Søsterkirkene på Gran

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Søsterkirkene på Granavollen:
Mariakirken (venstre) og Nikolaikirken (høyre).

Søsterkirkene på Granavollen er to steinkirker fra middelalderen plassert side ved side på Granavollen i GranHadeland i Innlandet fylke. Den største kirken heter Nikolaikirken, og var fylkeskirke for Hadeland. Den er bygget før 1200 og har 250 plasser. Den mindre kirken heter Mariakirken, og var trolig kirke for sognet Gran. Mariakirken er bygget før 1150 og er en langkirke med romanske og gotiske stiltrekk med plass til rundt 150 mennesker.

Stein fra ombyggingen på slutten av 1200-tallet brukt i byggingen av Steinhuset på Granavollen. Dette er et profant bygg og kanskje bygd noen år før Håkonshallen i Bergen, som er bygd etter 1260. Dette vil i tilfelle flytte tidspunktet for ombyggingen av kirkene noe frem i tid fra slutten av 1200-tallet til midten av samme århundre.

Sagnet sier at det var to søstre som var uvenner og måtte ha hver sin kirke, men i middelalderen var det ikke uvanlig at det ble bygget flere kirker tett inntil hverandre, men med forskjellig funksjon.

I sørøstre hjørne av kirkegården står et steintårn fra middelalderen som kan ha vært et forsvars- og tilfluktssted før det ble tatt i bruk som klokketårn. Kirkeklokkene i støpulen er langt nyere enn resten av tårnet og er fra 1860-årene.

Granavollen har vært samlingssted i uminnelige tider. Det eldste funnet herfra er runesteinen på Granavollen fra 1000-tallet. Den står nå bak koret på Nikolaikirken.

Utenfor porten til Søsterkirkene står en milestein som angir at det er 533 km til Nidaros, og dette er langs pilegrimsleden gjennom Gudbrandsdalen. Tårnene på Søsterkirkene danner utgangspunkt for kommunevåpenet til Gran kommune. Aasmund Olavsson Vinje er begravet på kirkegården til Søsterkirkene og det ble i 1873 reist et monument over Vinje foran Nikolaikirken.

Se også[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]