Hopp til innhold

Cappella Palatina

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Cappella Palatina
OmrådePalermo[1][2]
BispedømmeRoman Catholic Archdiocese of Palermo
Byggeår12. århundre
Arkitektur
PeriodeNorman-Arab-Byzantine culture
Beliggenhet
Kart
Cappella Palatina
38°06′39″N 13°21′13″Ø
«Cappella Palatina i Palermo, den mest fantastiske av Roger IIs kirker, med normanniske dører, sarasenske buer, bysantinsk kuppel og takutsmykninger med arabisk inskripsjoner, er kanskje det mest slående produkt av den enestående og blandede sivilisasjon som barnebarnet til den normanniske Tancred styrte»
(fra 1911-utgaven av Encyclopædia Britannica)

Cappella Palatina (palatina er adjektiv av palatium – palass) er slottskapellet i Palazzo dei Normanni i Palermo og befinner seg i første etasje i midten av slottsanlegget. Kapellet ble bygget at den normanniske kong Roger II av Sicilia i årene 11321140. Kapellet ble bygget oppå et tidligere kapell fra rundt 1080, og dette befinner seg under dagens kapell som en krypt. Det tok åtte år å bygge selve kapellet, og langt flere år å få gjennomført mosaikkdekorasjonene. Ifølge en inskripsjon i kuppelen ble selve innvielsen av kapellet foretatt i 1143.

Kapellet er tilegnet St. Peter og minner om en basilika med kuppel. Kirken har tre apsider, som var vanlig i bysantinsk arkitektur, og seks buer, tre på hver side av midtskipet, hvilende på søyler i klassisk stil.

Kapellet er en enestående blanding av islamsk, bysantinsk og normannisk kunst og arkitektur, og viser den kulturelle sammensmeltningen som var i Kongedømmet Sicilia under normannisk styre.


Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ catalogo.beniculturali.it[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ archINFORM, archINFORM project ID 22264, besøkt 31. juli 2018[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]