinasjonsmøbler, og er vanlige i fly og tog, så vel som i hjem.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Linder, Mats (12. april 2022). «lenestol». Store norske leksikon (norsk). Besøkt 5. desember 2022. 
  2. ^ «Riktig sitte- og hvilestilling for eldre | HEPRO AS | Aktiv og trygg i alle livets faser». HEPRO AS. 15. mai 2022. Besøkt 5. desember 2022. 
  3. ^ Kiran, Ketil (12. april 2022). «stressless». Store norske leksikon (norsk). Besøkt 5. desember 2022. 
  4. ^ Linder, Mats (4. november 2022). «Ekornes». Store norske leksikon (norsk). Besøkt 5. desember 2022.