Hopp til innhold

Eikenippel

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Eikenipler på 12 mm og 16 mm

En eikenippel er en sykkeldeleikehjul (den vanligste typen sykkelhjul) som strammer eikene mellom felgen og navet. Eikeniplene kan justeres for å eliminere eventuelt kast i høyden og sideveis.

Konstruksjon

[rediger | rediger kilde]

Det finnes mange forskjellige typer nipler. De vanligste typene er en sylinder med skulder og spor til eikenøkkel på utsiden, og gjenger inni. Tradisjonelt monteres niplene tredd gjennom hull i felgen slik at skulderen får anlegg mot felgens utside, slik at den smale enden vil peke innover mot navet. Stramming eller løsning av eiken vil påvirke felgens posisjon sammenlignet med navet.

Gjengetyper

[rediger | rediger kilde]

Typiske eiker har gjengestigning på 0.454 mm, og kan være av gjengetypene som Fg 2, Fg 2.3 eller Fg 2.6.[1] Det er viktig at det er samme gjengetype på eikene og niplene, og dersom man kjøper eiker løst følger det vanligvis med nipler med passende gjenger.

Materialer

[rediger | rediger kilde]

Aluminium eller forniklet messing er vanlige materialer for eikenøkler, mens eikene ofte er av stål. Messing er tyngre, men mer holdbart og mindre utsatt for korrosjon, avrunding av nøkkelsporet strammer, brekkasje og kaldsveising. Aluminium har derimot fordelen av å være langt lettere. Dersom det brukes alunipler bør eikene være lange nok til å entre hele gjengepartiet for å lasten skal bæres nært hodet til eikenippelen.[2]

  • Eikenøkkel, for en oversikt over de tre vanligste nippeltypene

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ «Bicycle Screw Thread DIN 79012». Besøkt 4. desember 2021. 
  2. ^ «Succeeding with aluminum nipples». Arkivert fra originalen 10. januar 2016. Besøkt 6. januar 2016.