Hopp til innhold

Trener

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Fotballtrener»)
For den amerikanske komiserien (1989–1997), se Coach (TV-serie)

En trener er en person som veileder og tilrettelegger for andre personer i fysisk aktivitet, eller trening. Betegnelsen treningsleder nyttes også for personer med tilsvarende oppgave. Den noe videre betegnelsen instruktør nyttes også for å beskrive personer med lignende oppgaver.

Trenergjerningen kan være en hobby, og i Norge er det lang tradisjon for at trenergjerningen skal være basert på frivillig, idealistisk innsats. Med profesjonaliseringen av idrett endret treneroppgavene karakter og er i større grad blitt et bredt yrke. Trenere finnes i de fleste deler av sport; barneidrett, trimgrupper, amatøridrett og profesjonell idrett, både innen individuell sport og innen lagidretter. Svært ofte har en trener selv bakgrunn som aktiv utøver, og søker deretter en trenerkarriere innen samme idrett. Denne realkompetansen kan være avgjørende for å utføre trenergjerningen på et

Utdanning

[rediger | rediger kilde]

I Norge kan idrettstrenere ha ulik utdannelse eller opplæring:

  • De fleste særforbundene har egne utdanningsprogram for trenere, der NFFs program er det største. En vanlig inndeling er å kalle nivåene Trener 1, 2 og 3 Andre forbund nivådifferensierer trenerne sine med betegnelsene kretstrenere og forbundstrenere.
  • De fleste helsestudioer har egne program for å utdanne treningsveiledere og personlige trenere. Mange helsestudiokjeder krever at egne ansatte fullfører eget utdanningsprogram uavhengig av annen utdanning.

Mange profesjonelle trenere har i tillegg pedagogisk utdannelse.

Ulike trenertitler

[rediger | rediger kilde]
  • Coach – en trenerbetegnelse som hovedsakelig brukes i USA
  • Hovedtrener – et team med trenere organiseres oftest i et hierarki med en hovedtrener og en eller flere assistenter. Hovedtreneren har da det overordnede ansvaret.
  • Assistenttrener eller hjelpetrener – en person som bistår og hjelper hovedtreneren med å trene og veilede idrettsutøvere eller et lag. Assistenttreneren kan ha ulike oppgaver avhengig av idretten og laget, men vanligvis inkluderer det å hjelpe til med å utvikle treningsprogrammer, organisere og lede treninger, analysere og evaluere spillere eller lagets prestasjoner, gi individuell instruksjon og veiledning, samt assistere under kamp eller konkurranse.
  • Manager – en betegnelse som i deler av den engelskspråklige verden brukes for hovedtrener.
  • Personlig trener – mange helsestudioer og treningsstudioer har avtale med sertifiserte trenere som kan leies for personlig instruksjon og veiledning på timebasis
  • Spillerutvikler – en trener som arbeider spesielt med yngre utøvere innen lagidretter
  • Topptrener – en trener som arbeider med toppidrettsutøvere, eller andre utøvere på et høyt nivå

Fotballtrener, basketballtrener, langrennstrener og turntrener er eksempler på hvordan en treners sportsområde beskrives.Klubbtrener, kretslagstrener, eliteserietrener, landslagstrener er eksempler på hvordan en treners nivå beskrives.

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]