Hopp til innhold

Søsterkirkene på Gran

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Søsterkirkene på Granavollen:
Mariakirken (venstre) og Nikolaikirken (høyre).

Søsterkirkene på Granavollen er to steinkirker fra middelalderen plassert side ved side på Granavollen i GranHadeland i Innlandet fylke.

Den største kirken heter Nikolaikirken, og var fylkeskirke for Hadeland. Den er bygget før 1200.[trenger referanse] Den har 250 plasser. Bak koret på Nikolaikirken er runesteinen på Granavollen fra 1000-tallet.

Den mindre kirken heter Mariakirken, og var trolig kirke for sognet Gran. Mariakirken er bygget før 1150 og er en langkirke med romanske og gotiske stiltrekk.[trenger referanse] Den har plass til rundt 150 mennesker.

Stein fra ombyggingen på slutten av 1200-tallet brukt i byggingen av Steinhuset på Granavollen.[trenger referanse] Dette er et profant bygg og kanskje bygd noen år før Håkonshallen i Bergen, som er bygd etter 1260.[trenger referanse] Dette vil i tilfelle flytte tidspunktet for ombyggingen av kirkene noe frem i tid fra slutten av 1200-tallet til midten av samme århundre.[trenger referanse]

Sagnet sier at det var to søstre som var uvenner og måtte ha hver sin kirke, men i middelalderen var det ikke uvanlig at det ble bygget flere kirker tett inntil hverandre, men med forskjellig funksjon.

I sørøstre hjørne av kirkegården står et steintårn fra middelalderen.[trenger referanse] Det kan ha vært et forsvars- og tilfluktssted før det ble tatt i bruk som klokketårn.[trenger referanse] Kirkeklokkene i støpulen er fra 1860-årene.

Granavollen har vært samlingssted i uminnelige tider.[trenger referanse]

Utenfor porten til Søsterkirkene står en milestein som angir at det er 533 km til Nidaros, og dette er langs pilegrimsleden gjennom Gudbrandsdalen. Tårnene på Søsterkirkene danner utgangspunkt for kommunevåpenet til Gran kommune.

Aasmund Olavsson Vinje er begravet på kirkegården til Søsterkirkene, og det ble i 1873 reist et monument over Vinje foran Nikolaikirken.

Se også[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]