Ytste Skotet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ytste Skotet
Kart
Ytste Skotet
62°24′51″N 6°53′38″Ø

Ytste Skotet, Storfjorden.

Ytste Skotet er et fraflyttet, veiløst og vernet gårdstun, beliggende 220 m.o.h. på Skotet i Storfjorden i Møre og Romsdal. Den er en av tre gårder hvor de to andre er Me-skotet og Inste Skotet. To km unna, 415 m.o.h., ligger Skotssætra, gårdens seter. Nede ved fjorden heter det Naustvika. [1] Navnet Skotet (uttalt Skøte) betyr høyt, fremspringende land. Skotet-gårdene betegnes som hyllegårder fordi de ligger på hyller i et ellers bratt fjellandskap.

Driftsform[rediger | rediger kilde]

Gården er godt bevart og vedlikeholdt. Den er typisk for den før- industrielle driftsformen som ble nyttet helt opptil vår tid, mangsesysleriet. Ytste skotet er representativ for de gamle driftsformene på fjell- og strandgårdene langs Storfjorden. Fjordfisket var et viktig tilskudd til gårdsdriften. Der ble drevet seterbruk, men i den siste tiden ble ystingen foretatt hjemme på gården. Det ble dyrket bygg og havre og de hadde tømmerskog til eget bruk. For å få nok for drev de utmarsksslått og høyet ble oppbevart i utløer og fraktet hjem på vinterføre. Bygningene og kulturlandskapet, slik det er blitt bevart, gjenspeiler denne driftsformen.[2]

Historie[rediger | rediger kilde]

Stedet nevnes i Flateyarbok, Formannsogur og Heimskringla. Tradisjonen sier at der var gård i Håkon den godes tid. Etter Svartedøden nevnes gården igjen i 1606. Der finnes også udaterte hustufter på stedet.

Siste brukere var på Ytste skotet Ane Karoline Vidhammar som drev gården sammen med sin sønn Knut Olav og Jenny Olea frem til gården ble fraflyttet i 1954. Stedet lå brakk til 1989 til stedet med 3000 mål ble overdratt til stiftelsen Storfjordens Venner som har rehabilitert bygningene og kulturlandskapet. Stedet er etter hvert blitt tilbakeført til den stand det var i da gården var i drift.

Utsikt Mot Skotet. Ytste Skotet skimtes til høyre, Meskotet til venstre for midten, og Inste Skotet helt til venstre.

Fremtid[rediger | rediger kilde]

Norsk kulturråd har valgt ut Ytste Skotet til å være ett av ni prosjekter i hele landet som arbeider under emnet «Barn, unge og museum». Gården er blitt et pilotprosjekt og selve vernet forutsetter videreføring av de gamle driftsformene. I sommerhalvåret tar stiftelsen imot skoler og besøkende og holder kurs. Her er muligheter for innkvartering og servering.

Eierskap og forvaltning[rediger | rediger kilde]

Foreningen Storfjordens Venner eier Ytste Skotet og har stått for restaureringen av gården. Stiftelsen Ytste Skotet forvalter gården. Stiftelsen står for drift og vedlikehold, og er arbeidsgiver for daglig leder. Ytre Skotet er en avdeling av Stiftinga Sunnmøre Museum.

Adkomst[rediger | rediger kilde]

Adkomst med båt. Båttransport Dyrkorn – Skotet kan bestilles. Man kan også nå stedet på et par timer til fots over fjellet fra Ramstaddalen i Sykkylven.

Fra Ytste Skotet[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]