Hopp til innhold

Pariserdekk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Pariserdekk delvis rullet av felgen for å vise felglimen

Et pariserdekk eller limedekk er et rørformet sykkeldekk som er sydd rundt en slange slik at det er formet som en torus. Pariserdekk må brukes med en spesialdesignet pariserfelg, og festes som regel med lim, eller eventuelt med en spesiell dobbeltsidig teip.

Kombinasjonen av pariserdekk og pariserfelg er lettere enn kanttråddekk og kanttrådfelg, og vil derfor alltid gi mindre roterende masse eller en sterkere konstruksjon.[1] Pariserdekk kan også brukes over et bredere spekter av dekktrykk fra 1.7 til 14 bar, sammenlignet med typisk 6-9 bar på et kanttråddekk.

André Leducq og Georges Speicher i 1933 Tour de France med ekstra pariserdekk over skuldrene deres

For landevegssykling blant amatører ble pariserdekk stort sett erstattet kanttråddekk tidlig på 2000-tallet, men fikk et oppsving igjen da karbonfelger kom ettersom de var bedre egnet for pariserdekk.

I 2010-årene ble pariserdekk fremdeles brukt på innendørs banesykling, i profesjonell landevegssykling, temporitt og sykkelkross.

I 2009 ble det introdusert et slangeløst pariserdekk.[2]

Sikkerhet

[rediger | rediger kilde]
Felg av treverk med pariserdekk og prestaventil

Punkteringssikkerhet

[rediger | rediger kilde]

En fordel med pariserdekk er at det er et "lukket system" hvor slangen er omsluttet av det rørformede dekket, hvilket betyr at luften vanligvis vil gå saktere ut ved punktering sammenlignet med et kanttråddekk. På grunn av dette er pariserdekk generelt ansett som tryggere i raske utforkjøringer.

Styrbarhet ved punktering

[rediger | rediger kilde]

Et riktig limt pariserdekk er tryggere ved punktering i høy hastighet fordi det ikke ruller så lett av felgen. Ved punktering kan man dermed beholde mer styring av sykkelen, i motsetning til et kanttråddekk hvor et punktert dekk lettere kan rulle av felgen, føre til tap av kontroll og krasj.[3]

Varmgang med felgbremser

[rediger | rediger kilde]

Med felgbremser og lange utforkjøringer kan pariserdekk også være mindre trygge, fordi varmen som genereres bremsingen kan føre til at limet går opp.[4]

I tillegg kan høy varme føre til at dekktrykket øker så mye at dekket kan eksplordere,[5] men dette problemet gjelder også kanttråddekk med felgbrems.

Dekkbytte

[rediger | rediger kilde]

Når et pariserdekk er slitt ut er det enklest og vanligst å bytte ut hele dekket. Dersom det skal repareres må det tas av felgen, åpnes, lappes og sys sammen igjen før det limes på felgen igjen.

I nødstilfeller, for eksempel ved punktering på sykkeltur, kan man for å komme seg hjem etter en punktering sykle på et pariserdekk som ikke er limt, eller med lim som ikke er tørket, men det er ikke anbefalt.

Pariserdekk har mindre sjanse for punktering ved dekkskift sammenlignet med kanttråddekk hvor slangen lett kan komme i klem og punkteres.[6]

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ Arthur S. Waltho. Guide to Tubular Tyres, Including Sprint Rims. 
  2. ^ «Bike Europe: Tufo Tubeless Road Racing Tyres». Besøkt 10. desember 2016. 
  3. ^ «Tubulars vs. Clinchers». Above Category. 28. oktober 2017. Besøkt 18. juni 2023. 
  4. ^ «Tour de France: Kelderman's crash due to melting tubular glue». Besøkt 30. oktober 2017. 
  5. ^ «Technical FAQ: Hot tires and rims in Oman». Besøkt 30. oktober 2017. 
  6. ^ Sheldon Brown. «Sheldon Brown's Glossary Tp-Z: Tub». Besøkt 28. september 2016.