Hopp til innhold

Snute

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Snuten på en borzoi er lang
Snuten på en villkatt er kort

Snute eller snuteparti er i biologisk sammenheng en forlengning av kjevene og (som regel) pusteåpningen/nesen som vokser ut foran i ansiktet på mange dyr, for eksempel landpattedyr som mårdyr, svinedyr, hundedyr og kattedyr, og sjøpattedyr som hvaler, seler og sjøkyr. Pusteorganet inngår i åndedrettssystemet.

Også om andre dyr, som insekter og fisk snakkes det om snuter. Snutebiller er et kjent eksempel fra insektverdenen, mens pansermaller er fisk som gjerne beskrives som lang- eller kortsnutede.

I tilfeller hvor pusteåpningen/nesen ikke er en del av snuten, hender det at man kaller snuteforlengelsen et nebb (hvalnebb) og selve nesen et blåsehull. Mange hvalarter, eksempevis nebbhvaler og delfiner, er eksempler på dette, men betegnelsen er kun en beskrivelse av den evolusjonære utformingen snuten har fått.

Andre betydninger

[rediger | rediger kilde]

Snute kan som begrep også brukes i andre sammenhenger, for eksempel til å beskrive framparten av et objekt. Snuten på en bil refererer i så måte til den fremre delen av kjøretøyet og inkluderer gjerne alt fra frontruten og torpedoveggen (veggen mellom kupéen og motorrommet) og framover (se snutebil). Snuten på en båt omfatter gjerne baugen.