20 spørsmål

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Knut Borge med gjester. En innspilling av programmet fra 2005

20 spørsmål er en norsk radio- og TV-quiz der man skal gjette seg frem til ulike ord ved kun å stille inntil 20 ja- og nei-spørsmål. Programmet gikk opprinnelig på NRK radio fra 1947 til 1985 og ble i denne perioden ledet av Rolf Kirkvaag. I 2004 gjenoppstod programmet på radio, og fra 2006 ble det også sendt på NRK1. Det nye programmet ble de første årene ledet av Knut Borge, deretter av Trond Viggo Torgersen.

20 spørsmål som radioprogram[rediger | rediger kilde]

I Norge er 20 spørsmål best kjent fra NRK P1. Etter relansering på 2000-tallet ble programmet til å begynne med tatt opp i Studio 19Marienlyst med Knut Borge som programleder. I 2006 startet man i tillegg å vise det samme programmet på TV i NRK1, da kun som TV-opptak av selve radioprogrammet. I 2009 la NRK om dette noe, og skiftet bl.a. til studio 4. Programmet har hatt fast sendetid kl 16.05 på lørdager. Fra 25. august 2012 er Trond-Viggo Torgersen ny programleder, og programmet er flyttet til 18.05.

Programkonseptet er i dag det samme som da det gikk på radio fra 1947 til 1985, da med Rolf Kirkvaag som programleder. Programmet var blant de mest populære programmene på NRK noensinne. Da som nå skulle panelet resonnere og stille inntil 20 ja- og nei-spørsmål for å komme frem til et ord som en av lytterne hadde sendt inn. Om de ikke klarte det, fikk lytteren en premie.

Det var fire paneldeltagere i hvert program, men i senere tid har det vært tre. De faste paneldeltagerne på 1970- og 1980-tallet var Alf Nordhus, Gerd Nyquist, Bjørg Gaathaug og Knut-Jørgen Erichsen. Dagens deltagere er: Cille Biermann, Kari Slaatsveen, Helén Vikstvedt, Gustav Nilsen, Bjarte Tjøstheim, Siri Kristiansen, Ingrid Gjessing Linhave, Marit Voldsæter, Mari Maurstad, Christian Fredrik Mikkelsen, Øystein Bache, Olav Svarstad Haugland, Margrethe Røed, Eirik del Barco Soleglad og Rune Gokstad. Tidligere har også nåværendre programleder Trond-Viggo Torgersen, Finn Bjelke, Nina Stensrud Martin, Knut Lystad, Erik Fosnes Hansen, Linn Skåber, Anne Lindmo, Pernille Sørensen, Paul Håvard Østby, Ingerid Stenvold, Lene Kongsvik Johansen, Tom Totini m.fl. vært innom panelet.

Programmet har også levende musikk i studio, under ledelse av kapellmester/pianist Eivind Thoresen Skarpaas. Med seg har han på bass Ole Marius Melhuus og på trommer Totto Hansen. Kjenningsmelodien er skrevet av Nissa Nyberget, som også var kapellmester en tid.

Programideen er basert på en populær selskapslek.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]