Hopp til innhold

Enhjuls tilhenger

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
En Campi enkeltsporet tilhenger fra DDR på en Berlin-scooter. Omtrent 5700 Campi-tilhengere ble bygget mellom 1960 og 1964.[1]

En enhjuls tilhenger, enhjuls vogn eller enkeltsporshenger er en tilhenger med ett hjul. De brukes hovedsakelig som tilhenger for tohjulinger som tilhenger for moped, tilhenger for motorsykkel eller sykkeltilhengere.

De har fordelen at tilhengeren lener seg med trekkvognen som gir bedre stabilitet i store hastigheter. De har også mindre rullemotstand og er mer manøvrerbare sammenlignet med tohjuls sykkelvogner.[2] Noen tilhengere kan slås sammen mellom bruk.

Det er ofte ønskelig at lasten kan plasseres lavt på tilhengeren for best mulig stabilitet under kjøring. Som sådan kan en tilhenger være et godt alternativ til å frakte tinge gjenstander i vesker og lignende som ofte ellers ville blitt plassert høyere oppe på sykkelen.

Ulempen med enhjulshengere er at de må støttes for å ikke tippe over når man står i ro.[3] Noen hengere har egen støtte.

Det finnes enhjuls tilhengere godkjent for transport av mennesker, vanligvis småbarn.

Historie[rediger | rediger kilde]

Enhjuls sykkeltilhengere har funnes siden 1950-årene, og er i dag et populært alternativ til sykkelvogner med to hjul.[2]

Det finnes også enhjuls tilhengere for biler, men disse ble stort sett brukt frem til 1970-årene, og finnes nå bare på veteranbiler siden de ikke er kompatible med 50 mm kuletilhengerfeste som er vanlig på biler i dag.

Oppigjennom historien har det vært mange eksempler på hjemmelagde tilhengere.[4]

Kobling[rediger | rediger kilde]

Tilhengerkoblingen på enhjulede sykler utføres som et universalledd slik at tilhengeren ikke kan velte av seg selv, men i stedet lener seg med trekkvognen. De festes ofte til sykler via setepinnen eller på hver side av bakakslingen.[2]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Campi - Geschichte». www.iwl-stadtroller-berlin.de. Besøkt 26. april 2024. 
  2. ^ a b c «Bikepacking with a Trailer: The Complete List and Guide». BIKEPACKING.com (engelsk). Besøkt 26. april 2024. 
  3. ^ «How to Choose a Bike Cargo Trailer». GearLab (engelsk). Besøkt 26. april 2024. 
  4. ^ «Einradanhänger, Modelle». www.pkw-einradanhaenger.com. Besøkt 26. april 2024.