Hopp til innhold

Granavollen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Granavollen
LandNorges flagg Norge
Kart
Granavollen
60°22′00″N 10°31′42″Ø

Granavollen er Gran kommunes tusenårssted. Stedet er et eldgammelt senter på Hadeland og Østlandet, antagelig mer enn 2000 år som religiøst, politisk og kulturelt senter. Sentralt på Granavollen ligger Søsterkirkene fra 1100-tallet, med Nikolaikirken og Mariakirken. Granavollen var en møteplass for pilegrimer til Nidaros og pilegrimsleden går over vangen. Men det var også et hvilested for reisende til Bergen som brukte den bergenske kongevei som nettopp her krysser pilegrimsleden. Vegen til Bergen ble også kalt Kongevegen, som fra sør kommer fra Groruddalen i Oslo og går over Krokskogen og via Lunner kirke og over Granåsen.

Granavollen består også av Steinhuset, en middelalderbygning som ligger like ved Gran prestegård. Prestegårdshagen ved Steinhuset er en gammel anlagt hage på ca. 6 mål med masse forskjellige planter, mange av dem vokser ikke naturlig i Norge.

Granavolden Gjæstgiveri er et mer enn 300 år gammelt pensjonat som lensmann Gregers Granavollen fikk godkjenning av den dansk-norske kongen til å drive etter at han sammen med en gruppe bønder oppholdt tallmessig overlegne svenske dragonkompanier en hel dag på Harestuskogen i 1716. Slik fikk den norske hæren tid til å omgruppere seg og svenskene gikk så i et bakhold på Ringerike. Se Trefningen ved Harestua i 1716 og den store nordiske krig.

Granavollen består også av gården og enkesetet Sjo, hvor Aasmund Olavsson Vinje døde. Han ligger begravet på kirkegården like ved. Det gamle kommunehuset i Gran ligger også på kirkevangen.

Flere hoteller og pensjonater ligger i nærheten av Søsterkirkene, som Hotell Hadeland, Sanner hotell og Ringvold pensjonat.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]