NRK Tegnspråk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
NRK Tegnspråk
LansertOktober 2001
Eid avNRK
LandNorge Norge
HovedkvarterMarienlyst, Oslo
Søsterkanal(er)NRK1, NRK2, NRK3 og NRK Super

NRK Tegnspråk er en norsk TV-kanal for hørselshemmede drevet av NRK siden 2001.

Om NRK Tegnspråk[rediger | rediger kilde]

Kanalen ble opprettet og lansert høsten 2001, og sender noen av NRK1s programmer tolket på tegnspråk, deriblant Dagsrevyen og Barne-TV. Enkelte programmer på NRK2, NRK Super og NRK3 blir også tolket. NRK Tegnspråk er en digital kanal og de fleste av deres sendinger ligger også tilgjengelig i NRK TV.

I starten sendte kanalen tolken i eget TV-bilde stående i midten med blå bakgrunn sammen med lyden av programmet som ble tolket. Man måtte ha to TV-apparater eller ha TV som kunne dele skjermen i to for å se både tolken og det aktuelle programmet som ble tolket, POP-TV (picture on picture) eller PIP-TV (picture in picture). Fra folketrygden kunne man få støtte på kr 2.000 til kjøp av TV samt et engangstilskudd på kr 395 til kjøp av kort (Visat - Canal Digital). Fra 2011 sendes tolk og det tolkede programmet i en og samme TV-skjerm. Tolken står nå til høyre i TV-bildet. I 2015 fikk kanalen sin egen logo, to hender som i tegnet 'tegnspråk'.

Mellom 2001 og frem til 2010 var det primært bare Dagsrevyen, Sportsrevyen og Barne-TV som ble tolket på NRK Tegnspråk. Men fra 2010 har kanalen begynt å tolke et bredere og større utvalg av ulike programmer.

Siri Antonsen er leder for kanalen, og kanalen har nå ca. 22 tolker. Det er som regel 3-4 tolker til stede under hver sending og tolken tolker i 10-15 minutter før de bytter. I helgene kan det være 2 tolker til stede under sending. Per 2016 sendes NRK Tegnspråk fra 18:00 når Barne-TV starter og til 21:30 når Dagsrevyen 21 slutter.

Tolker som er, eller som har vært tilknyttet NRK Tegnspråk[rediger | rediger kilde]

Programmer som blir eller som har vært tolket tidligere[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]