TV Visjon Norge

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
TV Visjon Norge
Lansert24. mars 2003
LandNorge
HovedkvarterDrammen
Eid avJan Kåre Hanvold
Søsterkanal(er)TV Vision Sverige
Nettsidehttps://visjonnorge.com

TV Visjon Norge eller Visjon Norge er den første skandinaviske, kristne TV-kanalen som sender 24 timer i døgnet. Den sendes over satellitt og dekker hele Norge, samt mye av Norden. Ansvarlig redaktør for kanalen er Jan Hanvold.

Formål og visjon[rediger | rediger kilde]

TV Visjon Norge oppgir selv at følgende er essensen av hva de står for: Sende evangeliet om Jesus til frelse og helbredelse. I det å forkynne evangeliet er det viktig å stå kompromissløst for Israel og Guds eget folk jødene og et reformert Skandinavia. Et Skandinavia hvor Guds Ord igjen settes sentralt ikke bare i kirker og bedehus, men også i næringsliv, politikk og kultur.[1]

Fakta om TV Visjon Norge[rediger | rediger kilde]

Kanalen Visjon Norge startet sine sendinger 24. mars 2003. Virksomheten drives av selskapet TV Visjon Norge AS. Ifølge egne nettsider har TV-kanalen ca. 32 ansatte, samt flere frivillige[2] som arbeider med produksjon av TV- og radiosendinger. De er også engasjert i nødhjelpsarbeid og misjon. I tillegg driver de Visjon Bibel- og Mediaskole. Møter arrangeres også, både i egne lokaler og andre steder. Opptak fra møtene er en del av programproduksjonen.

Kanalen har en kristen profil, og den finansieres først og fremst gjennom gaveinntekter. En stor del av inntektene kommer fra støttepartnere som gir faste månedlige beløp. TV Visjon Norge AS er en bedrift som har vært i omsetningsmessig vekst. I 2003, 2004 og 2005 var regnskapet gjort opp med underskudd.[3] Aksjekapitalen er 100 000 kroner.

Vision Norge mottok 75 millioner kroner i bidrag fra seere i 2011.[4]

Forretningskontoret ligger i Drammen. Ansvarlig redaktør for TV-stasjonen og styreleder i selskapet er Jan Hanvold.

TV Visjon Norge er med i Allentes kanalpakke. De ukrypterte TV-signalene går via satellitt til store deler av EuropaThor 5 - satellitten og Astra 4A - satellitten. I Norge kan kanalen også ses via RiksTVs digitale bakkenett, samt en rekke mindre kabelselskaper. I Tyskland er det også flere store kabelselskaper som har Visjon Norge med i sine programpakker.

TV Visjon Norge eier to OB-busser (OB-produksjon), som muliggjør opptak av program på ulike steder. De har også en Swe-dish uplink som muliggjør direktesendte programmer.

Programmene[rediger | rediger kilde]

TV Visjon Norge sender ulike kristne programmer, tale, undervisning, samtale, nyheter, tema, forbønn, sang og musikkprogrammer. En del av sendetiden er utleid til andre organisasjoner, som ES TV (Evangeliesenteret), Livets Ord, Hillsong og Youth of Europe. Nyhetssonen hadde også svenske nyheter. I 2008 ble svenske nyheter produsert av journalisten Britt Louise Körninger sendt.

Studio Direkte[rediger | rediger kilde]

Hovedprogramet er Studio Direkte som sendes direkte hver kveld. Dette er et program som spenner over et stort spekter, med ulike programledere, gjester og musikere, som sammen bidrar til å gjøre programmet til den viktigste sendeposten. Under programmet kan seerne via telefon og sms stille spørsmål eller be om forbønn. En stor del av programmet blir også brukt til å verve nye støttepartnere, samt samle inn penger til nyanskaffelser, og drifting av TV-selskapet.

Gud gjør ingen religiøs[rediger | rediger kilde]

I dette TV-programmet ønsker Visjon Norge å formidle synet på kristenlivet som noe annet enn det de definerer som religion. Kanalen jobber her ut fra det premisset at religion er menneskeskapt, og består av ytre forskrifter, ritualer og seremonier, bud og regler. Som alternativ fremmer kanalen at kristenlivet er et «indre åndelig liv», hvilket passer godt inn under definisjonen av religion. Programledere er Vivian Zahl Olsen-Haugan og Per Haugan.

Brølende Lam[rediger | rediger kilde]

Brølende Lam er et program utformet etter undervisningsstil som særlig fokuserer på profetisk nådegave og -tjeneste.

Åndens magt[rediger | rediger kilde]

TV-programmet fokuserer på en rekke forskjellige emner innen religiøs tro, økonomi og næringsliv samt helbredelse. Jens Garnfeldt er programleder.

Åpne dører[rediger | rediger kilde]

Et månedlig magasinprogram om kristne som blir forfulgt for sin tro i ulike deler av verden. Målet er å informere om hvordan situasjonen er for kristne som bor i land med begrenset trosfrihet. Hvert av programmene har hovedfokus på ett enkelt land. Programmene er produsert av Åpne Dører.

New Life Mission[rediger | rediger kilde]

Program med reportasjer fra misjonsarbeid i ulike deler av verden. Om medmenneskelig nestekjærlighet og vitnesbyrdet om hva Gud har gjort i enkelt menneskers liv. Programmene er produsert av New Life Misson.

Andre aktiviteter[rediger | rediger kilde]

TV Visjon Norge arrangerer reiser for sine seere til Israel hver påske og til Løvhyttefesten. Et av høydepunktene er at man i forbindelse med disse reisene sender programmet Studio Direkte LIVE fra Jerusalem til Norge.

I oktober 2006 startet Visjon Norge med egen nyhetssending gjennom etableringen av Nyhetssonen, som formidler nyheter fra Norge, Skandinavia og resten av verden.

Kritikk og kontroverser[rediger | rediger kilde]

Nyttårsaften 2004 kom programleder Hanvold, på programmet Studio Direkte, med en rekke kontroversielle uttalelser i forbindelse med tsunami-katastrofen i Asia, der han blant annet sa at «…Gud tillot flodbølgekatastrofen slik at folk skulle vende seg i retning kristendommen». Han sa videre at «Det var de mest ekstreme muslimske områdene som ble rammet i Indonesia. (…) Og det er jo ingenting å legge skjul på at Thailand er et stort horehus, det er sex-industriens mekka.».[5]

Høsten 2005 kom avisa Hegnar Online med kritikk overfor kanalen og redaktøren der de hevdet at innsamlede midler til fattige barn i Øst-Europa i stedet ble brukt på finansiering av virksomheten til TV-kanalen.[6]

På direkten høsten 2005 oppfordret Hanvold Kristen-Norge til å brenne bøkene om Harry Potter.[7]

I april 2006 sendte Visjon Norge på dagtid en vel elleve minutter lang film som i detalj viser hvordan en kvinne får fjernet et foster bit for bit. Filmen vakte sinne og kanalen ble innklagd til Medietilsynet. Like etter sendte Medietilsynet en advarsel til Visjon Bibel Center.[8]

Jan Hanvolds «åndelige mentor og forbilde» er den omstridte predikanten Rodney Howard-Browne, som tilhører trosbevegelsen og er kjent for å forkynne herlighetsteologi. TV Visjon Norge hadde i 2009 sendt flere programmer med Howard-Browne og andre predikanter innen samme retning. Kristne fra ulike konservative, bibeltro evangeliske sammenhenger har utarbeidet dokumentasjon og advart mot bibelstridig vranglære fra Howard-Browne og andre sentrale predikanter innen trosbevegelsen.[9]

På vinteren 2011 kom det frem i et innslag i TV2 hjelper deg, samt en artikkel i Nettavisen[10] at en pensjonist som døde samme høst hadde fått en regning fra Visjon Norge på to millioner kroner. Visjon Norges svar på tiltale var datafeil og at fakturaen egentlig skulle være på 2 000 kr. I samme sak fant pårørende en eske full av håndskrevne brev med bønn om penger.

Etter at NRK Buskerud[11] hadde et oppslag om at TV-kanalen tilbyr velsignelser og helbredelser mot betaling, ble det igjen fokus på kanalens forkynnelse og praksis i media våren 2015. Det var den nigerianske pastoren Bayo Oniwinde som gjestet TV Visjon Norge og som forkynte salg av mirakler og velsignelser mot økonomiske ytelser.[12]

Netthandelen-topp Einar Øgrey Brandsdal fra Kristiansand hadde et utspill mot TV Visjon Norge mars 2015 som ble referert i Nettavisen[13] som laget en sak rundt utspillet. Kanalen ble beskyldt av Einar Øgrey Brandsdal å være ubibelsk i sin forkynnelse.[13]

Høsten 2017 sendte TV-kanalen en klage til Twitter etter at en anonym konto la ut videomateriale som var sendt på kanalen. Twitter valgte da å slette disse innleggene og suspendere kontoen.[14][15][16]

I februar 2020 dukket predikant Dionny Baez opp på Visjon Norge og ba seerne om å donere 2020 kroner, og sa at det ville beskytte giverens barn mot COVID-19-pandemien.[17]

I 2021 som følger at høye strømpriser i Norge ba Ivar Kolstad seerne droppe å betale strømregningen og heller gi pengene til TV-kanalen Visjon Norge og at Gud ville sørge for at regningen ble betalt.[18][19][20]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ www.visjonnorge.no - Formål og visjon Arkivert 4. februar 2009 hos Wayback Machine.
 2. ^ «TV Visjon Norge - Visjon Norge». visjonnorge.com. Besøkt 22. mars 2020. 
 3. ^ www.purehelp.no - nøkkeltall Arkivert 28. september 2007 hos Wayback Machine.
 4. ^ Stig-Øyvind Blystad (9. september 2011). «Visjon Norge fikk 75 millioner i gaver» (norsk). Vårt Land. Besøkt 23. desember 2017. 
 5. ^ «Pastor mener flodbølgen er et tegn fra gud». www.vg.no. Besøkt 22. mars 2020. 
 6. ^ Hegnar Online: Predikant Jan Hanevold med fattigfolk som sponsor (publisert 16. november 2005) Arkivert 26. september 2007 hos Wayback Machine.
 7. ^ FRETLAND, ANDERS GRØNNEBERG, RAGNHILD AVDEM (8. november 2005). «Vil brenne Potter-bøker». Dagbladet.no (norsk). Besøkt 22. mars 2020. 
 8. ^ THORKILDSEN, JOAKIM (3. mai 2006). «Refser kristen kanal for abortfilm». Dagbladet.no (norsk). Besøkt 22. mars 2020. 
 9. ^ «Dokumentasjon». www.bbif.no. Besøkt 22. mars 2020. 
 10. ^ «Artikkel i Nettavisen». Arkivert fra originalen 7. januar 2012. Besøkt 12. desember 2011. 
 11. ^ NRK Buskerud - TV-kanal tilbyr velsignelser mot betaling
 12. ^ Tragisk og uakseptabel forkynnelse på Visjon Norge
 13. ^ a b Lilleås, Heidi Schei (12. mars 2015). «Netthandelen-topp i ordkrig med kristen TV-kanal». Nettavisen (norsk). Besøkt 22. mars 2020. 
 14. ^ «MEDIABLIKK • TV-NYTT». www.mediablikk.no. Besøkt 22. september 2017. 
 15. ^ NRK. «Visjon Norge-kritiker utestengt fra Twitter». NRK (norsk). Besøkt 25. september 2017. 
 16. ^ Meidell, Henrik B. «Jan Hanevold: - Gjerrige går til helvete». Nettavisen (norsk). Besøkt 25. september 2017. 
 17. ^ NTB; Aas, Tarald Reinholt (28. februar 2020). «Visjon Norge ba om penger fra seere for beskytte dem mot koronaviruset». Agderposten. Besøkt 10. februar 2022. 
 18. ^ Røkeberg, Morten W. (9. desember 2021). «Visjon Norge ber folk gi av sitt hjerte – sier at Gud fikser strømregningen». NRK. Besøkt 10. februar 2022. 
 19. ^ Sagevik, Sanne (10. desember 2021). «Hevder gud fikser strømregninga». dagbladet.no (norsk). Besøkt 10. februar 2022. 
 20. ^ Røkeberg, Morten W. (9. desember 2021). «Visjon Norge ber folk gi av sitt hjerte – sier at Gud fikser strømregningen». NRK. Besøkt 10. februar 2022. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]