Puls

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Steder hvor man kan lett eller det er vanlig å sjekke pulsen.

Puls er slagene man merker hvis man kjenner på huden over en arterie. Slagene man kan kjenne er hjerteslagenes puls. Det er derfor vi kaller arteriene pulsårer. Pulsfrekvensen kan variere mellom hvilepuls på 40 til makspuls på rundt 200 slag i minuttet.

Hos et hjertefriskt menneske skal pulsslagene være regelmessige. Er de uregelmessige, skyldes gjerne dette en hjerterytmeforstyrrelse, som for eksempel atrieflimmer eller ekstraslag (ekstrasystole).

Hvilepuls[rediger | rediger kilde]

Hos menn kan hvilepulsen ligge på rundt 60 – 70. Hos kvinner kan den være litt høyere. Barn har gjerne 90 – 100 mens spedbarn ligger på 130 – 150. God kondisjon gir lavere hvilepuls. En person som er godt trent kan ha hvilepuls ned mot 30.

Makspuls[rediger | rediger kilde]

Makspulsen er bestemt fra fødselen av og vil synke etter hvert som man blir eldre. Enkleste måte å regne ut makspuls er med formelen: .

Denne måten å regne ut makspuls på er ikke nødvendigvis nøyaktig. Olympiatoppens utholdenhetsavdeling bruker formelen 220 – (0,7 × alder)[1], mens forskere ved NTNU mener at følgende formel gir et mer nøyaktig resultat: 211 – (0,64 × alder).[2]

Man kan også måle makspuls ved hjelp av en pulsklokke, og man bør da varme opp tilstrekkelig godt før man sykler eller løper med gradvis økende intensitet i fire – fem minutter. Dette gjentas to til fire ganger.

Å måle makspuls manuelt er en stor påkjenning for kroppen og ikke spesielt sunt. Det anbefales å kontakte lege hvis man er usikker på hvordan kroppen vil takle en slik påkjenning. Det kan også være en fordel å utføre testen i kontrollerte omgivelser, for eksempel på en ergometersykkel eller en tredemølle.

Pulstelling[rediger | rediger kilde]

Måling av puls.

En pulsklokke kan være et nyttig redskap for å måle puls. Man kan også måle dette manuelt ved å føle med peke- og langefingeren på tommelfingersiden av håndleddet. I flere undersøkelser har det blitt gjort funn som tyder på at manuell måling av puls er lite nøyaktig. Derfor rådes det sterkt til å anskaffe en pulsmåler, hvis det er et behov for å måle puls etter for eksempel trening.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]