Nordspisshval

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Nordspisshval
Nomenklatur
Mesoplodon bidens
Sowerby, 1804
Populærnavn
nordspisshval[1]
(spisshval, sowerbyspisshval)
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeRyggstrengdyr
KlassePattedyr
OrdenHvaler
FamilieNebbhvaler
SlektSpissnebbhvaler
Miljøvern
Norsk rødliste:
(arten er ikke egnet for vurdering av Artsdatabanken)

NA — Ikke egnet
Artsdatabanken (2021)[2]

Økologi
Habitat: temperert hav (mesopelagisk-bathypelagisk)
Utbredelse:

Nordspisshval (Mesoplodon bidens), også kalt spisshval og sowerbyspisshval, er en tannhval i nebbhvalfamilien. Den holder til på dypt hav fra Nordsjøen til Canada og lever trolig av ulike arter blekksprut og fisk. Det meste om denne hvalens biologi er ukjent.

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Nordspisshvalen har en blålig skifergrå farge med lysere grå flanker og buk. Ungdyrene er vanligvis blekere i fargen og har færre arr enn voksne individer. Voksne hanndyr har to karakteristiske tenner som stikker ut og opp på hver side av underkjeven, omtrent midt på kjeven.

Nordspisshvalen blir normalt omkring 4-5,5 meter lang og veier gjerne cirka 900-1 100 kg som voksen.[3]

Nordspisshval er oftest observert i åpne havområder på mellom 200 og 1 500 meters dyp (mesopelagisk-bathypelagisk). Flest observasjoner finnes fra havområdene utenfor Storbritannia.[4]

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Nordspisshval er utbredt i det nordlige Atlanterhavet, fra kysten av Norge og sør til Nord-Afrika i øst, og fra Newfoundland og Labrador til Massachusetts i Nord-Amerika i vest. Det hersker en viss usikkerhet med hensyn til utbredelsesområdet til denne hvalen.

Observasjoner fra Norskehavet kan indikere at nordspisshvalen også (tidvis) finnes i polare strøk av dette havområdet, spesielt i øst.

Atferd[rediger | rediger kilde]

Nordspisshvalens dykk varer gjerne i 10-15 minutter (dykk opp mot 28 minutter har blitt registrert), og den er observert å komme opp til overflaten igjen mer enn 800 meter fra der den dykket. Den er observert å komme til overflaten etter et dykk i bratt vinkel og med hodet først, der den bytter ut luften gjennom 4-6 åndedrag over ett minutt. Blåsten er imidlertid knapt synlig.[5]

Nordspisshvalene er sosiale dyr som helst ferdes i par, men som også er observert i flokker på 3-10 dyr. Nordspisshvalen er også den hvalen i slekten Mesoplodon som oftest er observert som strandet.

Inndeling[rediger | rediger kilde]

Inndelingen følger Society for Marine Mammalogy og er i henhold til Committee on Taxonomy (2022).[6]

Treliste

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 11. august 2020. Besøkt 11. august 2020. 
  2. ^ Eldegard K, Syvertsen PO, Bjørge A, Kovacs K, Støen O-G og van der Kooij J (24. november 2021). «Pattedyr. Vurdering av nordspisshval Mesoplodon bidens som DD→NA for Norge»Åpent tilgjengelig. Norsk rødliste for arter 2021. Artsdatabanken. Besøkt 30. mars 2023. 
  3. ^ MarineBio.org. 2006. Mesoplodon bidens. Besøkt 6. januar 2009
  4. ^ Mottet, C. 2003. Texas Marine Mammal Standing Network. Arkivert 15. august 2016 hos Wayback Machine. Besøkt 6. januar 2009
  5. ^ Mortensen, R. and C. Yahnke. 2007. Mesoplodon bidens (On-line), Animal Diversity Web. Besøkt 6. januar 2009
  6. ^ Committee on Taxonomy. 2022. List of marine mammal species and subspecies. Society for Marine Mammalogy, www.marinemammalscience.org, consulted on 2022-09-07

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]