Ikke gjør dette hjemme

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ikke gjør dette hjemme
Generell informasjon
SjangerFaktaprogram, underholdningsprogram
Prod.landNorge
Sendeår2011–2017
Sesonger6
SpråkNorsk
Sending
Periode6. jan. 201122. nov. 2017
TV-kanalNRK1
Eksterne lenker
IMDb
Offisiell nettside

Ikke gjør dette hjemme var et norsk underholdningsprogram som gikk seks sesonger på NRK1 fra 2011 til 2017. Programmene handlet om risikofylte eksperimenter og forsøk som ofte innbefatter eksplosiver. Det ble i løpet av programmets sesonger ledet av Per Olav Alvestad, Rune Nilson, Torfinn Borkhus og Marte Hedenstad.

Temaet var å gjøre ting som er både farlig og forbudt i hjemmeomgivelser, som å lage bombe av ugressmiddel, avfyre fyrverkeri i stuen, lage tomatsuppe i oppvaskmaskin, lage brus av melk, bygge et mikrobølgerom av et lite bad, gå ut med vått hår, varme opp strutseegg i mikrobølgeovn, og så videre. Målet var å sjekke ut advarsler på gjenstander, og å se hva som skjer når man gjør det motsatte av advarslene. Siste episode av hver sesong endte med at huset ble ødelagt, vanligvis i en brann.

Rune Nilson, kjent fra LønsjNRK P1 var medprogramleder i sesong 1–4, og Per Olav Alvestad, kjent fra NRKs Newton og Schrödingers katt var også medprogramleder i sesong 1–3.

Serien kan minne om en krysning av de amerikanske TV-seriene Mythbusters og filmen Jackass, og ble skrevet av Rune Nilson og Tormod Ingul og Chris Veløy. Veløy hadde også regi.

Serien fikk umiddelbar negativ oppmerksomhet,[1][2] og det ble hevdet at det oppmanet til terror og dårlig oppførsel. Serien ble klaget inn til Kringkastingsrådet, men klagen ble ikke tatt til følge. Der fikk det derimot ros, og Knut Haavik mente at det er et viktig program.[3]

Episode 1 og 2 av programmet ble midlertidig fjernet fra NRKs nettsider, og samtlige torrents ble også fjernet etter terrorangrepene i Norge 2011[4]

Sesong 2 ble spillt inn i 6 episoder, og ble sendt på NRK1 torsdag 5. januar 2012 klokken 19:45 med nye episoder hver uke til samme tid. Det ble sendt repriser på NRK1 påfølgende lørdag 03:45 og mandag 00:20, samt på NRK3 påfølgende søndag 20:00 og tirsdag 02:00[5]

Den 12. november 2012 ble det offisielt bekreftet på den offisielle Facebook-siden at produksjonen av sesong 3 skulle starte.

En fjerde sesong ble annonsert med planlagt sendetid oktober-desember 2015.

Etter 3 sesonger sluttet Alvestad, og Torfinn Borkhus overtok programlederrollen sammen med makker Rune Nilson fra 4. sesong. Sesong 5 ble sendt høsten 2016, hvor Rune Nilson sluttet som programleder og Marte Hedenstad ble ny programleder sammen med Torfinn Borkhus i denne sesongen. De var også programledere i sesong 6 som ble sendt høsten 2017.

Originalserien har blitt vist i SVT i Sverige.

En canadisk versjon kalt Never Ever Do This at Home ble laget i 2013, og de gjorde nesten de samme tingene som ble gjort i Norge.[trenger referanse]

Det er også blitt laget spin-offs av serien i andre land som i Canada, Sverige, Danmark, Tyskland, Polen og Ungarn.[trenger referanse]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Hansen, Magne (5. januar 2011). «Kritiserer denne fyrverkeri-videoen». NRK (norsk). Besøkt 23. desember 2021. «NRKs nye serie «Ikke gjør dette hjemme»får kritikk for å fyre av pinneraketter innendørs.» 
  2. ^ Persson, Aksel Faanes; Karlsen, Morten (7. januar 2011). «– Barn kan finne på å prøve dette». NRK (norsk). Besøkt 23. desember 2021. «– Jeg er redd for at dette programmet, til tross for advarslene, kan være et utgangspunkt for at barn kan prøve dette, sier barnepsykolog Willy-Tore Mørch til NRK.no.» 
  3. ^ Rostad, Kristian (27. januar 2011). «Terrorklage fikk ikke støtte». NRK (norsk). Besøkt 23. desember 2021. «Knut Haavik liker «Ikke gjør dette hjemme» og mente det var et viktig program.» 
  4. ^ http://www.aftenposten.no/nyheter/iriks/article4187446.ece
  5. ^ http://www.nrk.no/programmer/sider/ikke_gjoer_dette_hjemme/

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]