Hopp til innhold

Frakkbeskytter

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Brukssykkel med skjørtbeskyttelse (stor plate som dekker toppen av bakhjulet), skjermer og full kjedebeskyttelse under
Amerikansk delingssykkel med frakkbeskytter, skjermer og kjedeskjerm

En frakkbeskytter, kjolebeskytter eller skjørtebeskytter (klesbeskytter, beskyttelsesnett[1]) er et skjermskjørt til sykkel, og har som formål å dekke den øverste delen av et sykkelhjul slik at ikke klær eller kroppsdeler uforvarende kommer inni hjulet mens man sykler. De er vanlige på bakhjul til brukssykler. Som navnet tilsier kan de hindre lange klær som frakker eller kjoler fra å hekte seg fast i hjulet, men kan også beskytte handleposer, sykkelvesker og bein og fingre til passasjerer som sitter på bagasjebrett.[2]

Design[rediger | rediger kilde]

Beskytterne finnes i flere former, for eksempel metallnetting, tekstiltråder og plastdeksler med eller uten lufting. En ulempe med store flate overflater er at de kan gi stort vindfang hvilket øker risikoen for å bli blåst overende i tilfelle kraftige vindkast. Design av metallnetting eller tekstilmasker er mindre utsatt for vindfang, men gir til gjengjeld mindre beskyttelse mot sprut. Plastpaneler med små åpninger gir moderat luftmotstand og en glatt overflate som er lettere å holde ren.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Sykkel». digitaltmuseum.no. Besøkt 24. mai 2023. 
  2. ^ «National Consumer Affairs Center of Japan - Be careful! Children's feet might be caught in the wheel while double riding; Bicycle spoke injuries have frequently occurred». Arkivert fra [kokusen.go.jp/e-hello/news/data/n-20160818_1.html originalen] Sjekk |url=-verdien (hjelp) 24. juni 2019. Besøkt 10. februar 2020.