Hopp til innhold

Sykkelkurv

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kvinne på en brukssykkel med en rød eurokasse som sykkelkurv
Sykkelkurv i syntetisk materiale, med bærehåndtak og glidelåslomme. Til høyre i bildet en enklere modell i plastbelagt metalltråd.

En sykkelkurv er en kurv montert på en sykkel for transport av last som dagligvarer. Kurver er ofte montert foran på styret, men kan også monteres på rammen foran, på lav frontbærer eller bak på bagasjebrett. De fås i mange ulike materialer, for eksempel av flettet vidje, metallnetting eller av plast. Eurokasser (for eksempel 40×30×25 cm) er også brukt som sykkelkurver.

Kurv foran

[rediger | rediger kilde]
Sykkel med metallkurver foran og bak

Frontkurver er vanligvis montert på styret. Tung lasting vil dermed påvirke hvor lett det er å svinge med styret, og kan dermed være problematisk for kjøreegenskapene. Noen frontkurver har festepunkt på forgaffelen, men gir samme utfordring med masse som svinger. Høy last kan også hindre sikten til rytteren og gi høyt tyngdepunkt. Lette laster av dagligvarer er derimot sjelden et problem.

Noen frontkurver er i stedet montert via et lasteplan festet i rammen, dette vil pårvirke svingeegenskapene noe mindre, men kan fremdeles gi stort treghetsmoment, høyt tyngdepunkt og dårlig sikt avhengig av lasting.

Noen kurver monteres på bagasjerett nær sykkelens bakhjul. Disse er vanligvis smalere og dypere, og fungerer som "harde" sykkelvesker. Siden de er montert lavere gir de lavere tyngdepunkt hvilket gir bedre kjøreegenskaper. Kurver bak hindrer heller ikke rytterens sikt fremover.