Hopp til innhold

Girøre

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Et bakgir festet til en ramme med utskiftbart girøre

Et girøre er et festepunkt mellom bakre kjedegir og sykkelrammen på en sykkel.[1] Girøret er som regel plassert på høyre side bak rammens gaffelende og har en innvendig gjenge for å feste monteringsbolten til bakgiret. Skrueforbindelsen er vanligvis fingjenget med dimensjonene M10×1, og har dermed samme gjengedimensjonene som hule aksler til hjulnav bak.

Integrert girøre[rediger | rediger kilde]

Girører kan også være en fast eller integrert del av rammen, og dette har særlig vært vanlig på rammer av stål siden stål (i motsetning til aluminium) vanligvis bare vil bøyes og ikke knekke i tilfelles velt.

For å detektere deformasjonen av et girøre og bøye det tilbake slik at det blir tilstrekkelig bent i de to viktigste planene med tanke på kjedelinjen finnes det spesielle retteverktøy.

På sykkelrammer med girøre, men uten kjedegir, kan man eventuelt bruke girøret for å montere en kjedestrammer. For rammer uten girøre finnes det adaptere for å ettermontere girøre med standard gjenger av typen M10×1 slik at girskifter eller kjedestrammer kan monteres. På navgir er girøre ikke nødvendig, men brukes noen ganger for å montere kjedestrammer.

Utskiftbart girøre[rediger | rediger kilde]

Moderne sykkelrammer er ofte designet med girøret som utskiftbar komponent. Dette gjelder særlig aluminiumsrammer som i motsetning til stål ikke tåler å bøyes særlig. I tilfelle skade (for eksempel velt) er rammen og bakgiret utsatt for skade ved at de kan bøyes og brytes av. Utskiftbare girhengere er da designet for å ofres ved at det knekker i stedet for rammen eller bakgiret, og er ment å være enkle og rimelige å bytte ut. Utskiftbare girører er gjerne feste med 1-3 skruer på bakre høyre side, og klemmes også og støttes ytterligere opp av hurtigkoblingen på bakhjulet.

Produsenter av sykkelrammer har utviklet hundrevis av forskjellige utskiftbare girører for forskjellige sykkelmodeller. På grunn av mangfoldet av modeller er det alltid anskaffelsesvansker med slike deler.[2]

Girøreforlenger[rediger | rediger kilde]

En girøreforlenger flytter monteringspunktet til giret radielt nedover, hvilket gjør det mulig å bruke større tannhjul på kassetten med et ellers for kort bakgir.[3] En girøreforlenger gir mulighet for kortere translasjon, men øker ikke kapasiteten til bakgiret.[4][5]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ TERRENGSYKKEL.NO (30. august 2020). «Hva er et girøre, og hvordan bytter man det?». TERRENGSYKKEL.NO (norsk). Besøkt 26. mai 2023. 
  2. ^ SPIEGEL Online: Technikärgernis Schaltauge
  3. ^ James Huang (15. februar 2015). «Lindarets GoatLink adjusts Shimano derailleurs for wide-range cassettes». BikeRadar (engelsk). Besøkt 13. april 2023. 
  4. ^ Clifford Lee (16. desember 2021). «Ridden and Reviewed: New 2022 Trek Boone 6 Disc Cyclocross Bike» (engelsk). Besøkt 13. april 2023. 
  5. ^ Clifford Lee (16. desember 2021). «Ridden and Reviewed: New 2022 Trek Boone 6 Disc Cyclocross Bike» (engelsk). Besøkt 13. april 2023.