Sameland

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Sápmi)
Hopp til: navigasjon, søk
«Lappland» omdirigerer hit. Se også Lappland (andre betydninger).
Sameland strekker seg over hele Nordkalotten.

Sameland, eller Sápmi, (nordsamisk Sápmi, lulesamisk Sábme, sørsamisk Saepmie) er den tradisjonelle betegnelsen på samenes nasjon. Sápmi ligger i Nord-Europa og omfatter de nordlige deler av Fennoskandia. Regionen strekker seg over fire land: Norge, Sverige, Finland og Russland. Innenfor dette samiske kjerneområdet utgjør samene idag en minoritet på 5–10 prosent.[trenger referanse]

Det samiske flagget representerer Sápmi.
Reindrift er en tradisjonell næringsvei blant deler av den samiske befolkningen. Bildet er fra reinkalvemerking i Finland.

Samene i Norge, Sverige og Finland har sameting som politiske organ. Samiske organisasjoner fra alle fire land deltar i Samerådet.

Regionen har sitt eget fotballag, Same Spábbáčiekčanlihttu, som spiller i N.F.-Board, vant 2006 VIVA World Cup og var vertskap for 2008 arrangementet.

Landskap og klima[rediger | rediger kilde]

Det meste av Sameland ligger nord for polarsirkelen. I vest finner man fjorder, dype daler, isbreer og fjell - det høyeste er Kebnekaise. På svensk side av Sápmi preges landskapet av store elver. Lengst mot nordøst er det tundra, men uten permafrost.

Klimaet i Sameland er subarktisk, og vegetasjonen er derfor sparsom, bortsett fra i de mer skogrike traktene lengst mot sør. Den fjellrike vestkysten har betydelig mildere vintre og mer nedbør enn de store områdene i øst. Nord for polarsirkelen har Sápmi mørketid i vintersesongen og midnattssol om sommeren. Tradisjonelt deler samer året i åtte sesonger.

Naturressurser[rediger | rediger kilde]

Sameland har rike naturressurser - med et dyreliv av rein, ulv og bjørn i tillegg til et rikt fiske i sjø og elver. Det er også påvist forekomster av verdifulle mineraler: jernmalm på svensk side, gull på finsk side, kobber på norsk side, og nikkel og apatitt på russisk side.

De siste tiårene har man fått en økende erkjennelse internasjonalt og nasjonalt av at tradisjonell samisk bruk av naturressurser kan gi eiendoms- og bruksrettigheter[1].

Referanser[rediger | rediger kilde]