Tasmansk nebbhval

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Tasmansk nebbhval
Nomenklatur
Tasmacetus sheperdi
Oliver, 1937
Populærnavn
tasmansk nebbhval, shepherdnebbhval
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeRyggstrengdyr
KlassePattedyr
OrdenHvaler
FamilieNebbhvaler
SlektTasmacetus
Økologi
Habitat: marint, pelagisk
Utbredelse:
sirkumpolar, Sørishavet nord til Seychellene

Tasmansk nebbhval (Tasmacetus sheperdi) eller shepherdnebbhval er en art som tilhører nebbhvalene, og eneste art i slekten Tasmacetus. Den tilhører de tannhvalene man vet aller minst om.

Biologi[rediger | rediger kilde]

Tasmansk nebbhval er den eneste nebbhvalen som har et fullt, funksjonelt tannsett. Den er dessuten den nest lengste av nebbhvalene, etter blekhodenebbhvalen. Tasmansk nebbhval blir trolig omkring 6-7 meter lang, men er atskillig slankere enn blekhodenebbhvalen og veier trolig omkring 2 metriske tonn.

Hittil har all kunnskap om denne hvalen kommet etter dyr som har strandet. Tidligere er tjue individer funnet strandet på New Zealand, tre i Argentina, en på Hawaii og en i Australia. Tre andre funn er også rapportert. I tillegg er det rapportert sett levende individer utenfor New Zealand og Seychellene, men disse er ikke bekreftet. Den 5. mars i 2004 fant en surfer tjueåtte stranda hvaler langs kysten av Taranaki i Waitara på New Zealand, ikke langt unna der man fant de første hvalene i 1933.

Inndeling[rediger | rediger kilde]

Inndelingen følger Society for Marine Mammalogy og er i henhold til Committee on Taxonomy (2022).[1]

Treliste

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Committee on Taxonomy. 2022. List of marine mammal species and subspecies. Society for Marine Mammalogy, www.marinemammalscience.org, consulted on 2022-09-07

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]