Kadens (sykling)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Kadensmåler»)
En sykkeldatamaskin som viser tråkkfrekvens

I sykling er tråkkfrekvens eller kadens et mål på vinkelhastighet som representerer antall omdreininger per minutt (r/min) på kranken, altså hastigheten som rytteren tråkker på pedalene. Kadensen er direkte proporsjonal med hjulets hastighet, men er en egen måling, og forholdet mellom dem endres med giringen. Giring endrer med andre ord forholdet mellom rotasjonshastigheten til kranken (kadensen) og rotasjonshastigheten til drivhjulet.

Typisk kadens[rediger | rediger kilde]

Syklister foretrekker vanligvis en tråkkfrekvens som føles mest mulig komfortabel. På sykler med mange gir er det mulig å opprettholde en behagelig tråkkfrekvens over et bredt spekter av hastigheter.

  • 60-80 r/min er vanlig kadens for mange fritids- og brukssyklister.
  • I måling av 7 profesjonelle syklister gjennom et 3-ukers etapperitt ble det syklet med 90 r/min på flate og lange (~190 km) fellesstarter samt individuelle tempoetapper på rundt 50 km. I stigninger på cirka 15 km gikk tråkkfrekvensen ned til rundt 70 r/min.[1]

Syklister velger typisk tråkkfrekvens for å minimere muskeltretthet, ikke metabolsk forbrenning, siden oksygenforbruket er lavere ved tråkkfrekvenser som 60-70 r/min.[2]

Enhver syklist har gjerne et smalt utvalg av foretrukne kadenser, som ofte er trangere enn de generelle områdene som er oppført ovenfor. Dette påvirker igjen antall og utvalg av gir som vil være passende for ulike sykkelturer.[3]

Graf over tråkkfrekvens som varierer med tiden

Sensorer[rediger | rediger kilde]

Tråkkfrekvens kan måles med flere ulike typer sensorer, for eksempel en enkel magnetsensor som detekterer hver gang krankarmen passerer et punkt på rammen, eller mer avanserte sensorer som baserer seg på en kraftmåler, dreiemomentmåler eller effektmåler.

Presentasjon[rediger | rediger kilde]

Kadensen kan deretter presenteres på en smarttelefon via Bluetooth eller på en sykkeldatamaskiner via ANT+, vanligvis montert på sykkelstyret.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Lucía, A.; Hoyos, J.; Chicarro, J. L. (August 2001). «Preferred pedaling cadence in professional cycling». Medicine & Science in Sports & Exercise. 33 (8): 1361–1366. PMID 11474339. doi:10.1097/00005768-200108000-00018. 
  2. ^ Abbiss, C.R.; Peiffer, J.J.; Laursen, P.B (2009). «Optimal cadence selection during cycling». International SportMed Journal. 
  3. ^ Kifer, Ken. «Cycling Cadence and Bicycle Gearing». Arkivert fra originalen 4. februar 2012. Besøkt 3. mai 2009.