TV Halden

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

TV Halden er en lokal fjernsynsstasjon fra Halden. Kanalen har sendt lokalfjernsyn siden 19. desember 1992. Kjetil Aabø og Steinar Danielsen er blant dem som har laget lokal-TV i Halden helt siden oppstart. TV Haldens sendinger er mulig å få inn for kabelabonnentene til Telenor Avidi, nå Canal Digital og Get. På nettsiden til TV Halden i 2007 heter det at halvparten av innbyggerne i Halden har tilgang til deres lokal-TV-sendinger. I en større reportasje som Halden Arbeiderblad bringer om TV Halden 3. mars 2007, opplyser Kjetil Aabø at TV Halden har knyttet til seg et team på sju-åtte frivillige medarbeidere.

Faste programmer på TVHalden[rediger | rediger kilde]

Følgende har vært faste innslag i TVHaldens program i flere år:

 • Sendinger fra alle møtene i Halden kommunestyre.
 • Sendinger fra 17. mai-feiringen og den årlige Trebåtfestivalen i Halden.
 • Reportasjer fra små og store arrangement for barn og ungdom, spesielt innen kultur og idrett.
 • Advokatprogram
 • Trafikkmagasin
 • Turnstevner
 • Med masse mere.

Kort sagt: Samler et arrangement i Halden mye folk, er TVHalden ofte til stede og lager opptak for sine seere. Dette til store glede for slektninger og alle dem som ikke har helse eller anledning på annet vis til selv å ta del i de ulike arrangment.

Er det viktige begivenheter – som 17. mai og politikk, drøyer det ikke mange minuttene før de første TV-opptakene kringkastes.

Historie[rediger | rediger kilde]

Uten familiene og gløden til Steinar Aabø og sønnen Kjetil Aabø er det et åpent spørsmål om hvor mye lokalradio og lokal-TV Halden og søndre del av Østfold hadde fått.

 • Steinar Aabø var blant Norges nærradiopionerer etter at Lars Roar Langslet gjorde det mulig for andre enn NRK å sende radio over eteren. Steinar Aabø var først med nærradio i Norge på Hamar med Mjøsradioen. Solradioen etablerte Steinar Aabø med konsesjon og innsamlede midler fra 1984. ‹Steinar fra Stærkassa›, nærradio sendt fra eget studio i bolighuset til redaktøren, han var et fast innslag i Haldens bybilde med mobilt radioutstyr med kringkastingskvalitet linket via Halden sykeshus til studio. Senior Aabø måtte gi seg på grunn av sviktende helse i 2004.
 • Kjetil Aabø, også han lærer av yrke, har vært primus motor for etableringen og utviklingen av TVHalden siden 1992. Byens lokal-TV-historie startet, som for mange andre bedrifter i Halden, i lokalene til en nedlagt skofabrikk. Der var det ikke bare plass til radioutstyr, men også de to videospillerne som de første sendingene ble laget på. TVHaldens første lokaler er nå blitt kjøpesenter – og TVHaldens kamerateam har underveis også blitt svært mobile. Til mars 2007 har TVHalden sendt 17 halvtimes programmer, som handler om å kjøre rundt i byen og nærområdene rundt, vise fram det som skjer – og har skjedd, historie og fornyelser. Et meget populært program
 • Et realt oppsving i TVHaldens seerantall ble det da byens lokalfjernsyn kunne sende fra møtene i Halden kommunestyre, samme kveld såvel som i opptak flere dager derpå. Diskusjonene mellom Haldens politikere var mildt sagt ikke etter læreboken for anstendig demokratisk folkestyre, men ble mat for riksmedier – og enda mer for TV-stasjonen som har sendeflate til å sende det meste fra bystyremøtene i Halden. Det har TVHalden fortsatt. Og det er ikke mange byer i Norge på Haldens størrelse hvor kommunestyresalen er tilrettelagt med lyd, lys og fast plass for lokalt fjernsyn.
 • Steinar Aabø har gått bort, men Kjetil Aabø har fortsatt en Steinar som styrmann på sine kamerakjøreturer – sjåfør og sidekommentataor Steinar Danielsen i TVHalden.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]