Sykkelstøtte

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sykkelstøtte på en nederlandsk brukssykkel
Sidestøtte i støpt aluminium montert på kjedestagene like bak kranken

En sykkelstøtte er et støttebein på en sykkel eller motorsykkel som gjør at sykkelen kan stå oppreist av seg selv uten å måtte lenes seg mot en annen gjenstand.

De er vanligvis laget av et stykke metall (stål eller støpt aluminium) med en fjærbelastet mekanisme som vippes ned fra rammen, og får kontakt med bakken, noen ganger via en plasthette. Støtten er vanligvis plassert midt på sykkelen eller bak. Noen tursykler har to støtter; en foran og en bak.

Sammen med skjermer er det et vanlig og praktisk tilbehør på nyttesykler til pendling og transport, samt til tursykler, men ikke på konkurransesykler som rendyrkede landevegssykler eller terrengsykler.

Samme prinsipp brukes på motorsykkelstøtte for motorsykler, bare forsterket.

Historie[rediger | rediger kilde]

Den tidligste kjente sykkelstøtten ble designet av Albert Berruyer i 1869, og sykkelstøtter har senere blitt oppfunnet uavhengig mange ganger.[1] Berruyer sin støtte var montert under styret, og var mye lengre enn dagens design.

I1891 patenterte Pardon W, Tillinghast et stativ som ble montert på pedalen, men som ble brettet flatt oppunder pedalen da den ikke var i bruk.

I 1926 ble en kort og praktisk sykkelstøtte patentert av Eldon Henderson.[1] I 1930-årene ble en mindre støtte utviklet av Joseph Paul Treen.[2]

I 1970-årene falt støtter av moten i takt med at det ble populært med lettvektige sykler og mange ryttere var opptatte av lavest mulig vekt.[1]

Typer[rediger | rediger kilde]

Plassering[rediger | rediger kilde]

En støtte kan være

  • Frontmontert, festet nær forgaffelen
  • Midtmontert, festet nær kranken, for eksempel på kjedestaget rett bak krankhuset
  • Bakmontert, festet nær baknavet, for eksempel rundt både kjedestaget og setestaget

Sidestøtte[rediger | rediger kilde]

En sidestøtte (også kalt sidestativ) som er en støtte som sykkelen lener seg på. De er vanligvis montert og vippes ut på venstre side, og sykkelen vil lene seg over støtten når den hviler.

Dobbelstøtte[rediger | rediger kilde]

En dobbelstøtte (på motorsykler også kalt hovedstøtte eller senterstativ) er en støtte med to bein som sykkelen kan stå stabilt loddrett på. Den vippes ned og løfter vanligvis bakhjulet når den er i bruk. De kan midtmonteres på kjedestagene bak kranken eller nær de bakre gaffelendene. Mange motorsykler har både senterstativ og sidestativ. Midtstativet kan være praktisk ved langtidsparkering eller når man gjør vedlikehold ved at det lar brukeren utføre vedlikehold som kjedejusteringer uten behov for eksternt stativ. Senterstativ er vanlig på mange gatesykler, men ikke på sportssykler for å spare vekt og øke bakkeklaringen.

Galleri[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c Kennedy, Pagan. «Who Made That Kickstand?». Besøkt 4. juni 2014. 
  2. ^ «Father of Former Governor Dead at 86; Inventor and Sousa Band Bugler». Associated Press. 25. august 1986. Besøkt 25. mars 2012.