NRK Tegnspråk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
NRK Tegnspråk
LansertOktober 2001
LandNorge
HovedkvarterMarienlyst, Oslo
Eid avNRK
Søsterkanal(er)NRK1, NRK2, NRK3 og NRK Super

NRK Tegnspråk er en norsk TV-kanal for hørselshemmede drevet av NRK siden 2001.

Om NRK Tegnspråk[rediger | rediger kilde]

Kanalen ble opprettet og lansert høsten 2001, og sender noen av NRK1s programmer tolket på tegnspråk, deriblant Dagsrevyen og Barne-TV. Enkelte programmer på NRK2, NRK Super og NRK3 blir også tolket. NRK Tegnspråk er en digital kanal og de fleste av deres sendinger ligger også tilgjengelig i NRK TV.

I starten sendte kanalen tolken i eget TV-bilde stående i midten med blå bakgrunn sammen med lyden av programmet som ble tolket. Man måtte ha to TV-apparater eller ha TV som kunne dele skjermen i to for å se både tolken og det aktuelle programmet som ble tolket, POP-TV (picture on picture) eller PIP-TV (picture in picture). Fra folketrygden kunne man få støtte på kr 2.000 til kjøp av TV samt et engangstilskudd på kr 395 til kjøp av kort (Visat - Canal Digital). Fra 2011 sendes tolk og det tolkede programmet i en og samme TV-skjerm. Tolken står nå til høyre i TV-bildet. I 2015 fikk kanalen sin egen logo, to hender som i tegnet 'tegnspråk'.

Mellom 2001 og frem til 2010 var det primært bare Dagsrevyen, Sportsrevyen og Barne-TV som ble tolket på NRK Tegnspråk. Men fra 2010 har kanalen begynt å tolke et bredere og større utvalg av ulike programmer.

Siri Antonsen er leder for kanalen, og kanalen har nå ca. 22 tolker. Det er som regel 3-4 tolker til stede under hver sending og tolken tolker i 10-15 minutter før de bytter. I helgene kan det være 2 tolker til stede under sending. Per 2016 sendes NRK Tegnspråk fra 18:00 når Barne-TV starter og til 21:30 når Dagsrevyen 21 slutter.

Tolker som er, eller som har vært tilknyttet NRK Tegnspråk[rediger | rediger kilde]

Programmer som blir eller som har vært tolket tidligere[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]