Hopp til innhold

Chesterfield

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Chesterfield

Kart over Chesterfield
Vist i Derbyshire

LandStorbritannias flagg Storbritannia
Konst. landEnglands flagg England
RegionØst-Midlands
Adm. grevskapDerbyshire
Seremonielt grevskapDerbyshire
StatusDistrikt og by (town)
Grunnlagt1204 (Julian)
Adm. senterChesterfield
PostnummerS40
Areal66,04 km²
Befolkning103 800 (2011)
Bef.tetthet1 571,77 innb./km²
ONS-kode17UD
Kart
Chesterfield
53°14′09″N 1°25′39″V

Chesterfield er en markedsby og et administrativt distrikt i Derbyshire, England. Den ligger ved stedet hvor elvene Rother og Hipper møtes, og 39 km nord for Derby. Den har en befolkning på 103 800 innbyggere i henhold til folketellingen av 2011,[1] noe som gjør den til den største byen innenfor de administrative grensene av Derbyshire, og den nest største bosetningen av grevskapet etter den enhetlig myndigheten av byen Derby.

Arkeologi i byen har sporet dens begynnelse til 100-tallet og byggingen av en romersk festning,[2] som siden ble overflødig og forlatt straks fred ble oppnådd. Senere vokste det opp en angelsaksisk landsby på stedet; dets navn Chesterfield stammer fra de angelsaksiske ordene caester («romersk festning», latin castrum, «befestet sted»)[3] og feld, «mark, beiteområde, åpent land».[4][5]

Historie[rediger | rediger kilde]

Chesterfield mottok kongelig charter for å være markedsby i 1204 og har siden hatt et marked av moderat størrelse tre dager i uken.[6] Byen sitter på et større kullfelt som dannet en betydelig del av områdets økonomi fram til 1980-tallet. Det er få levninger av kullindustrien i dag.

Den vokste sakte, men sikkert fram til 1800-tallet, da den fikk velstandstider på grunn av jernbanen. Chesterfieldlinjen, som var en del av North Midland-linjen mellom Derby og Leeds, ble påbegynt av George Stephenson i 1837. Under konstruksjonen oppdaget man en stor kullåre. Stephenson startet opp et gruveselskap, som tok ut både kull og jernmalm i området. Stephenson bodde i Tapton House i Chesterfield resten av livet, og er gravlagt i Trinity Church.

Byens mest kjente landemerke er kirken St Mary and All Saints, populært kjent som «kirken med det krokete spiret». Det lener seg når 3 meter til siden i forhold til tårnets midtpunkt. Dette skyldes antagelig bruk av vått tømmer eller for få støttestag. Mer fargerike forklaringer er at spiret var så sjokkert over å høre at en jomfru giftet seg i kirken, at det bøyde seg for å se nærmere på det, eller at en smed i Bolsover skodde Djevelen feil, og at Djevelen så i store smerter hoppet over tårnet og slo det ut av stilling. Kirken ble opprinnelig bygd på 1300-tallet.

Boremaskinene som ble brukt under konstruksjonen av Kanaltunnelen ble laget i Chesterfield av Markham & Co., som nå ikke lenger har noen lokaler der.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Neighbourhood Statistics» Arkivert 23. desember 2015 hos Wayback Machine.. Office for National Statistics.
  2. ^ «Chesterfield Roman Fort» Arkivert 5. november 2013 hos Wayback Machine.. English Heritage.
  3. ^ «Chester», Online Etymology Dictionary
  4. ^ «Chesterfield», Online Etymology Dictionary
  5. ^ Lambert, Tim: Chesterfield History, Local History
  6. ^ «Visit Chesterfield» Arkivert 5. november 2013 hos Wayback Machine.. Chesterfield Borough Council.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

(en) Chesterfield hos Wikivoyage