Camp Nou

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Camp Nou
Postnummer08028
LandSpania[1]
EierFC Barcelona
BrukereFC Barcelona
Underlagplen
Kapasitet100 000
ArkitektLlorenç García-Barbón[2]
Francesc Mitjans[2]
Josep Soteras[2]
Kostnad288 000 000 Spansk peseta
Åpnet24. sep. 1955
Kart
Camp Nou
41°22′51″N 2°07′22″Ø

Camp Nou
Stadionets utside
Kampdag på Camp Nou

Camp Nou, også kalt Nou Camp, er et fotballstadion som ligger vest for sentrum av byen Barcelona, i Catalonia i Spania. Camp Nou er hjemmebanen til fotballklubben FC Barcelona. Stadionet ble åpnet den 24. september 1956. Tilskuerkapasiteten på Camp Nou er i dag 99 354, noe som gjør det til Europas største og et av verdens største fotballstadioner.

Historie[rediger | rediger kilde]

Bygging[rediger | rediger kilde]

Camp Nou tok over for FC Barcelonas tidligere stadion, Camp de Les Corts, i 1957. Et forslag om nytt stadion hadde kommet allerede i 1948, men det var ikke før den ungarske stjernen Ladislao Kubala kom til klubben at folk begynte å snakke om at Barça hadde vokst fra Camp de Les Corts. Camp de Les Corts ble ferdig i 1922, og etter flere store utbygginger fikk man presset inn hele 60 000 tilskuere, et tall man så på som uforsvarlig å overstige.

Det var derfor man besluttet på styremøtet 19. september 1950 at man skulle gå til innkjøp av en ny tomt for å bygge på. En tomt ved siden av Maternitat ble kjøpt opp, like ved det gamle Les Corts-stadionet. Det ble likevel ikke slik man hadde planlagt. Drøye seks måneder senere begynte flere av medlemmene i kommisjonen som sto for planleggingen av nytt stadion å ombestemme seg om valget av tomt. I stedet for Maternitat, var det ønske om en eiendom ved Diagonal.

Dette førte til at prosjektet ble satt på vent inntil Francesc Miró-Sans vant presidentvalget i 1953. Nytt stadion ble hans viktigste kampsak, og i februar 1954 ble det besluttet at man skulle bygge på den opprinnelige eiendommen ved Maternitat og ikke ved Diagonal. 28. mars 1954, foran 60 000 fans, la Miró-Sans ned den første mursteinen på det nye stadionet Camp Nou.

Ansvaret for designet av det nye stadionet ble lagt i hendene på arkitektene Francesc Mitjans Miró (Miró-Sans' fetter), Josep Soteras Mauri og Lorenzo García Barbón. Litt over ett år senere ble kontrakten for selve byggingen gitt til INGAR SA, som skulle ta 66,6 millioner pesetas for en jobb på 18 måneder.

Som med mange andre store byggeprosjekter gikk man også her over budsjettet. Da byggingen var ferdig ble det regnet ut en sum på omtrent 288 millioner pesetas som klubben måtte finansiere med lån på over 160 millioner pesetas. Man fikk finansiert stadionet, men med på kjøpet fikk man altså en gjeld man ble tvunget å betale på i flere år etterpå.

Åpningen[rediger | rediger kilde]

Datoen for innvielsen av Camp Nou ble satt til 24. september 1957 og en komite ledet av Aleix Buxeres og Nicolau Casaus fikk jobben med å arrangere en spesiell åpningsseremoni. 21. september åpnet man innvielsen med at José Maria de Cossío, et medlem av Real Academia Española, leste opp proklamasjonen som offisielt åpnet feiringen av innvielsen av Camp Nou. Gjennom denne septemberuken deltok flere av klubbens representanter på internasjonale idrettskonferanser i Les Corts og Palau Municipal d’Esports. Disse møtene inspirerte dikteren Josep M. de Sagarra til å skrive en sonett kalt Blau Grana, og Josep Badia og Adolf Cabané til å skrive FC Barcelonas hymne.

På dagen til Mercè-festivalen i 1957, ble hele Barcelona by kledd i klubbens farger. Åpningsseremonien startet med at Camp Nou ble velsignet av erkebiskopen i Barcelona, Gregorio Modrego, og så ble Händel’s Hallelujah sunget av Gracienc-koret. Deretter ble dørene åpnet for mer enn 100 100 tilgengere. Klokken halv fire startet man tradisjonen med å synge hymnen før innvielseskampen mellom FC Barcelona og Legia Warszawa kunne begynne. Startoppstillingen til Barça var Ramallets, Olivella, Brugué, Segarra, Vergés, Gensana, Basora, Villaverde, Martínez, Kubala og Tejada, mens andre omgang ble spilt av Ramallets, Segarra, Brugué, Gràcia, Flotats, Bosch, Hermes, Ribelles, Tejada, Sampedro og Evaristo. Kampen endte 4-2 etter scoringer av Eulogio Martínez (som i det 11. minutt scoret det aller første målet på Camp Nou), Tejada, Sampedro og Evaristo. I pausen fikk man se et danseshow av 1 500 medlemmer fra Agrupació Cultural Folklòrica de Barcelona hvor 10 000 duer ble sluppet ut i luften.

Utvidelser[rediger | rediger kilde]

Siden åpningen i 1957 har man bygget opp et helt sportskompleks med en innendørs sportshall, en ishockeyarena, en konserthall og mange andre fasilliteter rundt Nou Camp. I forbindelse med fotball-VM i 1982 bygde man på et tredje lag på stadionet, og kapasiteten økte dermed til 120 000 tilskuerplasser. Før OL i 1992 økte man med ytterligere 10 000 plasser. I dag er kapasiteten redusert til 99 354 på grunn av kravet om at det kun skal være sitteplasser på fotballarenaer. I mai 1999 ble Camp Nou tildelt 5 stjerner av UEFA som symbol på at den er blant Europas aller beste.

Høsten 2006 vedtok ledelsen i klubben en ut- og ombygging av Camp Nou. Høsten 2007 vant den britiske arkitekten Norman Foster denne konkurransen. Planen var da at stadionet skulle ta ca. 10 000 mennesker til hvorav litt over halvparten var tenkt å være forbeholdt pressen. Dette prosjektet ble skrinlagt på grunn av finanskrisen som inntrådte i 2008. Etter at finansmarkedene bedret seg, vurderte klubben å bygge helt ny stadion. Dette gikk man imidlertid heller ikke videre med. I 2014 besluttet styret at man isteden skulle oppgradere Camp Nou til en mer moderne stadion med en tilskuerkapasitet på 105 000. Arkitektkonkurransen ble denne gangen vunnet av det japanske arkitektkontoret Nikken Sekkei, i samarbeid med katalanske Pascual i Ausio Arquitectes. Arbeidene er planlagt å starte i 2017 og være ferdige i løpet av 2021/22-sesongen, med en kostnadsberegning på 600 millioner euro.[3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ archINFORM, archINFORM project ID 30544, besøkt 30. juli 2018[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b c www.arquitecturacatalana.cat[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ http://www.espnfc.com/barcelona/story/2825436/barcelona-pick-architects-and-reveal-design-for-new-camp-nou/

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]