Hopp til innhold

NRK Tegnspråk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
NRK Tegnspråk
LansertOktober 2001
LandNorge
HovedkvarterMarienlyst, Oslo
Eid avNRK
Søsterkanal(er)NRK1, NRK2, NRK3 og NRK Super

NRK Tegnspråk er en norsk TV-kanal for hørselshemmede drevet av NRK siden 2001.

Kanalen ble opprettet og lansert høsten 2001, og sender noen av NRK1s programmer tolket på tegnspråk, deriblant Dagsrevyen og Barne-TV. Enkelte programmer på NRK2, NRK Super og NRK3 blir også tolket. NRK Tegnspråk er en digital kanal og de fleste av deres sendinger ligger også tilgjengelig i NRK TV.

I starten sendte kanalen tolken i eget TV-bilde stående i midten med blå bakgrunn sammen med lyden av programmet som ble tolket. Man måtte ha to TV-apparater eller ha TV som kunne dele skjermen i to for å se både tolken og det aktuelle programmet som ble tolket, POP-TV (picture on picture) eller PIP-TV (picture in picture). Fra Trygdeetaten kunne man få støtte på kr 2.000 til kjøp av TV samt et engangstilskudd på kr 395 til kjøp av kort (Visat - Canal Digital). Fra 2011 ble tolken og det tolkede programmet formidlet i én og samme sending, slik at seeren kunne se begge deler i samme TV-skjerm. Tolken stod fra da av til høyre i TV-bildet. I 2015 fikk kanalen sin egen logo, to hender som i tegnet 'tegnspråk'.

Fra 2001 og frem til 2010 var det primært bare Dagsrevyen, Sportsrevyen og Barne-TV som ble tolket på NRK Tegnspråk. Men fra 2010 begynte kanalen å tolke et bredere og større utvalg av ulike programmer.

Siri Antonsen er leder for kanalen[når?], og kanalen har nå[når?] ca. 22 tolker. Det er som regel 3-4 tolker til stede under hver sending og tolken tolker i 10-15 minutter før de bytter. I helgene kan det være 2 tolker til stede under sending. Per 2016 ble NRK Tegnspråk sendt fra kl 18:00 når Barne-TV starter til kl 21:30 når Dagsrevyen 21 slutter.

Programmer som blir eller som har vært tolket tidligere[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Autoritetsdata