Pedal (sykkel)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Sykkelpedal»)
Animasjon av en pedal for tråsykkel.
SPD 520-pedal.

En pedal på en tråsykkel er den delen på sykkelen som rytteren tråkker på med foten for å drive sykkelen fremover. Det gir en kobling mellom rytterens fot og kranken, hvilket gjør at benet til rytteren kan rotere rundt kranklagerakslingen.

Pedaler består som regel av en pedalaksling som skrus i den ene enden av krankens ene krankarm, og et pedalhus, som foten til rytteren hviler eller er festet til, og som typisk ruller mot pedalakslingen på lagre.

Pedaler med tåhetter og klikkpedaler[rediger | rediger kilde]

I tidligere tider ble det benyttet plattformpedaler med tåhetter. Man opplevde det slik under landeveissykling at tråkket ble mer effektivt når foten var festet til pedalen. Samtidig var det ikke nødvendig å komme seg raskt ut av pedalen ved stopp, da landeveissykling ofte foregår over lang tid uten avbrudd. Med terrengsyklingens inntog økte behovet betraktelig for et system som muliggjør enkel inngang og utgang av feste av sko til pedal. Selskapene Look og Shimano var tidlig ute med utvikling av festeanordning for sko- til pedal. Shimano kalte sin standard SPD (Shimano Pedaling Dynamics), som etter lansering tildels har blitt synonymt med terrengsykkel-klikkpedaler. Samtidig er dette en åpen standard, slik at andre selskaper også kan levere pedaler og sko som er kompatible. Look og flere andre selskaper utviklet egne standarder for landevei og terreng.

Typer pedaler for tråsykkel[rediger | rediger kilde]

  • Plattformpedaler
  • Klikk-pedaler
  • Quill-pedaler

Produsenter[rediger | rediger kilde]