Chesterfield

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Chesterfield
Chesterfield

Kart over Chesterfield
Vist i Derbyshire

Land Storbritannia Storbritannia
Konst. land England England
Region: Øst-Midlands
Adm. grevskap: Derbyshire
Seremonielt grevskap: Derbyshire
Status Distrikt og by (town)
Adm. senter Chesterfield
Areal 66,04 km²
Befolkning 99 496 (2003)
Bef.tetthet 1 506,6 innb./km²
ONS-kode 17UD

Chesterfield er en markedsby og et administrativt distrikt i Derbyshire, England. Den ligger ved stedet hvor elvene Rother og Hipper møtes.

Byen fikk sitt markedscharter fra kong Johan uten land i 1204. Den vokste sakte men sikkert frem til det 19. århundre, da den fikk velstandstider på grunn av jernbanen. Chesterfieldlinjen, som var en del av North Midland-linjen mellom Derby og Leeds, ble påbegynt av George Stephenson i 1837. Under konstruksjonen oppdaget man en stor kullåre. Stephenson startet opp et gruveselskap, som tok ut både kull og jernmalm i området. Stephenson bodde i Tapton House i Chesterfield resten av livet, og er gravlagt i Trinity Church.

Byens mest kjente landemerke er spiret til kirken Saint Mary and All Saints. Det kalles «det crooked spire» («Det skjeve tårnet») og oppen lener seg nesten 3 meter til siden i forhold til tårnets midtpunkt. Dette skyldes antagelig bruk av vått tømmer eller for få støttestag. Mer fargerike forklaringer er at spiret var så sjokkert over å høre at en jomfru giftet seg i kirken, at det bøyde seg for å se nærmere på det, eller at en smed i Bolsover skodde Djevelen feil, og at Djevelen så i store smerter hoppet over tårnet og slo det ut av stilling.

Boremaskinene som ble brukt under konstruksjonen av Kanaltunnelen ble laget i Chesterfield av Markham & Co., som nå ikke lenger har noen lokaler der.


Commons-logo.svg Commons: Kategori:Chesterfield – bilder, video eller lyd