Hopp til innhold

Sjøpattedyr

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Blåhvalen er et sjøpattedyr, men også det største dyret som noen gang har levd på kloden vår.

Sjøpattedyr er en uensartet gruppe med pattedyr som evolusjonært er tilpasset et liv i havet og enten tilbringer hele eller store deler av tiden i dette elementet. De har alle lunger og puster luft, men mye av tiden går med til å lete etter mat neddykket i vann.

Hva er sjøpattedyr?

[rediger | rediger kilde]

Sjøpattedyrene består av tre homogene grupper med dyr, i prinsippet hvaler, seler og sjøkyr. Selv om sistnevnt gruppen i varierende grad også tilbringer tid i ferskvann og derfor ikke bare er marine, men også helt eller delvis limniske, blir denne gruppen regnet som sjøpattedyr. Fellesnevneren er derfor at dette er pattedyr som helt eller delvis har mistet sine terrestriske evner, selv om seler såvidt kan bevege seg på land og gjør det for en stor del under forplantningsprosessen, til fordel for et liv i vann. Det eneste de tre gruppene med sjøpattedyr virkelig har til felles er at de opprinnelige nedstammer fra landpattedyr og har vært igjennom en evolusjonær og morfologisk forandringsprosess som har tilpasset dem til et liv i vann.

Sjøpattedyr kan være neddykket i vann i lang tid, om enn varierende grad. Dyra har imidlertid forbausende små lunger, men de har utviklet spesielt store oksygenlagre som hjelper dem. Oksygengassen fraktes rundt i blodet bundet til hemoglobin, som finnes i de røde blodcellene. Sjøpattedyr har stort blodvolum i forhold til landpattedyr. Dessuten inneholder hver volumenhet blod mange røde blodceller. I tillegg til dette inneholder musklene mye myoglobin, som kan lagre oksygen.

Fotogalleri

[rediger | rediger kilde]

Hva er ikke sjøpattedyr?

[rediger | rediger kilde]

Nå finnes det også en rekke andre pattedyr som tilbringer storparten av livet i vann og derfor kan kalles marine pattedyr, men dyr som isbjørn, bever og flere små gnagere, spissmus, mårdyr som mink og ilder, samt mer sjeldne arter som nebbdyr og giganter som flodhestén regnes allikevel ikke med blant sjøpattedyrene. De har heller ikke mistet sine terrestriske evner og kan bevege seg mer eller mindre fritt på land, når de vil.

Litteratur

[rediger | rediger kilde]