Winchesterkatedralen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Winchesterkatedralen
WinCath30Je6-4836wiki.jpg
Område Winchester, City of WinchesterRediger på Wikidata
Bispedømme Winchester bispedømmeRediger på Wikidata
Byggeår Påbegynt i 1079
EndringerFlere ombygninger
Arkitektur
Periode Normannisk og gotisk
ByggematerialeStein fra Isle of Wight
Mål170m langt
TårnFirkantet sentraltårn fra 1202
KorRetrokor fra 1189-1202 i sen-gotikk
SkipMidtskip fra 1394, ombygget av William Wynford
Beliggenhet

Winchesterkatedralen
51°03′39″N 1°18′48″V
Winchesterkatedralen på Commons

Winchesterkatedralen, engelsk Winchester Cathedral) ligger i Winchester, Hampshire og er en av Englands største katedraler og et tydelig eksempel på normannisk arkitektur i England. Katedralen er sete for Winchester bispedømme i den anglikanske kirke.

Katedralen er viet til Den hellige treenighet, Peter, Paulus og den hellige Svithun.[trenger referanse]

Historikk[rediger | rediger kilde]

Katedralen er en del av et tidligere kloster.[trenger referanse] Den første kirken kalles Old Minster og ble bygget i 642.[trenger referanse] Dette var en angelsaksisk katedral, og gikk inn i klosterdannelsen i 971. Benediktinerklosteret Priory of St Swithun ble lagt ned i 1539 i forbindelse med oppløsningen av Englands klostre.[trenger referanse] Det er funnet tekstiler i kirken fra saksiske konger, blant andre Edwy den rettferdige og hans hustru Ælfgifu, som begge ble begravet ved Old Minster. Like utenfor ble også biskop Svithun av Winchester begravet, da han ikke ønsket å bli begravet inne i kirken.[trenger referanse] Old Minster ble revet i 1093.

Den eldste delen kirken er krypten som ble påbegynt i 1079. Det kraftige, firkantete sentraltårnet ble påbegynt i 1202 og har en tydelig normannisk stil. Kirken ble ombygget på 1300-tallet, da særlig under ledelse av William av Wykeham, på 1400-tallet og på 1500-tallet.

Gravsteder og andre minnesmerker[rediger | rediger kilde]

I den sørlige transept er det et såkalt «Fishermen's Chapel», som er gravstedet til Izaak Walton. Walton, som døde i 1683, var forfatter av The Compleat Angler og en venn av John Donne. I koret er det en klokke fra HMS «Iron Duke», som var flaggskipet for admiral John Jellicoe under Jyllandsslaget i 1916.

Katedralen inneholder en helligdom over biskop Svithun av Winchester og kong Alfred den stores gravsted.[trenger referanse] Vilhelm II av England (sønn til Vilhelm Erobreren) ble begravet i katedralen 11. august 1100 etter å ha blitt drept i en jaktulykke i det nærliggende New Forest.[trenger referanse]

Det såkalte Epiphany Chapel har en rekke prerafaelittiske glassmalerier, utført av Edward Burne-Jones og produsert i William Morris' verksted. Løvdekorasjonene over og under hvert bildevindu er typiske for William Morris, og i hvert fall en av de avbildede figurene har en stor likhet med Morris' hustru Jane Burden, som sto modell, særlig for Dante Gabriel Rossetti, men også for andre medlemmer av Det prerafaelittiske broderskap.

Restaureringer og oversvømmelser[rediger | rediger kilde]

Restaureringsarbeid ble foretatt i årene 1905 til 1912 av T.G. Jackson, da det var fare for at bygningen skulle rase sammen.

Grunnen under katedralen står ofte under vann, og dette medfører at krypten over er oversvømmet. Under restaureringsarbeidene på begynnelsen av 1900-tallet forsterket dykkeren William Walker en del av den nedsunkne grunnen med mer enn 25 000 sekker med betong, 115 000 betongblokker og 900 000 teglsteiner. Han arbeidet seks timer daglig i årene fra 1906 til 1912 i totalt mørke på seks meters dyp og forhindret at kirken raste sammen. Walker ble senere dekorert med Royal Victorian Order for sin innsats.

Krypten blir fortsatt ofte oversvømmet av vann, og denne inneholder en statuen «Sound II» av Antony Gormley fra 1986. I tillegg står det en byste av dykkeren William Walker.

Viktige hendelser i tilknytning til kirkene i Winchester[rediger | rediger kilde]

Plan over kirken, de normanniske delene i rødt

Trivia[rediger | rediger kilde]

Katedralen i Winchester er nok en av de få katedralene som har fått en popsang tilegnet seg, da gruppen The New Vaudeville Band i 1966 ga ut sangen «Winchester Cathedral», og denne fikk høye listeplasseringer samme år. Sangen «Cathedral» med Crosby, Stills & Nash handler også om katedralen i Winchester.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]