Nebbhval

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Nebbhval
Nebbhval
Vitenskapelig(e)
navn
:
Hyperoodon ampullatus
Forster, 1770
Norsk(e) navn: nebbhval,
andehval,
nordlig nebbhval
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Ryggstrengdyr
Klasse: Pattedyr
Orden: Hvaler
Familie: Nebbhvaler
Slekt: Hyperoodon
IUCNs rødliste:
data utilstrekkelig
Habitat: temperert hav (mesopelagisk-bathypelagisk)
Utbredelse: se kartet
Utbredelseskart for nebbhval

Nebbhval (Hyperoodon ampullatus), også kalt andehval og nordlig nebbhval, er en tannhval i nebbhvalslekten som holder til i det nordlige Atlanterhavet.

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Nebbhvalen blir normalt 6-9 meter lang og kan veie opp mot 7 500 kg. Hannene kan bli opp mot 25 prosent større enn hunnene. Nebbhvalen har høy melonformet panne og et karakteristisk andelignende eller definlignende nebb.[1] Hannens panne er firskåren og mer volumiøs enn hunnens, og den blir nærmest hvit i fargen da dyret når kjønnsmoden alder. Kroppsfargen er fra brun til gulbrun, med lysere flanker og ennå lysere buk. Forskere tror at den spesielle fargen kan skyldes fytoplankton (planteplankton). Hannene utvikler et enkelt par med konisk formede tenner ytterst i underkjeven, men de er sjelden synlige hos levende dyr.

Habitat og utbredelse[rediger | rediger kilde]

Som nebbhvaler flest er dette en hval som trives i dype farvann, der den livnærer seg gjennom å fange blekksprut og fisk på store havdyp. Dykk på opp mot 70 minutters varighet og ned mot 1 450 meters dybde er registrert[2], men dykk på 80-800 meter regnes som mer vanlige. Det er også kjent at denne hvalen av og til tar seg inn i områder med drivis, selv om den er mer vanlig i åpent hav.

Nebbhvaler ferdes helst i små grupper på 4-10 individer, men grupper på opp mot 25 individer har blitt registrert. Likeledes er det observert at voksne hanner av og til svømmer separert fra hunner og ungdyr når dyra migrerer høst og vår. Hvalen er dessuten nysgjerrig av natur og oppsøker gjerne båter som ligger stille, spesielt dersom fartøyet produserer ukjente lyder, for eksempel fra en skipsgenerator.

Annet[rediger | rediger kilde]

Nebbhvalen tilhører de hvalartene som det tradisjonelt har blitt jaktet mest på i Nord-Atlanteren, spesielt av norske hvalfangere. Dette gjelder særskilt i periodene 1880-1920 og 1938-1973.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Gowans S. 2002. «Bottlenose whales – Hyperoodon ampullatus and H. planifrons.» Fra: «Encyclopedia of marine mammals» (Perrin WF, Würsig B, Thewissen JGM, eds.) Academic Press, San Diego, 128-129.
  2. ^ Mundinger, G. 2000. Hyperoodon ampullatus (On-line), Animal Diversity Web. Besøkt 6. januar 2009

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

zoologistubbDenne zoologirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.