Tasmansk nebbhval

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Tasmansk nebbhval
Størrelsesforhold mellom nebbhval og menneske
Størrelsesforhold mellom nebbhval og menneske
Vitenskapelig(e)
navn
:
Tasmacetus sheperdi
Oliver, 1937
Norsk(e) navn: tasmansk nebbhval, Shepherdnebbhval
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Ryggstrengdyr
Klasse: Pattedyr
Orden: Hvaler
Familie: Nebbhvaler
Slekt: Tasmacetus
IUCNs rødliste:
data utilstrekkelig
Habitat: marint
Utbredelse: se kartet
Utbredelseskart for tasmansk nebbhval
sirkumpolar, Sørishavet nord til Seychellene

Tasmansk nebbhval (Tasmacetus sheperdi ) eller Shepherdnebbhval er en art som tilhører nebbhvalene, og eneste art i slekten Tasmacetus. Den tilhører de tannhvalene man vet aller minst om.

Tasmansk nebbhval er den eneste nebbhvalen som har et fullt, funksjonelt tannsett. Den er dessuten den nest lengste av nebbhvalene, etter gåsenebbhvalen. Tasmansk nebbhval blir trolig omkring 6-7 meter lang, men er atskillig slankere enn gåsenebbhvalen og veier trolig omkring 2 metriske tonn.

Hittil har all kunnskap om denne hvalen kommet etter dyr som har strandet. Tidligere er tjue individer funnet strandet på New Zealand, tre i Argentina, en på Hawaii og en i Australia. Tre andre funn er også rapportert. I tillegg er det rapportert sett levende individer utenfor New Zealand og Seychellene, men disse er ikke bekreftet. Den 5. mars i 2004 fant en surfer tjueåtte stranda hvaler langs kysten av Taranaki i Waitara på New Zealand, ikke langt unna der man fant de første hvalene i 1933.


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

zoologistubbDenne zoologirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.