NRK Tegnspråk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
NRK Tegnspråk
LansertOktober 2001
LandNorge
HovedkvarterMarienlyst, Oslo
Eid avNRK
Søsterkanal(er)NRK1, NRK2, NRK3 og NRK Super

NRK Tegnspråk er en norsk TV-kanal for hørselshemmede drevet av NRK siden 2001.

Kanalen ble opprettet og lansert høsten 2001, og sender noen av NRK1s programmer tolket på tegnspråk, deriblant Dagsrevyen og Barne-TV. Enkelte programmer på NRK2, NRK Super og NRK3 blir også tolket. NRK Tegnspråk er en digital kanal og de fleste av deres sendinger ligger også tilgjengelig i NRK TV.

I starten sendte kanalen tolken i eget TV-bilde stående i midten med blå bakgrunn sammen med lyden av programmet som ble tolket. Man måtte ha to TV-apparater eller ha TV som kunne dele skjermen i to for å se både tolken og det aktuelle programmet som ble tolket, POP-TV (picture on picture) eller PIP-TV (picture in picture). Fra Trygdeetaten kunne man få støtte på kr 2.000 til kjøp av TV samt et engangstilskudd på kr 395 til kjøp av kort (Visat - Canal Digital). Fra 2011 ble tolken og det tolkede programmet formidlet i én og samme sending, slik at seeren kunne se begge deler i samme TV-skjerm. Tolken stod fra da av til høyre i TV-bildet. I 2015 fikk kanalen sin egen logo, to hender som i tegnet 'tegnspråk'.

Fra 2001 og frem til 2010 var det primært bare Dagsrevyen, Sportsrevyen og Barne-TV som ble tolket på NRK Tegnspråk. Men fra 2010 begynte kanalen å tolke et bredere og større utvalg av ulike programmer.

Siri Antonsen er leder for kanalen[når?], og kanalen har nå[når?] ca. 22 tolker. Det er som regel 3-4 tolker til stede under hver sending og tolken tolker i 10-15 minutter før de bytter. I helgene kan det være 2 tolker til stede under sending. Per 2016 ble NRK Tegnspråk sendt fra kl 18:00 når Barne-TV starter til kl 21:30 når Dagsrevyen 21 slutter.

Programmer som blir eller som har vært tolket tidligere[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]