Nordvik skole

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Nordvik skole
LandNorge
TypeBarneskole
Grunnlagt1907
Region/fylkeVestland
KommuneBergen
BydelFana
AdresseFanafjellsvegen 400
5243 Fana
RektorHarald Borge
Elever41[1]
Lærere8
Nettstedhttp://www.bergensskolen.no/nordvik
Beliggenhet
Kart
Nordvik skole
60°13′47″N 5°22′07″Ø

Nordvik skole er en kommunal barneskole i Nordvik i Fana bydel i Bergen kommune. Skolen er fådelt, tar imot elever fra 1. til 7. trinn, og har plass til 65 elever.

Historie[rediger | rediger kilde]

Nordvik er en fådelt skole. Det vil si at det er elever fra flere klassetrinn samlet i én klasse, på grunn av at det er en liten skole med få elever. Det har vært holdt skole i Nordvik siden 1750. Den startet som omgangskole fra 14. mai til 14. juli for skolekretsen til Nordvik. Hans Henrik Eliasson Milde var den første skoleholder i kretsen. Betegnelsen skoleholder ble brukt om læreren. Det var ofte en ung ugift mann, opplært av sognepresten, som holdt skole, eller han ”skulet” som de sa i Nordvik. Skoleholderen tjente dårlig, så da han giftet seg slo han seg ned som bonde. Omgangskolen ble holdt på omgang mellom fem kretser, med to måneder på hvert sted, og på omgang på kretsens gårder, med to til fire dager på hver gård. Alle gårdene hadde plikt til å holde husvære enten de hadde skolebarn eller ikke. Barna satt rundt et langbord med læreren i ene enden. Gårdens andre beboere satt gjerne i stuen med småarbeid og hørte på.

Mot slutten av 1800-tallet var det en økende forståelse for behovet for skolegang. Flere skolekretser økte skoletiden utover minstemålet på 12 uker, noen hadde helt opp til 15 uker undervisning i året. Skolekretsene ble mindre, slik at skoleholderen kunne være lengre i hver krets. Skoletilbudet ble også utvidet fra kristendomsundervisning og lesing. Skriving og regning kom til i første omgang, samt historie og naturfag etter hvert.

Det ble holdt omgangskole i Nordvik frem til 1866, men først i 1907 fikk de eget skolebygg. I mellomtiden ble det holdt skole i en stue på en av gårdene. Skolens første rektor, Arnt Løkling, bodde på skolen, det samme gjorde den neste rektoren, Ola Bønes. Det sies at de hadde en omsorg for bygdefolket som var helt spesiell.

Dagens skolebygg ble bygget i 1985 og videre utbygd i 2004. Skolen veksler mellom å være tredelt og firedelt. 5., 6. og 7. klasse deler det største rommet i det nyeste bygget.

Nordvik skole har en vennskaps-skole i byen Condanglegi på Java i Indonesia. Skolen dro til Java på besøk i 2006, og året etter kom to lærere og to elever fra Condanglegi på besøk til Nordvik.

Det historiske arkivet etter Nordvik skole er oppbevart ved Bergen Byarkiv. Selv om skolen ble opprettet som fastskole i 1907, inneholder arkivet en del materiale fra tiden som omgangskole. Det eldste arkivstykket er fra 1867. Før 1880-tallet hadde presten hovedoppsynet med skoleholdet. Derfor kan det også finnes opplysninger om omgangskolen i Nordvik i prestearkivene ved Statsarkivet i Bergen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Hjellestad, Hermod: Fana, bind I. Bergen 1933.
  • Myking, John Ragnar: Fana bygdebok, bind 2. Bergen 1990.
  • Johansen, Karl Egil: Fana bygdebok, bind 3. Bergen 1993.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]