Tasmansk nebbhval

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Tasmansk nebbhval
Tasmansk nebbhval
Vitenskapelig(e)
navn
:
Tasmacetus sheperdi
Oliver, 1937
Norsk(e) navn: tasmansk nebbhval, shepherdnebbhval
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Ryggstrengdyr
Klasse: Pattedyr
Orden: Hvaler
Familie: Nebbhvaler
Slekt: Tasmacetus
IUCNs rødliste:
data utilstrekkelig
Habitat: marint, pelagisk
Utbredelse: se kartet
Utbredelseskart for tasmansk nebbhval
sirkumpolar, Sørishavet nord til Seychellene

Tasmansk nebbhval (Tasmacetus sheperdi) eller shepherdnebbhval er en art som tilhører nebbhvalene, og eneste art i slekten Tasmacetus. Den tilhører de tannhvalene man vet aller minst om.

Biologi[rediger | rediger kilde]

Tasmansk nebbhval er den eneste nebbhvalen som har et fullt, funksjonelt tannsett. Den er dessuten den nest lengste av nebbhvalene, etter blekhodenebbhvalen. Tasmansk nebbhval blir trolig omkring 6-7 meter lang, men er atskillig slankere enn blekhodenebbhvalen og veier trolig omkring 2 metriske tonn.

Hittil har all kunnskap om denne hvalen kommet etter dyr som har strandet. Tidligere er tjue individer funnet strandet på New Zealand, tre i Argentina, en på Hawaii og en i Australia. Tre andre funn er også rapportert. I tillegg er det rapportert sett levende individer utenfor New Zealand og Seychellene, men disse er ikke bekreftet. Den 5. mars i 2004 fant en surfer tjueåtte stranda hvaler langs kysten av Taranaki i Waitara på New Zealand, ikke langt unna der man fant de første hvalene i 1933.

Inndeling[rediger | rediger kilde]

Inndelingen følger Society for Marine Mammalogy og er i henhold til Committee on Taxonomy (2022).[1]

Treliste

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Committee on Taxonomy. 2022. List of marine mammal species and subspecies. Society for Marine Mammalogy, www.marinemammalscience.org, consulted on 2022-09-07

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Albuna oberthuri (ento-csiro-au).jpgDenne zoologirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.