Nekromantiker

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
I religion og folketro kan en nekromantiker påkalle åndene til de døde og spå ved å ta del i deres kunnskap om framtida. Bildet viser Spåkvinnen fra En-Dor, den mest kjente åndemaneren i Bibelen, som henter fram gjenferdet av profeten Samuel på befaling av israelittenes kong Saul. Kongen blir slått ut da Samuel forteller at Gud vil straffe folket hardt fordi de ikke drepte fienden.[1] Dagen etter blir Saul drept i et slag mot filisterne.

Nekromantiker, på norsk også kalt nekromant,[2] (dannet av gresk: νεκρός (nekrós), «død», og μαντεία (manteía), «spådom») er en person som behersker nekromanti, det vil si utøver åndemaning og spådomskunst på grunnlag av opplysninger om framtida og annet som ånder etter avdøde angivelig skal besitte. Åndemanere i forskjellig varianter er kjent fra mytologi, religion og folketro over hele verden. I vestlig kulturhistorie er det eksempler på spådomskyndige dødningemanere blant annet fra bibelen og klassisk oldtid, fra middelalderens svartekunst og nyere tiders spiritisme.

engelsk ble necromancer synonymt med «ondskapsfull trollmann», og derfra har ordet kommet inn i moderne fantasylitteratur, rollespill og filmer. I populærkulturen brukes gjerne necromancer og nekromantiker som betegnelse på en type magiker som har makt over gjenferd.

Nekromantikere i religion og folketro[rediger | rediger kilde]

Nekromantikere var opprinnelig spåmenn og -koner, sjamaner og hekser som angivelig hadde evnen til å mane fram ånder fra dødsriket og tiltvinge seg del i åndenes påståtte overnaturlige innsikt.[3] Ved hjelp av besvergelser og magiske ritualer, i blant også ved bruk av kroppsdeler fra de avdøde,[3] kunne de påkalle ånder og komme i kontakt og kommunisere med de døde på samme måte som spiritistiske medier sies å kunne i moderne overtro. Mange fortellinger og forestillinger handler om folk som oppsøke åndemanere når de trenger råd og hjelp fra avdøde slektninger og forfedreånder.

Nekromantikere skulle i tillegg kunne kommandere åndene og øve makt over gjengangerne. Dødnigemanerne kunne for eksempel bringe lik til live som viljeløse slaver, «levende døde» og zombier.

Ifølge Moseloven i Det gamle testamentet, de guddommelige levereglene for israelittene, var det strengt forbudt å vende seg til åndemanere og gjenferd.[4] Likevel henvendte Saul, den første kongen i Det gamle Israel, seg til Spåkvinnen fra En-Dor for å søke råd fra profeten Samuel.[1] Gjenferdet av Samuel forteller at Gud vil straffe Saul og israelittene fordi de ikke drepte fiendestammen amalekittene slik han hadde befalt. Gud vil de å la filisterne få erobre israelsfolket. Spåkvinnen fra En-Dor er det mest kjente mediet i Bibelen og blir på norsk også omtalt som heks, trollkvinne, spåkone og sannsiger.

Nekromantikere i fantastiske fortellinger[rediger | rediger kilde]

Nekromantikeren er en type magiker som er mye brukt i fantasy-historier. Der skildres de ofte som bleke, innelukkede og onde, selv om det også er eksempler på nekromantikere som har brukt evnene sine til å gjøre det gode. Et eksempel på dette finnes i fantasyromanene Sabriel, Lirael og Abhorsen av Garth Nix.

Sauron, en ond trollmann i J. R. R. Tolkiens fantastiske fortellinger, kalles the Necromancer i den engelske originalversjonen av Hobitten.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

religionsstubbDenne religionsrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.