Mesterligafinalen i fotball for menn 2004/05

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Lagoppstillingene

Finalen i UEFA Champions League 2004/2005 (Mirakelet i Istanbul) ble spilt onsdag 25. mai 2005 mellom Milan og LiverpoolAtatürk Olimpiyat Stadyumu i Istanbul. Den er omtalt som den mest dramatiske finalen i turneringens historie, ettersom Liverpool snudde kampen etter at Milan ledet 3-0 ved pause. Liverpool, som hadde vunnet turneringen fire ganger tidligere, spilte sin sjette finale og den første siden Heysel-tragedien i 1985. Milan hadde vunnet turneringen seks ganger tidligere, og spilte sin andre finale på tre år og den tiende totalt.

Begge klubbene måtte gjennom gruppespillet og utslagsrundene før man var klar for finalen, totalt 12 kamper. I tillegg hadde Liverpool vært gjennom en kvalifiseringsrunde. Liverpool ble nummer to i sin gruppe bak finalisten fra 2004, Monaco. I sluttspillet slo engelskmennene ut Bayer Leverkusen, Juventus og Chelsea. Milan vant gruppen sin foran Barcelona, og slo ut Manchester United, Inter og PSV Eindhoven før de var klar for finalen.

Milan ble sett på som favoritter til å vinne før kampen, og tok ledelsen i det første spilleminuttet ved Paolo Maldini. Hernan Crespo gjorde to mål til for italienerne, som ledet 3-0 ved pause. Under andreomgangen blir man vitne til ett uvirkelig comeback, da Liverpool i løpet av seks minutter utligner Milans ledelse. Mål av Steven Gerrard, Vladimir Smicer og Xabi Alonso gjorde at det sto 3-3 ved ordinær tid. Stillingen holdt seg gjennom ekstraomgangene, og straffesparkkonkurranse måtte til for å kåre en vinner. Den vant Liverpool 3-2, etter at Jerzy Dudek reddet den avgjørende straffen fra Andrij Sjevtsjenko. Liverpool vant turneringen for femte gang, og fikk pokalen til odel og eie (ettersom det var klubbens femte tittel i turneringen). På grunn av dette comebacket, er kampen ofte referert som Mirakelet i Istanbul.

Veien til finalen[rediger | rediger kilde]

Milan Liverpool
Motstander Resultat Kamper Motstander Resultat Kamper
Tredje kvalifiseringsrunde Østerrikes flagg Grazer AK 2–1 B 2–0, H 0–1
Gruppe F Gruppespill Gruppe A
Spanias flagg Barcelona H 1–0, B 1–2 Spanias flagg Deportivo La Coruna H 0–0, B 1–0
Skottlands flagg Celtic H 3–1, B 0–0 Frankrikes flagg Monaco H 2–0, B 0–1
Ukrainas flagg Sjakhtar Donetsk H 4–0, B 1–0 Hellas’ flagg Olympiakos H 3–1, B 0–1
# Lag K S U T Mål ± P
1 Italias flagg Milan 6 4 1 1 10–3 7 13
2 Spanias flagg Barcelona 6 3 1 2 9–6 3 10
3 Ukrainas flagg Sjakhtar Donetsk 6 2 0 4 5–9 −4 6
4 Skottlands flagg Celtic 6 1 2 3 4–10 −6 5
# Lag K S U T Mål ± P
1 Frankrikes flagg Monaco 6 4 0 2 10–4 6 12
2 Englands flagg Liverpool 6 3 1 2 6–3 3 10
3 Hellas’ flagg Olympiakos 6 3 1 2 5–5 0 10
4 Spanias flagg Deportivo La Coruna 6 0 2 4 0–9 −9 2
Motstander Resultat Kamper Motstander Resultat Kamper
Englands flagg Manchester United 2–0 B 1–0, H 1–0 1/8-finaler Tysklands flagg Bayer Leverkusen 6–2 H 3–1, B 3–1
Italias flagg Inter 5–0 H 2–0, B 1–0 * Kvartfinaler Italias flagg Juventus 2–1 H 2–1, B 0–0
Nederlands flagg PSV Eindhoven 3–3 H 2–0, B 1–3 Semifinaler Englands flagg Chelsea 1–0 B 0–0, H 1–0

* Kampen ble avbrutt og Milan tildelt seieren med 3-0

Kampforløpet[rediger | rediger kilde]

1. omgang[rediger | rediger kilde]

Kampen begynte forrykende med en scoring av Paolo Maldini etter bare 53 sekunder. Jerzy Dudek klarte ikke å stoppe ballen som spratt i bakken før den gikk inn i mål med lamslåtte Liverpool-spillere som tilskuere. Etter bare 23 minutter må Liverpool bytte: Harry Kewell må ut, og inn kommer Vladimir Šmicer. Luis Garcia dribler seg etter 39. minutt forbi Nesta, men ballen stoppes av Milan-forsvareren. Liverpool-spillerne mener at Nesta handser i eget felt, men den spanske dommeren vinker spillet videre og Milan kontret umiddelbart. Kaka fant Andrij Sjevtsjenko som slo ballen på tvers i feltet til Hernán Crespo 2–0 for Milan. Like før pausen, 4 minutter etter det andre målet, ble ydmykelsen komplett for Merseyside-laget. Crespo skåret sitt andre mål ved å vippe ballen over Dudek og i mål og fastsatte pauseresultatet til 3–0 for «rossoneri».

Pausen[rediger | rediger kilde]

Mens spillerne satt i garderoben sang rundt 35000 Liverpool-supportere «You'll Never Walk Alone» ute på tribunen i Istanbul.

2. omgang[rediger | rediger kilde]

Liverpool setter inn Hamann for Finnan fra start i andre omgang. Riise blir venstreback i andre omgang etter at Hamann kom inn på midtbanen. Carragher tar høyrebacken og Traore dyttes inn i midtforsvaret. Etter ni minutters spill, startet så en periode på bare seks minutter som Liverpool-fansen sent vil glemme.

De magiske seks minuttene

I det 54. minutt reduserte Steven Gerrard. Riise får to forsøk på innlegg fra venstresiden. Det første blokkeres og der andre treffer hodet til Steven Gerrard som header i det lengste hjørnet. Liverpool-kapteinen kastet ikke bort tiden på å juble, men jaget lagkameratene sine tilbake for å fortsette jakten.

Etter kapteinen sin skåring fikk Liverpool blod på tann, og det tok ikke mer enn to minutter før det sto 3–2 etter en skudd fra ca. 20 meter fra Vladimir Šmicer.

I det 60. minutt fikk så Liverpool straffespark etter at Gerrard var blitt felt av Gattuso. Xabi Alonso tok straffen. Milan målvakt Dida reddet, men Alonso satte returen i mål. Plutselig var 0–3 snudd til 3–3, og Liverpool-fansen var i ekstase.

Etter 70 minutter gjorde Dudek en tabbe og serverte Sjevtsjenko ballen inne på femmeteren Milan-spissen prøvde å sende Milan i ledelsen, men Djimi Traore kastet frem en fot og fikk reddet 100%-sjansen.

Helt på slutten av kampen, i det 88. minutt, stormer Sjevtsjenko gjennom Liverpool-forsvaret før Carragher takler ukraineren akkurat i skuddøyeblikket. Etter en forrykende start på andre omgang, ebbet kampen ut med 3–3, og det går til ekstraomganger.

Ekstraomganger[rediger | rediger kilde]

Ekstraomgangene var målløse selv da Milan fikk en vanvittig dobbeltsjanse. Sjevtsjenko header hardt mot hjørnet fra ti meter. Dudek blokkerer med en hånd og stopper på en utrolig måte Sjevtsjenkos retur fra så kloss hold som 1 meter, og kampen gikk dermed til straffesparkkonkurranse.

Straffesparkkonkurransen[rediger | rediger kilde]

Straffe for Straffeskytter Resultat Stilling
AC Milan Serginho Straffebom. Skudd over 0–0
Liverpool FC Dietmar Hamann MÅL. Dida kaster seg riktig vei, men når ikke helt frem. 0–1
AC Milan Andrea Pirlo Straffebom. Dudek kaster seg riktig vei og redder. 0–1
Liverpool FC Djibril Cissé MÅL. Dida kaster seg motsatt vei. 0–2
AC Milan Jon Dahl Tomasson MÅL. Skyter lavt til venstre. Dudek kaster seg motsatt vei. 1–2
Liverpool FC John Arne Riise Straffebom. Riise skyter lavt helt nede mot stolperoten, men Dida redder. 1–2
AC Milan Kaká MÅL. Skyter høyt i venstre hjørne. 2–2
Liverpool FC Vladimír Šmicer MÅL. Dida kaster seg motsatt vei og Šmicer skårer. 2–3
AC Milan Sjevtsjenko Straffebom. Dudek redder fra Sjevtsjenko.
Liverpool vinner finalen.
2–3

Kampfakta[rediger | rediger kilde]

Dommer Manuel Mejuto González

Lagene[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]