Rafael Benítez

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Rafael Benítez
Shahter-Reak M 2015 (2).jpg
FødtRafael Benítez Maudes
16. apr. 1960Rediger på Wikidata (62 år)
MadridRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Fotballspiller, fotballtrener[1]Rediger på Wikidata
Utdannet ved Det tekniske universitetet i MadridRediger på Wikidata
Nasjonalitet SpaniaRediger på Wikidata
Høyde175 centimeter
PosisjonMidtbanespiller
Ungdomsklubb
År Klubber
1973–1978 Real Madrid
Klubber
År Klubber
1978–1979​ Real Madrid C
1979–1981​ Castilla
1981​ → Parla (lån)
1981–1985​ Parla 124 (8)
1985–1986​ Linares 34 (7)
Landslag
År Lag Kamper (mål)
1979–1981 Spania Universities XI 5 (0)
Trenerkarriere
1993–1995 Castilla
1995–1996 Real Valladolid
1996 Osasuna
1997–1999 Extremadura
2000–2001 Tenerife
2001–2004 Valencia
2004–2010 Liverpool
2010 Inter
2012–2013 Chelsea (midlertidig)
2013–2015 Napoli
2015–2016 Real Madrid
2016–2019 Newcastle
2019–2021 Dalian Yifang
2021–2022 Everton

Rafael Benítez (født 16. april 1960 i Madrid) er en spansk fotballtrener og tidligere fotballspiller.[2]

Han har tidligere vært manager i Real Madrid CF, Liverpool (2004-2010), SSC Napoli (2013-2015) og seks forskjellige lag i Spania.

Benítez ble den tredje manageren, etter Bob Paisley og José Mourinho, som vant UEFA-cupen og Mesterligaen to sesonger på rad. Han er også den første manager som gjorde dette med to ulike klubber. Han ble den andre Liverpool-manageren, etter Joe Fagan, som vant Mesterligaen i sin første sesong i klubben. 3. juni 2010 ble Benitez løst fra kontrakten sin i Liverpool FC.

Familie[rediger | rediger kilde]

Benitez var født inn i en middelklassefamilie i Madrid. Faren, Francisco Benítez, jobbet med hotell og moren er Rosario Maudes. Hun var stor fan av Real Madrid, mens hans far støttet rivalen Atlético Madrid. Francisco døde i desember 2005, mens Benitez var i Japan med Liverpool FC i FIFA Club World Championship 2005. Benitez er den nest yngste av i alt tre søsken. Hans eldre bror, også med navnet Francisco, er født i 1959. Hans søster, Rosario, ble født flere år senere. I 1988 giftet Benitez seg med jusprofessoren Maria di Montseratt. De har to døtre sammen, Claudia (født 1999 i Madrid) og Agatha (født 2002 i Valencia).

Utdanning[rediger | rediger kilde]

 • National Football Coach. Tittel oppnådd på XXXII National Course, som fant sted i Albacete (juni-juli 1989).
 • Grad i Physical Education ved National Institute of Physical Education (INE) avlagt på Polyteknisk universitet i Madrid i 1982.

Karriere[rediger | rediger kilde]

Valencia[rediger | rediger kilde]

2001–2002 - Spanske mestere[rediger | rediger kilde]

I 2001 fikk Benítez jobben som manager i Valencia CF, som erstatning for Hector Cuper. Klubben hadde kontaktet Javier Irureta, Mané og Luis Aragonés og fått avslag fra alle tre. Men klubbens direktør Javier Subirats så potensialet i Benítez og jobbet for å få han. Trass i tapet av Gaizka Mendieta, arvet han et lag med potensial fra Cuper. Santiago Cañizares, Roberto Ayala, Rubén Baraja, David Albelda, Vicente Vicente Rodríguez og Pablo Aimar sørget for kjernen i et allerede sterkt lag.

Fansen til Valencia CF ble snart vunnet av Benítez ettersom han innføte en mer offensiv spillestil. Han la også opp til mer bruk av både Mista og Curro Torres, og Mista ble toppscorer for Valencia med 19 mål i 2003–04-sesongen og Curro Torres ble en etablert spiller. I 2002 førte disse taktikkene til Benítez kunne lede Valencia til deres første La Liga-tittel på 30 år, og en seiersmargin med syv poeng til annenplassen og Deportivo de La Coruña.

Den neste sesongen, 2002–03, ble en skuffelse, da klubben ikke klarte å forsvare tittelen. De ble nummer 5 i serien, hele 18 poeng bak mestrene Real Madrid C.F.. Denne sesongen debuterte også Benítez som manager i Mesterligaen. Valencia CF nådde kvartfinalen, der de ble slått ut av F.C. Internazionale Milano.

2003–04 - La Liga-/UEFA-cup-seier[rediger | rediger kilde]

2003–04-sesongen ble annerledes. Valencia vant La Liga tre kamper før slutt, og slo deretter Olympique de Marseille 2–0 i finalen i UEFA-cupen. Trass i all denne suksessen, ble Benítez uvenner med direktør Jesus Garcia Pitarch om kontrollen av nye spillerkjøp, og om klubbens dårlig evne til å signere de spillerne han ønsket. Disse meningsforskjellene førte til at Benitez sa opp som manager i Valencia i juni 2004. Benítez uttalte i den forbindelse at «jeg spurte etter en bort, og de kjøpte meg en lampeskjerm»[trenger referanse], med referanse til de spillerne han ønsket at klubben skulle kjøpe.

Liverpool FC[rediger | rediger kilde]

2004–05 - Vinnere av Mesterligaen[rediger | rediger kilde]

Benítez hadde akkurat ankommet til Liverpool da Michael Owen ble solgt til Real Madrid. Han signerte like etterpå flere spillere fra La Liga, som Luis García, Fernando Morientes og Xabi Alonso. Under sin første sesong klarte Benítez ikke å forbedre lagets form i Premier League. Nøkkelspillere som Steven Gerrard, Milan Baroš, Djibril Cissé, Xabi Alonso og Dietmar Hamann miste mye av sesongen på grunn av skader, og Liverpool klarte ikke å utfordre Chelsea og Arsenal om ligatittelen. Laget endte tilslutt på femteplass, men kom til finalen i Ligacupen, der de tapte 3-2 (etter overtid) mot Chelsea på Millennium Stadium.

I Mesterligaen var historien helt annerledes, trass i en dårlig start. Liverpool begynte med en lite imponerende 2–1 sammenlagtseier over sveitsiske Grazer i kvalifiseringsrunden og var bare minutter unna å bli slått ut i gruppespillet, da et mål i det 87. minutt av Gerrard slo Olympiacos 3–1 og sørget for at klubben var blant de siste 16 i turneringen. Bayer Leverkusen ble slått 3–1 både hjemme og borte, og ble etterfulgt av et møte med Juventus som ble slått 2–1 sammenlagt.

I semifinalen møtte Liverpool Chelsea, som var ledere av Premier League og favoritter til å vinne turneringen etter å ha slått Barcelona tidligere. Chelsea hadde allerede slått i Ligacup-finalen og to ganger i serien. Etter et målløst oppgjør på Stamford Bridge, sørget et tidlig mål fra Luis García at Liverpool vant 1–0 sammenlagt og gikk til finalen mot AC Milan. I det som ble en klassisk finalen, kom Liverpool tilbake, etter å ha ligget under 3–0 ved pause og klarte å utligne til 3–3, på litt over 6 minutter, og vant tilslutt finalen etter straffesparkkonkurranse, med hjelp fra Jerzy Dudek, som ga Liverpool sin historiske femte Europa Cup-seier. Benítez sin rolige og metodiske tilnærming ved pause, har blitt brukt til å forklare hvordan spillerne klarte det utrolige etter pause.

Utdypende artikkel: Mesterliga-finalen 2004/2005

2005–06 - FA-cup-vinnere[rediger | rediger kilde]

Foran 2005–06-sesongen forsterket Benítez Liverpool-laget med å signere Peter Crouch, Mohamed Sissoko, Pepe Reina, Boudewijn Zenden og Daniel Agger, sammen med tidligere Liverpool-spiller (og favoritt blant fansen) Robbie Fowler i transfer-vinduet i januar 2006.

Selv om Dudek var med og ga Liverpool sin femte seier i Mesterligaen i mai 2005, var ikke det nok til å sikre han førsteplassen, etter at José Manuel Reina Páez ankom og tok denne plassen med en gang. Benítez ga også slipp på andre viktige spillere fra finalen og sluttspillet, nemlig Vladimír Šmicer og Igor Biscan. Benítez solgte også to av sine andre tidligere signeringer; Josemi og Antonio Núñez etter at de ikke klarte å etablere seg på førstelaget.

Forbedringene av laget sørget for en sterk forbedring av formen i Premier League der laget endte på en bronseplass, og kvalifiserte seg for Mesterligaen i 2006-2007, og mistet andreplassen med et lite poeng. Liverpool vant FA-cupen, der de slo ut Manchester United F.C. og Chelsea F.C. på vei til finalen mot West Ham Utd. Historien gjentok seg der, da Merseyside-laget kom bakfra og vant finalen etter nok en straffesparkkonkurranse, etter en dramatisk 3-3 kamp. Liverpool ble liggende under 2–0 og 3–2 på overtid, da Steven Gerrard scoret en dramatisk sen utligning med et langskudd, Denne gangen ble Pepe Reina keeperhelten, da han reddet tre av straffene, og sikret laget pokalen.

Da han vant FA-cupen, ble Rafa den første manager i historien til Liverpool Football Club som har vunnet to større trofeer i begge av sine to første sesonger i klubben.

2. juni 2006 signerte Benitez en ny fireårskontrakt med Merseyside-laget.

2006–07 - Nok en Mesterliga-finale[rediger | rediger kilde]

Engelsk presse spådde at Liverpool ville utfordre Chelsea for seriemesterskapet, etter at Benitez signerte angrepsspillere som Craig Bellamy og Dirk Kuyt samt vinger som Jermaine Pennant og Mark González, en tro som bare ble forsterket da laget hans vant Community Shield med en 2–1-seier over Chelsea.

Selv om Liverpool kvalifiserte seg for cupspillet i Mesterligaen to kamper før slutt (en ny rekord for klubben), og så gikk videre med å vinne gruppen da en kamp gjenstod, ble Benítez sin fremtid ved klubben satt under søkelys etter flere dårlige bortekamper i serien; hvorpå hans agent skal ha uttalt at Rafa vurderte tilbud fra Italia.[3] Benítez selv sendte raskt ut en pressemelding fra klubbens hjemmeside, der han forpliktet seg til klubben for en lang tid fremover.[4]

Selv om klubbens resultater ble bedre, klarte de ikke å forsvare FA-cupen, da Arsenal slo de ut på Anfield; og fire dager senere ut av Ligacupen, også de av Arsenal med 6–3 på Anfield, noe som var Liverpools største hjemmetap siden 1913. Men dette ble snart glemt da Liverpool slo Chelsea 2–0 på Anfield, Benítez sin første ligaseier over José Mourinho sitt lag. På slutten av sesongen havnet Liverpool på 68 poeng, slo Arsenal i kampen om tredjeplassen, med bedre målforskjell, men den dårlige borteformen forhindret laget fra å være i mesterskapskampen, da de ikke vant borte i serien før i desember.

Liverpools 2006–07-sesong i Mesterligaen ble en suksesshistorie. Etter å ha vunnet gruppespillet, ble de trukket ut mot de regjerende mestrene FC Barcelona i den første runden av cupspillet. Benítez sitt lag fikk ikke den ideelle forberedelsen til kampen, da det ble meldt om et sammenstøt mellom Craig Bellamy og John Arne Riise noen dager før de vant kampen 2–1 på Camp Nou.[5] This was seen as a major test of Benítez's man-management at the time and he subsequently fined both players.[6] Bemerkelsesverdig,[klargjør] ble Riise og Bellamy de to målscorerne i kampen, og Liverpool holdt så Barca til et 0–1-tap hjemme på Anfield, noe som sendte laget videre på bortemål. I forberedelse til den andre kampen, hadde Barças nederlandske trenger, Frank Rijkaard, beskrevet Liverpools spillestil slik: «The style Liverpool have - quite physical and tactically disciplined - once you have seen a couple of their games you know how they play.»[7]

Etter å ha slått PSV Eindhoven 4–0 sammenlagt i kvartfinalen, trakk Liverpool Chelsea i semifinalen. I den første kampen tapte Liverpool 1–0 borte for Chelsea, men vant returkampen med 1–0 før de vant 4–1 i straffesparkkonkurransen. Etter kampen sa Liverpools nye eier George Gillett: «Rafa has been tremendous … We knew of him but I don't think we realized how good he was, and not just as a coach. Not only was he a brilliant coach but he is a very sharp, savvy businessman. He knows what he wants and how to get it. The more we have seen of him the more impressed we have become.»[8] Under straffesparkene, kunne en se Rafa sitte på banen med kryssede ben. Han forklarte senere at det var for å sørge for at fansen bak han klagde på at de ikke kunne se skikkelig.

Liverpool møtte så AC Milan i Athen den 23. mai 2007 i en reprise av oppgjøret to år tidligere, men denne gang endte det med et 2–1-tap etter to mål av Filippo Inzaghi. Etter tapet krevde Benítez at klubbens nye eiere måtte støtte han i kjøp av nye spillere dersom Liverpool skulle forbedre seg.[9]

2007–08 - Pengemangel og krise[rediger | rediger kilde]

Stuart Pearce og Rafa Benítez under en kamp mot Manchester City den 14. april 2007

Benítez slapp flere spillere om sommeren, inklusive populære spillere som Robbie Fowler, Luis García, Jerzy Dudek, samt Djibril Cissé og Craig Bellamy. Benitez prøvde å signere Gabriel Heinze fra Manchester United, men den 21. august 2007 bestemte en komite i FA at Manchester United ikke måtte selge spilleren til en rivaliserende klubb.[10]

Liverpools nye eiere Tom Hicks og George Gillett ga Benítez transfer-penger for å konkurrere med konkurrentene Manchester United og Chelsea. Benítez satte en ny overgangsrekord da han signerte Fernando Torres fra Atlético Madrid, samt kjøpte Ajax' unge nederlandske angriper Ryan Babel, Yossi Benayoun, Lucas Leiva og Andrij VoroninBosman-overgang. Under for-sesongen signerte han også flere unge spillere, som Nikolay Mihaylov, Dean Bouzanis, Krisztian Nemeth, Andras Simon, Peter Gulacsi samt Dani Pacheco og Gerardo Bruna.

Liverpool fikk en god start på serien, og tapte ikke en kamp før i slutten av November, og ledet serien for første gang under Benítez etter en 6–0 seier over Derby County F.C.. Trass i dette sørget dårlige resultater i Mesterligaen og en uenighet over fremtidige penger til spillerkjøp til en offentlig krangel med klubbens eiere, som utspilte seg i media mot slutten av november. Mediadekningen resulterte i en overveldende støtte av fansen til Benitez som kluminerte med en mars til støtte for Benítez foran den avgjørende hjemmekampen i Mesterligaen mot Porto, som laget så vant 4–1.[11] Der ble senere avslørt at på den tiden ble Jürgen Klinsmann tilbudt jobben i Liverpool før han senere aksepterte stillingen i Bayern München, mens Benítez ble koblet til sin gamle klubb, Real Madrid.[12]

Benítez vant ingen trofeer denne sesongen, og laget ble slått ut av Fa-cupen hjemme av Barnsley F.C., og tapte nå for Chelsea i semifinalen i Mesterligaen. Men trass i mangelen på sølvtøy, var snakket fremdeles konsentrert om ting utenfor banen, men Benítez i midten av en maktkamp i styret av Liverpool FC.[13]

2008–09[rediger | rediger kilde]

Benítez var nær ved å slutte i Liverpool sommeren 2008 da styret ikke ville stille seg bak hans ønske om å kjøpe Gareth Barry fra Aston Villa.[14] Benítez ville selge Xabi Alonso for å finansiere kjøpet av Barry, en avgjørelse som ikke ble møtt med jubel fra The Kop.[15] Benítez tok imidlertid affære på områder han mente var svake, gjennom å kjøpe spillere som Robbie Keane, Andrea Dossena og Albert Riera. En tror at Benítez prioriterte å kjøpe Barry fremfor Keane, men adm.dir Rick Parry valgte å først bruke 20 millioner pund for Keane for så å stoppe Barry-handelen, noe som førte til spenninger mellom de to, som ville dukke opp igjen senere i sesongen.[16]

Trass i problemene utenfor banen, fikk Liverpool en imponerende start på 2008–09-sesongen, og fikk sin beste start noensinne av Liverpool i Premier League. Benítez fikk sin første seier over Manchester United på Anfield i serien den 13. september og fortsatte med å slå Chelsea borte på Stamford Bridge den 25. oktober, noe som gjorde at Chelsea stoppet på 86 hjemmekamper uten tap.[17] Det ble annonsert den 7. november 2008 at Benítez hadde begynt forhandlinger for en forlenging av kontrakten sin med klubbeierne Tom Hicks og George Gillette.[18] Den 14. november fikk Benítez prisen Barclays Premier Premier League Manager of the Month, for Liverpools fire strake seiere i serien.

Den 26. november 2008 i Mesterliga-kampen mot franske Olympique de Marseille, slo Benítez Bill Shanklys gamle rekord med 65 europeiske kamper som Liverpool manager og tangerte samtidig Bob Paisleys europeiske rekord med 39 seiere.[19]

En nyresteinoperasjon i desember betydde at Benítez ikke var tilstede da Liverpool spilte 1–1 borte mot Arsenal, selv om han sendte instruksjoner via telefon til assistent Sammy Lee, som også var ansvarlig for de to neste kampene, med Benitez tilstede fra tribunen. Liverpool avsluttet kalenderåret på top av Premier League for første gang siden 1996.

Men Benítez var fremdeles på kant med eierne av Liverpool, og avslo offentlig et kontraktstilbud, og forlangte samtidig mer kontroll over kjøp og salg. I januar transfer vinduet ble så Robbie Keane solgt tilbake til Tottenham Hotspur, der noen i media hevdet at han ble ofret i en maktkamp mellom Benítez og klubbens eiere.[20] Kombinert med dårlige resultater på banen, inklusiv tap i FA-cup for rivalene Everton, og et media-angrep på Manchester United boss Alex Ferguson, begynte noen av motstander-fansen og journalister å hevde at Benítez holdt på «knekke» av trykekt ved å lede serien, noe Benítez selv avviste.[21] Benítezs tilhengere argumenterte med at hans handlinger flyttet fokus vekk fra spillerne som ikke spilte så bra da, samt vekk fra kaptein Steven Gerrard, som var under tiltale for overfall etter en hendelse på en nattklubb.[22]

Like etter en 1–1-kamp hjemme mot Manchester City F.C., som sendte Liverpool lenger bak ledende Manchester United, begynte ryktene å gå om at Benítez ville slutte eller muligens bli sparket, noe som i tur gjorde at bookmakere stoppet å ta imot spill på at så ville skje.[23] Klubben sendte så ut en uttalelse som kalte ryktene for «latterlige».[23] Selv om Rick Parry bare noen dager senere annonserte at han ville forlate klubben ved slutten av sesongen, ble det meldt at det ikke hadde noe med hans forhold til Benitez.[24] Han på sin side, ledet Liverpool til kvartfinalen i Mesterligaen med en 5-0 seiere sammenlagt over Real Madrid. Fire dager senere, vant Liverpool på Old Trafford for første gang i serien under ledelse av Benitez da de slo Manchester United 4-1. 18. mars 2009 signerte Benitez en ny forlenging av kontrakten sin frem til 2013 med Merseyside-laget.[25] I forbindelse med signeringen uttalte Rafa: « Mitt hjerte er i Liverpool Football Club, slik at jeg er henrykt over å ha signert denne nye avtalen» og «Jeg elsker klubben, fansen og byen og med en klubb som dette med supportere som dette, kunne jeg ikke si nei til å bli. Jeg har alltid gjort det klart at jeg ønsker å være her i lang tid og når jeg har fullført min nye kontrakt vil det bety at jeg har tilbrakt mer enn et tiår i Liverpool.»[25] Den nye kontrakten innebar at Benitez fikk styre selv klubbens transferbudsjett, ta kontakt med spillere han var interessert i, og jobbe sammen med den nye daglig leder som skulle overta etter Rick Parry.[26]

Åtte dager etter storseieren over Manchester United, fortsatte Liverpool framgangen den 22. mars ved å slå Aston Villa hele 5-0 hjemme på Anfield, med tre mål av blant andre Steven Gerrard.[27] I Mesterligaen tapte imidlertid Liverpool i kvartfinalen mot Chelsea, med 1-3 hjemme på Anfield, og 4-4 på Stamford Bridge i en kamp som mange umiddelbart utropte som en klassiker. En uke senere spilte de igjen en klassisk 4-4 kamp, denne gang hjemme i serien mot Arsenal, der Andrej Arsjavin scoret fire for The Gunners,[klargjør] mens Benayoun og Torres scoret to hver.[28] Selv om resultatet og spillet her var spektakulært, betydde det at seriemesterskapet i praksis var tapt til Manchester United.

Chelsea FC[rediger | rediger kilde]

Chelsea bekreftet 21. november 2012 at klubben hadde ansatt Benitez som midlertidig manager frem til sesongslutt 2012/2013[29][30]. Han tok over etter Roberto Di Matteo, som fikk sparken samme dag. Rafas første kamp var i det målløse hjemmeoppgjøret mot Manchester City fire dager etter ansettelsen, og ble markert ved at hjemmelagets supportere buet mot spanjolen i hele kampen, samt viste frem plakater med beskjeder som «Rafa out»[31]. Det ble heller ingen bedring i den andre kampen mot Fulham, som også endte målløst, noe som var første gang siden september 2007 at laget ikke hadde scoret i to strake hjemmekamper[32]. For andre kamp på rad ble også Benitez pepet ut av hjemmefansen[32]. Den tredje kampen ble enda verre, da Chelsea tapte 3-1 borte mot West Ham[33]. Rafa selv innrømmet at han etter dette, var redd for å få sparken[34]. Benitez sin første seier kom 5. desember i 6-1 seieren i Mesterligaen over Nordsjælland[35]. Storseieren hjalp ikke, og den regjerende mesteren ble slått ut, og ble dermed den første regjerende mesteren som ble slått ut før cupspillet[35]. Den første seieren i Premier League kom 8. desember med 3-1 borte over Sunderland. VM i fotball for klubblag 2012 brakte heller ingen særlig opptur for spanjolen, da Chelsea tapte 1-0 i finalen mot Corinthians 16. desember[36].

Real Madrid[rediger | rediger kilde]

Den 3. juni 2015 ble Benitez bekreftet som Real Madrid manager og signerte en treårskontrakt. Real Madrid var uslåelige i 10 kamper helt til de tapte 3-2 mot Sevilla. Tapet mot Sevilla ble etterfulgt av et 0-4-tap mot Barcelona i El Clásico. Benitez fikk sparken 4. januar 2016 der ryktene var at han hadde mistet garderoben, blant annet for sin defensive spillestil.

Newcastle[rediger | rediger kilde]

Den 11. mars 2016 fikk Steve McClaren sparken i Newcastle. Rafa Benitez ble bekreftet den 11. mars 2016 skrev en treårskontrakt. Han ble dermed den tredje utenlandske manageren til å lede Newcastle United FC. Han startet sin første sesong i Newcastle ved å forsøke å redde dem fra nedrykk. Dette gikk ikke, men likevel valgte både Newcastle og Benitez å fornye kontrakten tross nedrykket. Benitez har etter kort tid oppnådd heltestatus blant Newcastle-fansen.

24. juni 2019 ble det klart at Benítez og Newcastle ikke ble enige om ny kontrakt.[37]

Meritter som manager[rediger | rediger kilde]

Castilla

 • 1986/1987 Seriemester B-lag.
 • 1988/1989 Seriemester B-lag.

Real Madrid

 • 1989/1990 Seriemester U-19.
 • 1990/1991 Cupmester U-19.
 • 1992/1993 Cupmester U-19.
 • 1992/1993 Seriemester U-19.

Extremadura CF

CD Tenerife

 • 2000/2001 Opprykk til Primera División.

Valencia

 • 2001/2002 Seriemester Primera División.
 • 2003/2004 Seriemester Primera División.
 • 2003/2004 Vinner UEFA-cupen.

Liverpool FC

Inter

Chelsea FC

Personlige

Hedersbevisninger[rediger | rediger kilde]

Benitez ble i juni 2008 tildelt en æresdoktorgrad ved Miguel Hernandez-universitetet i Elche, på grunn av sine vitenskapelige metoder i treningsopplegget han fulgte som manager.[38]

Trivia[rediger | rediger kilde]

 • Fotballærer på CAMP Davis University (USA) i august 1990.
 • Kommentator og ekspert i flere media: Telemadrid (96/97), Eurosport (Eurocopa 2000), Cadena COPE (96/00), MARCA (99/00), El Mundo, FUTVOL.COM, NAVEGALIA.COM
 • Foredragsholder på flere universiteter, kongresser, skoler og offisielle sentre (INEF, CEE, FMF) om fotball-relaterte emner.

Statistikk som manager[rediger | rediger kilde]

Oppdatert 8. desember 2012[39]

Lag Land Fra Til Statistikk
S V U T Seiers %
Extremadura Spania 1. juli 1997 30. juni 1999 90 36 26 28 40,00
Tenerife Spania 19. juli 2000 30. juni 2001 42 21 11 10 50,00
Valencia Spania 1. juli 2001 14. juni 2004 163 87 43 33 55,43
Liverpool England 16. juni 2004 3. juni 2010 350 194 77 79 55,43
Inter Italia 10. juni 2010 23. desember 2010 25 12 6 7 48,00
Chelsea England 21. november 2012 27. mai 2013 48 28 10 10 58,33
Napoli Italia 27. mai 2013 31. mai 2015 112 59 28 25 52,68
Real Madrid Spania 3. juni 2015 4. januar 2016 18 11 4 3 61,00
Newcastle United England 11. mars 2016 9 2 4 3 22,22
Totalt 857 450 209 198 52,50

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ transfermarkt.com, Transfermarkt manager ID 1522, besøkt 4. april 2022[Hentet fra Wikidata]
 2. ^ Benitez Departs As Everton Manager
 3. ^ (en) «Liverpool dismiss Benitez report». BBC. 9. november 2006. Besøkt 19. mars 2009. 
 4. ^ (en) «Rafa: My agent was misquoted». Liverpool F.C. TV. 11. november 2006. Arkivert fra originalen 14. desember 2007. Besøkt 19. mars 2009. 
 5. ^ (en) «Bellamy faces uncertain future as Liverpool reel from golf club attack». The Guardian. 19. februar 2007. Besøkt 22. februar 2007. 
 6. ^ (en) «Bellamy fined £80,000 and facing axe over Riise bust-up». Daily Mail. 19. februar 2007. Besøkt 19. mars 2009. 
 7. ^ (en) «Benitez lauds Liverpool's display». BBC. 7. mars 2007. Besøkt 19. mars 2009. 
 8. ^ (en) «Gillett Blown Away By Rafa Brilliance». Liverpool F.C. TV. Besøkt 19. mars 2009. 
 9. ^ (en) «We must spend big, says Benitez». BBC. 24. mai 2007. Besøkt 19. mars 2009. 
 10. ^ (en) Heinze loses bid for Anfield move BBC
 11. ^ (en) Rafael Benítez calls temporary truce as fans plan show of solidarity | Liverpool - Times Online
 12. ^ (en) ESPNsoccernet - England - Jolly: The long goodbye for Rafa?
 13. ^ (en) BBC Sport: Benitez urges his squad to focus, 12. april 2008
 14. ^ (en) Edwards, John (16. august 2008). «Furious Benitez threatens to quit Anfield over Barry bid fiasco». Daily Mail. Besøkt 19. mars 2009. 
 15. ^ (en) Barrett, Tony (19. august 2008). «Revealed: Anfield's Inner Turmoil». Liverpool Echo. Besøkt 19. mars 2009. 
 16. ^ (en) Maddock, David (22. august 2008). «Liverpool boss Rafa Benitez and chief exec Rick Parry call a truce». Daily Mirror. Besøkt 4. mars 2009. 
 17. ^ (en) «Liverpool end Chelsea run». Eurosport - Yahoo!. 27. oktober 2008. Arkivert fra originalen 8. desember 2008. Besøkt 9. januar 2009. 
 18. ^ (en) «Rafa Set For New Reds Deal». Eurosport - Yahoo!. 7. november 2008. Besøkt 9. januar 2009. [død lenke]
 19. ^ (en) Burt, Jason (27. november 2008). «Gerrard to the rescue again on nervy night». The Independent. Besøkt 9. januar 2009. 
 20. ^ (en) Reade, Brian (31. januar 2009). «Never Walk Alone? Liverpool chiefs are pulling in different directions». Daily Mirror. Besøkt 19. mars 2009. 
 21. ^ (en) Maddock, David (31. januar 2009). «Rafa Benitez insists he's not cracking up». Daily Mirror. Besøkt 19. mars 2009. 
 22. ^ (en) Barrett, Tony (3. januar 2009). «Steven Gerrard to lead Liverpool's FA Cup push». Liverpool Echo. Besøkt 19. mars 2009. 
 23. ^ a b (en) «Liverpool brand Benítez exit talk as "ridiculous"». ESPN Soccernet. 25. februar 2009. Besøkt 21. mars 2009. 
 24. ^ (en) Maddock, David (2. mars 2009). «The real reason why Liverpool sacked Rick Parry (and it has nothing to do with Rafa)». Daily Mirror. Besøkt 21. mars 2009. 
 25. ^ a b (no) «Rafa har skrevet under!». Liverpool.no. 18. mars 2009. Arkivert fra originalen . Besøkt 21. mars 2009.  Arkivert 21. mars 2009 hos Wayback Machine.
 26. ^ (no) Flatin, Torbjørn (21. mars 2009). «Rafa bryr seg ikke om eiersituasjon». Liverpool.no. Besøkt 22. mars 2009. [død lenke]
 27. ^ (no) «Gerrard-hattrick da Villa ble utklasset». Liverpool.no. 22. mars 2009. Arkivert fra originalen 25. mars 2009. Besøkt 22. mars 2009.  Arkivert 25. mars 2009 hos Wayback Machine.
 28. ^ (no) «Liverpool Live Liverpool - Arsenal». Liverpool.no. 21. april 2009. Arkivert fra originalen 25. april 2009. Besøkt 22. april 2009.  Arkivert 25. april 2009 hos Wayback Machine.
 29. ^ (no) Kvande, Einar (21. november 2012). «Benitez ny Chelsea-manager». Liverpool.no. Arkivert fra originalen 30. november 2012. Besøkt 1. desember 2012.  Arkivert 30. november 2012 hos Wayback Machine.
 30. ^ (en) «BENITEZ APPOINTED». Liverpool.no. 21. november 2012. Besøkt 1. desember 2012. 
 31. ^ (no) = NTB (25. november 2012). «Benitez buet ut i Chelsea-debuten». NRK. Besøkt 1. desember 2012. 
 32. ^ a b (no) = Stein-Erik Stormoen (25. november 2012). «Chelsea-fansen: - Vil ikke ha Rafa som sjef». VG. Besøkt 1. desember 2012. 
 33. ^ (no) = Stein-Erik Stormoen (1. desember 2012). «Blytung Chelsea-start for Benitez». VG. Besøkt 1. desember 2012. 
 34. ^ (no) =Nicolay Andre Ramm (2. desember 2012). «Benitez er redd han kan få sparken». NRK Sport. Besøkt 2. desember 2012. 
 35. ^ a b (no) Erli Berg Daneshmand (5. desember 2012). «Snipp, snapp, snute for Chelsea». Aftenposten. Besøkt 6. desember 2012. [død lenke]
 36. ^ (no) Øyvind Askeland (16. desember 2012). «Finaletap for Benitez og Chelsea». VG. Besøkt 16. desember 2012. 
 37. ^ «Club statement: Rafa Benítez». Arkivert fra originalen 28. november 2019. Besøkt 24. juni 2019. 
 38. ^ (no) Liverpool.no Arkivert 6. juni 2008 hos Wayback Machine.: Villa krever £8M + Crouch?, 4. juni 2008
 39. ^ (en) Soccerbase, managers, Brendan Rodgers

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]