Tore på sporet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Tore på sporet
Generell informasjon
SjangerUnderholdningsprogram
Prod.landNorge
Sendeår1996–
Lengde40–75 (per episode)
SpråkNorsk
Foran kamera
ProgramlederTore Strømøy
Sending
Periode13. apr. 1996
TV-kanalNRK1
Eksterne lenker
IMDb

Tore på sporet er et norsk underholdningsprogram som gikk sporadisk på NRK-TV fra 1996. Programmet ble ledet av Tore Strømøy og hadde som formål å gjenforene personer som hadde mistet kontakten. Programkonseptet gikk ut på at seere tok kontakt for å få hjelp til å spore opp personer, oftest slektninger, som de ønsket å finne igjen. Deretter ble det arrangert gjenforeninger gjennom reisereportasjer og innslag i studio. Den ene av de to personene som skulle gjenforenes bodde ofte i utlandet. Programlederen måtte dermed foreta en del reiser.

Det har per mars 2020 blitt laget ti sesonger av programmet,[1] jevnt over med høye seertall.[2]

Kritikk[rediger | rediger kilde]

Programmet har mottatt en del kritikk. I 2002 anklaget noen journalister ham for å spekulere i folks følelsesliv, og det er hevdet at programmet var sosialpornografi. Saken førte til førstesideoppslag i de største avisene i Norge.

I 2006 ble det skapt ny debatt om programmet da de viste et innslag der en biologisk mor ble gjenforent med sønnen sin, som hadde blitt adoptert til Norge. Den biologiske moren hadde tatt initiativ til gjenforeningen, og mente at sønnen hadde blitt tatt fra henne ulovlig. Møtet mellom de to ble svært følelsesladet for den biologiske moren, i motsetning til for den 16-årige sønnen, som senere ga uttrykk til media[3] for at han hadde helt andre interesser enn sitt biologiske opphav. Blant kritikerne av programmet ble det ment at det er de adopterte barna selv som må ta initiativ til å bli gjenforent med sine biologiske foreldre. Programlederen mente på sin side at de to partene hadde blitt godt forberedt. På grunn av innslaget ble programmet klaget inn for Kringkastingsrådet, men rådet vurderte at innslaget lå innenfor NRKs etiske retningslinjer.

Programmet startet opp igjen i mars 2020 med 5 nye episoder.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «NRK TV – Tore på sporet». Besøkt 15. mars 2020. 
  2. ^ «Spesiell premierehelg for «Tore på sporet»». Adresseavisa. 16. november 2015. Besøkt 9. april 2016. 
  3. ^ Artikkel i Aftenpostens nettutgave 14. april 2006

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Tore Strømøy og Finn Karlsen: På Sporet Av Deg Selv. Håndbok i slektsforskning (N.W. Damm & Sønn AS 2006)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]