Hyperoodon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Hyperoodon
Nebbhval, H. ampullatus Sørnebbhval, H. planifrons
Nebbhval
Nebbhval, H. ampullatus
Nebbhval
Sørnebbhval, H. planifrons
Vitenskapelig(e)
navn
:
Hyperoodon
Lacépède, 1804
Norsk(e) navn: (egentlige nebbhvaler),
(bottlenoser),
(bottlenosehvaler)
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyr
Rekke: Ryggstrengdyr
Klasse: Pattedyr
Orden: Klovdyr
Familie: Nebbhvaler
Antall arter: 2
Habitat: marin, pelagisk
Utbredelse: Sørishavet og det nordlige Atlanterhavet
Arter:

Hyperoodon er en liten gruppe tannhvaler (Odontoceti) i nebbhvalfamilien (Ziphiidae). Hvalene som inngår kalles også bottlenoser og bottlenosehvaler. Artene tilhører ei eksklusiv gruppe hvaler som kan dykke til mer enn 2 000 m under havoverflaten.

Bottlenoser er våre egentlige nebbhvaler, i det nebbhval (H. ampullatus) er opphavet til det norske navnet på familien. Hyperoodon har imidlertid som gruppe ikke fått noe offisielt norsk navn. Det er også en helt annen hvalart, nemlig blekhodenebbhval (Ziphius cavirostris), som er opphav til det vitenskapelige navnet på nebbhvalfamilien.

Biologi[rediger | rediger kilde]

Bottlenoser består av kun to arter, som utbredt i henholdsvis Nord-Atlanteren og Sørishavet. Dette er hvaler som livnærer seg av bløtdyr på store dyp, i hovedsak ulike sorter blekksprut. Nebbhval finnes i norske farvann, helst i dyprenna langs norskekysten og Norskerenna.

Bottlenoser har, som navnet indikerer, et snuteparti som er formet som en flaskehals. Snuten kalles imidlertid nebb eller hvalnebb, fordi noen av artene (spissnebbene) har svært langt kjeveparti som minner om lange fuglenebb. De har dessuten en prominent pannekul, kalt en melon og assosiert med dyras biosonar (ekkolokalisering). Som andre nebbhvaler er disse artene dyp-dykkere, som livnærer seg på store dyp i den bentiske sonen, der artene bruker en spesiell sugeteknikk til å fange byttedyr med.

Man trodde lenge at disse hvalene ikke dykket dypere enn til omkring 1400 m. Forsøk med militære sonarer ved Jan Mayen skremte imidlertid en nebbhval slik at den dykket ned til hele 1 700 meter og gjemte seg der. Først etter 130 minutter våget den seg opp for å puste.[1] Det er det lengste dykket som noen gang har blitt registrert for en nebbhval. Ifølge Petter Kvadsheim, forsker ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI), har imidlertid nebbhval blitt registrert i et unnvikelsesdykk ned til et dyp på hele 2 339 m.[1]

Inndeling[rediger | rediger kilde]

Inndelingen følger Society for Marine Mammalogy og er i henhold til Committee on Taxonomy (2022).[2]

Treliste

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Bjarne Røsjø (2019-05-10) Nebbhvaler reagerer voldsomt på militære ubåtjakt-sonarer. Universitetet i Oslo via Forskning.no.
  2. ^ Committee on Taxonomy. 2022. List of marine mammal species and subspecies. Society for Marine Mammalogy, www.marinemammalscience.org, consulted on 2022-09-07

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]