Hopp til innhold

Kjedelås

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Tegning av en moderne kjedelås

En kjedelås er et tilbehør til rullekjeder som gjør det enkelt å koble av og på et kjede uten behov for kjedeverktøy.[1] De brukes på sykkelkjeder og motorsykkelkjeder. Låsen fungerer som ytterplater, og skjøtes sammen med to innerplater i hver ende. Noen kjedelåser er engangs, mens andre kan brukes på nytt.[2] Det kan likevel være nødvendig med kjedebryter dersom et kjede skal kortes ned før kjedelåsen settes på.

På sykler[rediger | rediger kilde]

Det er minst to stiler av masterlink som brukes til å koble til sykkel kjede. I begge tilfeller består hovedkoblingssettet av to ytre plater, som hver ligner den ytre platen til en kjede.

Kjeder for rett kjedelinje[rediger | rediger kilde]

En tradisjonell type kjedelås kompatibel med rette kjedelinjer og kassetter hvor tannhjulene har stort mellomrom

En type kjedelås som har vært tilgjelgelig i lang tid har begge pinnene festet til samme ytterplate. Denne typen har særlig vært utbredt på ettgirssykler, navgir eller andre drivverkssystemer for sykler med rett kjedelinje eller tannhjul med stor avstand. Den ytre platen med de to pinnene laget for å ha samme lenkeavstand som resten av kjeden (12.7 mm), og den andre siden av pinnene har riller for låseklipsen. Den andre platen tres inn på pinnene før låseklipsen monteres. Denne typen kjedelås er den som er nærmest å være gjenbrukbar.

Kjeder for kjedegir[rediger | rediger kilde]

En spesiell type kjedelås har blitt utviklet for sykler med kjedegir, ettersom disse kjedene er laget for å kunne bøyes mer sidelengs og er smalere for å passe på de trange kassettene. På mange slike låser har hver ytterplate en egen pinne som stikker ut fra den, og pinneendene er rillet. I tillegg til pinner har hver koblingsplate en konisk spalte, hvor den ene har bred nok ende til å passe enden av en pinne mens den andre har en tett passform. Kjedelåsen holdes sammen av kjedet blir strekt under bruk. Kjedelåsen kan demonteres igjen ved å presse de to pinnene mot hverandre, og dersom de sitter godt fast kan en kjedelåstang (en spesiell innvendig låseringtang) hjelpe på å få løsnet den. Kjedegir med inntil 7-trinns gir er generelt veldig tolerante for hvilken type kjedelås som brukes, mens for kassetter med høyere antall gir blir avstanden mellom drevene generelt smalere og det er mer kritisk at korrekt type lås brukes for den aktuelle girgruppen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Sheldon Brown. «Sheldon Brown's Bicycle Glossary: Master Link». Besøkt 26. juni 2011. 
  2. ^ Josh Patterson. «Trail Tech: Mastering master links». BikeRadar. Arkivert fra originalen 6. juni 2013. Besøkt 8. juni 2013.