Innerslange

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sammenligning av en sykkelslange til terreng (den tykke) og landeveg (den tynne)

En innerslange eller dekkslange er en oppblåsbar torus som brukes på innsiden av noen typer kanttråddekk for å holde på luften.[1] På slangen er det festet en ventil som kan brukes til å fylle og tømme slangen for luft. Slangen gir dekket strukturell støtte og fjæring, mens det ytre dekket gir veggrep og beskytter den mer skjøre slangen.

Bruk[rediger | rediger kilde]

Dekkslanger er mye brukt på kanttråddekk for tråsykler, men brukes også i mange motorsykler og tunge kjøretøy som lastebiler og busser.

For andre kjøretøy har slangeløse dekk i stor grad tatt over grunnet fordeler som muligheten til å ha bruke lavere trykk (uten en slange som da står i fare for å klemstres mellom felg og dekk) og muligheten til å ha høyere trykk (som kan sprenge et slangedekk).[2]

Store innerslanger (for eksempel traktorslanger) brukes av og til som improvisert flyteutstyr.

Materialer[rediger | rediger kilde]

Slangen kan være laget av en blanding av naturgummi og syntetisk gummi.[3] Naturgummi er mindre utsatt for punkteringer og ofte mer smidig, mens syntetisk gummi er billigere. Ofte vil rasersykler ha en høyere prosentandel naturgummi enn vanlige sykler.

Ytelse[rediger | rediger kilde]

Innerslanger vil slites ut over tid[3] slik at de blir tynnere og har større sannsynlighet for å sprekke. Ifølge produsenten Dunlop bør slanger byttes så ofte som hver 6. måned.[4]

Dekk med slange har en tendens til å ha mer rullemotstand enn slangeløse dekk grunnet friksjon mellom slangen og dekket.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Inner tube buying guide». Besøkt 10. juli 2020. 
  2. ^ Smythe, Simon. «Why don’t the pros use tubeless tyres?». Besøkt 10. juli 2020. 
  3. ^ a b «TEN THINGS YOU NEED TO KNOW ABOUT INNER TUBES». Besøkt 10. juli 2020. 
  4. ^ Gearbikesreview="How to Change a Inner Tube"