Setepinne

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
En typisk setepinne, her sølvfarget, som forbinder setet til rammen

På en sykkel er en setepinne et rør som festes i rammen og setet. Høyden til sykkelsetet kan som regel justeres ved å endre hvor mye av setepinnen som stikker ut av rammen, og pinnen har ofte merking for laveste og høyeste trygge posisjon. Setepinner kan være laget av stål, aluminium, titan eller karbonfiber.[1]

Festepunkt[rediger | rediger kilde]

Setepinner klemmer vanligvis direkte på sykkelsetets seteskinne, og festes mot rammens seterør med en setepinneklemme. Seterøret må ha litt større diameter enn setepinnen, og snevres inn rundt setepinnen av når klemmen strammes. Noen setepinneklemmer har hurtigkobling slik at setehøyden kan justeres uten verktøy,[2] men de fleste slike øker risikoen for tyveri med mindre det er en annen mekanisme som hinder at seterøret kan tas helt ut av rammen.

Størrelse[rediger | rediger kilde]

Størrelsen på setepinnen avhenger hovedsakelig av de indre dimensjonene til seterøret på sykkelrammen. Pinner fås i ulike diametre, lengder og fremløp.

Diameter[rediger | rediger kilde]

27.2 mm er den vanligste diameteren på setepinner, og brukes på de fleste sykler, særlig modeller av høyere kvalitet. Det finnes imidlertid mange andre vanlige setepinnediametere, og de er lett tilgjengelig i ulike mål fra 22 mm til 35 mm i 0.2 mm intervaller. BMX-sykler bruker vanligvis 25.4 mm setepinner, mens noen sykler laget av store rør eller karbon har større diametre som 30.9 mm.

Sheldon Brown samlet og publisert en liste over setepinnediametre på nettstedet hans, hvilket beviser at det er et vanlig problem å finne kompatible erstatninger.[3]

Lengde[rediger | rediger kilde]

Lengder varierer fra 75 mm til 430 mm. Setepinner til terrengsykler er ofte lengre enn setepinner for landevegssykler.

Etterslep[rediger | rediger kilde]

Etterslepet (offset) eller bakoverbøyen til en setepinne er hvor mye festemekanismen til setet er forskyvd bakover i forhold til senter av setepinnen for mer tilbakelent sittestilling (eventuelt fremløp hvis festepunktet forskyves fremover for mer aggressiv sittestilling, men dette er lite vanlig). Etterslepet kan variere fra 0 mm til 45 mm. Etterslep er nødvendig hvis rammens seterørvinkel er for bratt i forhold til hvilken setback som ønskes (den horisontale avstanden mellom kranksenteret og en loddlinje fra tuppen av setet). Motsatt kan det være nødvendig med en nøytral setepinne dersom seterørvinkelen er for slakk. Noen seter har (særlig skinnseter fra Brooks) har relativt korte skinner, hvilket gir mindre justeringsmuligheter og kan kreve bytte setepinne for å få ønsket sittestilling.

Spesielle typer[rediger | rediger kilde]

Integrert[rediger | rediger kilde]

Noen landevegs- og banesykler laget av karbonfiber har integrert setepinne som er lettere og stivere, men som må sages for å få setet lavere. Høyden av vanligvis justerbar innenfor et par centimeter uten å sage.

Aerodynamisk[rediger | rediger kilde]

En aerodynamisk setepinne på en Orbea Ordu temposykkel

Noen setepinner har en aerodynamisk form som ikke er rund.[4] Klemmemekanismen på slike kan være mer intrikat enn for runde rør, og kan ha både har både klemmebolter og kiler. De er vanligvis proprietære og passer bare bestemte rammemodeller fra den enkelte produsent.[5]

Dempet[rediger | rediger kilde]

A bicycle suspension seatpost with a mounted saddle.
Dempet setepinne (parallellogramtype).

Dempede setepinner gjør det mulig for setet å bevege seg opp og ned med enten en teleskopisk eller parallellogram-mekanisme, og kan inneholde en fjær, gummidemper eller trykkluft, og muligens en støtdemper for å dempe støt. Forbelastningen på fjæren kan være justerbar. Slike setepinner er vanligst på hybrid- og terrengsykler, og er tilgjengelig i færre diametre.

Senkepinne[rediger | rediger kilde]

En senkepinne[6] (dropper post[5]) er en setepinne som kan heves eller senkes ved å betjene en spak på styret, og er som regel trinnløse. Den heves ved å trykke inn knappen mens man letter på rumpa, og senkes ved å trykke inn knappen mens man legger vekt på setet. De er mest utbredt på terreng- og grussykler, og kan justeres mens man sykler. Typisk senkes setet for bedre kontroll ved utforsykling i krevende terreng, og heves til normal stilling når man er på bedre underlag og ønsker tråkkeffektivitet. De er som regel hydraulisk dempet med luft- eller spiralfjær, og kan aktueres via vaier, hydraulikk eller elektronikk.

Matej Mohorič brukte en senkepinne på landevegssykkelen sin da han vant Milano–Sanremo 2022.[7]

Vedlikehold[rediger | rediger kilde]

Setepinner bør fjernes fra rammen med jevne mellomrom, rengjøres, smøres inn og monteres på nytt for å hindre at setepinnen setter seg fast i rammen. Dette er spesielt viktig med sykler som ikke har skjermer og regelmessig brukes i vått vær. Noen anbefaler å smøre setepinnen med fett for å hindre at vann renner ned i seterøret til kranklageret. Dersom setepinnen overstrammes kan man ødelegge gjengene på klemmen eller bøye rammen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Felt 6061 T6 Carbon Seatpost». Besøkt 26. januar 2009. 
  2. ^ «Sheldon Brown's Bicycle Glossary Sa - So». 
  3. ^ Brown, Sheldon. «Sheldon Brown's Seatpost Size Database». Besøkt 8. mai 2023. 
  4. ^ «Compact frame geometry and aero seatposts». Arkivert fra originalen 21. august 2008. Besøkt 21. august 2008. 
  5. ^ a b Jones, C. Calvin. Garceau, red. Big Blue Book of Bicycle Repair (engelsk) (4th utg.). Park Tool. ISBN 978-0976553069. 
  6. ^ TERRENGSYKKEL.NO (6. oktober 2021). «Setepinner – senkepinne og dropperpinne». TERRENGSYKKEL.NO (norsk). Besøkt 20. juni 2023. 
  7. ^ Hood, Andrew. «Milan-San Remo: Dropper post was Matej Mohorič’s secret weapon on winning Poggio descent».