Nebbhvaler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Nebbhvaler
Nebbhval (Hyperoodon ampullatus)
Nebbhval (Hyperoodon ampullatus)
Vitenskapelig(e)
navn
:
Ziphiidae
Gray, 1850
Norsk(e) navn: nebbhvaler,
nebbhvalfamilien
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Ryggstrengdyr
Klasse: Pattedyr
Orden: Hvaler
Underorden: Tannhvaler
Antall arter: 21
Habitat: marint
Utbredelse: havområder med større dyp
Arter:

ekte nebbhvaler

spissnebbhvaler

Nebbhvaler (Ziphiidae), av og til også også kalt nebb og spisshvaler eller spisshvaler, er en familie med tannhvaler som ofte oppholder seg i havområder med store dyp. Gruppen består av (minst) tjueen arter, fordelt i fem (noen regner seks) slekter.

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Nebbhvaler tilhører en gruppe tannhvaler vi vet svært lite om. Noen arter er kun identifisert gjennom kraniefunn. Flere arter er også først beskrevet de to siste tiårene. Artene kjennetegnes gjennom sin spesielle spiseatferd. De bruker en sugeteknikk[1], i stedet for den tradisjonelle biteteknikken, når de fanger byttet. Artene i denne gruppen har ekstra lange kjever som ender i en andelignende nebb eller et spissnebb. Hvalnebbet er imidlertid egentlig å betrakte som ei snute. Tennene er tilbakedannet gjennom evolusjon, slik at dyra kun har få tenner i underkjeven og ingen i overkjeven. Hos noen arter har tennene i underkjeven blitt omdannet til villsvinlignende støttenner som stikker ut av munnen på dyret, spesielt hos hannene.

Nebbhvalene måler normalt mellom 3,4 og 13 meter i lengde, og de veier gjerne fra 1 til 15 metriske tonn. De tilhører således de største tannhvalene.

Habitat og utbredelse[rediger | rediger kilde]

Nebbhvalene holder til på alle verdens hav, men er sjelden å finne i kystnære strøk. De er kjent for å kunne dykke svært dypt. Dykk ned til 1 899 meter (offisiell verdensrekord for pattedyr[2], utført av en gåsenebbhval 17. oktober 2006) har blitt registrert, men det er trolig at de kan dykke ennå dypere. Dykk som varer 20-30 minutter er vanlig, men dykk på opp mot 85 minutter har blitt registrert. Dette gjør nebbhvalene til den gruppen som kan dykke dypest av alle pattedyr, typisk til dybder på 1 000 meter eller mer.

I norske farvann er det kun en art som er særlig utbredt, nemlig nebbhval eller andehval (H. ampullatus) som noen kaller den. Det hender imidlertid også at nordspisshval (også kalt Sowerbys spisshval) frekventerer farvannene rundt norskekysten.

Taksonomi[rediger | rediger kilde]

Man vet fortsatt svært lite om nebbhvalene, som er vanskelige å identifisere fordi de skiller seg lite fra hverandre anatomisk og fysisk. Artene holder dessuten ofte til langt til havs og er derfor vanskelige å studere. Mange av artene er ikke særlig tallrike, slik at det historisk har vært knyttet begrensede kommersielle interesser til dem.

Minst tjue arter har til nå blitt identifisert, men det finnes kanskje flere. Det hersker uenighet om inndelingen i slekter, som kan variere fra fem til seks. Etter hvert som ny forskning blir gjort tilgjengelig, må man derfor påregne at det kan skje endringer i sammensetningen av denne familiegruppen.

Slekter og arter[rediger | rediger kilde]

Det finnes flere måter å dele inn nebbhvalene på. En måte er å dele artene inn etter formen på nebbet, som nebbhvaler og spissnebbhvaler. En annen måte er å dele de inn etter sine biologiske slekter, slik det er gjort nedenfor.

Det hersker en hvis usikkerhet omkring hvorvidt sørlig kjempenebbhval og nordlig kjempenebbhval er samme art eller ikke. De listes her i henhold til CDTs klassifisering[3] som to ulike arter i samme slekt, men noen forskere mener de kan tilhøre samme art. Det har dessuten vært knyttet stor usikkerhet til om den svært sjeldne Longmanspisshvalen skal klassifiseres som Indopacetus pacificus eller Mesoplodon pacificus. Ny forskning[4] viser imidlertid nå at denne hvalen kanskje bør klassifiseres i en egen slekt.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]