Longmanspisshval

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Longmanspisshval
Longmanspisshval
Vitenskapelig(e)
navn
:
Indopacetus pacificus
Norsk(e) navn: Longmanspisshval, indo-stillehavsspissnebbhval, tropisk spissnebbhval
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Ryggstrengdyr
Klasse: Pattedyr
Orden: Hvaler
Familie: Nebbhvaler
Slekt: Indopacetus
IUCNs rødliste:
data utilstrekkelig
Habitat: mulig tropisk og subtropisk
Utbredelse: se kartet
Utbredelseskart for longmanspisshval
artens utbredelse er uklar

Longmanspisshval (Indopacetus pacificus), også kjent som indo-stillehavsspissnebbhval og tropisk spissnebbhval, er en nebbhval som så sent som i 1955 ble klassifisert som en egen art, den eneste nålevende arten i denne slekten. Den lever i Indiahavet og deler av Stillehavet, der den trolig jakter fisk og blekksprut på store havdyp i tropiske og subtropiske farvann.

En hval ble funnet nær Danae i Somalia i 1955 som ble gjort om til gjødning bortsett fra kraniet. Biologen Joseph C. Moore bruke denne for å bevise at den var en unik rase.

Longmanspisshval er en av de minst kjente nebbhvalene. Tidligere klassifiseringer var basert på funnet av to kranier funnet i henholdsvis 1926 og 1968, men i 2003 var prøveeksemplarene blitt sju. Ett av disse var et strandet dødt dyr som i juli 2002 ble funnet i Kagoshima[1] Litt senere samme året (august) dukket det også opp et strandet dødt dyr i Sør-Afrika. Basert på disse og noen andre funn har det blitt estimert at denne hvalarten kan bli 6-8 meter lang, men et estimat for vekten finnes ikke.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]